Ψήφισμα της Γεν. Συνέλευσης του τμήματος Eπικοινωνίας και ΜΜΕ Αθήνας

9 01 2008

Ο Ασωπός απειλείται!

Αυτό το καλοκαίρι, μετά το μεγάλο σοκ των πυρκαγιών, ήρθε να προστεθεί στο περιβαλλοντικό προσκήνιο το σοβαρό πρόβλημα μόλυνσης του Ασωπού, του δεύτερου σημαντικότερου υγρότοπου της Αττικής. Όπου οι κάτοικοι των Οινοφύτων, της Θήβας, του Ωρωπού κτλ., πληροφορήθηκαν πως το νερό που χρησιμοποιούν για την ύδρευση, την άρδευση καλλιεργειών και από το οποίο παρασκευάζονται ποτά και τρόφιμα, που διανέμονται σε όλη την Ελλάδα, είναι «εμπλουτισμένο» με εξασθενές χρώμιο, ουσία που είναι «επίκτητη» για τον πλανήτη και άκρως τοξική και επικίνδυνη, καθώς εισέρχεται στη διατροφική αλυσίδα και μέσω των γεωργικών προϊό­ντων.

Το χρονικό μιας ανεξέλεγκτης ρύπανσης.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄60, όταν ένα διάταγμα επί δικτατορίας (1969), χαρακτήριζε τον Ασωπό, ως «αγωγό παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίων». Πράγμα που έδωσε το τέλειο πάτημα για την εγκαθίδρυση βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή των Οινοφύτων. Σήμερα, το διάταγμα παραμένει σε ισχύ και οι βιομηχανικές μονάδες, μέσης μην λαμβάνοντας υπ΄ όψην, τους νόμους, χωρίς να λειτουργούν-λόγω κόστους-τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων, όσες διαθέτουν (και που απέκτησαν με επιδότηση!) ή δεν έφτιαξαν ποτέ, κι ευνοημένες από την έλλειψη ελέγχων, απορρίπτουν τα ακατέργαστα απόβλητά τους στο ποτάμι, δηλητηριάζοντας και υποβαθμίζοντας έτσι, τον υδροφόρο ορίζοντα.

Και φτάσαμε σε ώρα μηδέν.

Οι τελευταίες αναλύσεις δειγμάτων νερού έδειξαν πολύ υψηλή οργανική φόρτιση, έλλειψη διαλυμένου οξυγόνου, μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών και μεγάλη συγκέντρωση ανόργανων ουσιών. Με συνέπεια, οι επιστημονικές μελέτες να οδηγούν στο συμπέρασμα πως, η ζημιά που έχει υποστεί το οικοσύστημα του Ασωπού θεωρείται μη αναστρέψιμη και οδηγεί στην πλήρη περιβαλλοντική καταστροφή και υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Σε πολλά σημεία σχηματίζεται βούρκος και σε άλλα η κοίτη έχει σκεπαστεί από κρούστα λυματολάσπης.

Είναι καιρός, ο Ασωπός να πάψει να λειτουργεί ως οχετός λυμάτων ρυπαίνοντας και καταστρέφοντας το οικοσύστημα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ και η κυβέρνηση να λύσουν τη σιωπή τους και να θέσουν αυστηρά μέτρα προστασίας με αυστηρούς νομικούς περιορισμούς. Να ενισχυθούν οι έλεγχοι και να εφαρμοστεί η αρχή πως «ο ρυπαίνων πληρώνει». Τέλος, να συνταχθεί πρόγραμμα αποκατάστασης και σωτηρίας του Ασωπού.

Το παραπάνω κείμενο προτάθηκε από το ΔΙΚΤΥΟ και ψηφίστηκε στην Γενική Συνέλευση του τμήματος επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: