Καθαρό νερό στα Οινόφυτα μόνο αν… ζεστάνει ο καιρόςΤο πρόβλημα του καθαρισμού του Ασωπού παραμένει…
Σαν να μην τους έφθανε το νερό, που τους προέκυψε με χρώμιο καρκινογόνο και εξασθενές, 40.000 κάτοικοι και εργαζόμενοι στην περιοχή Οινοφύτων και Δηλεσίου θα πρέπει να περιμένουν τώρα και το κρύο να εξασθενήσει…
Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Οινοφύτων Γιώργο Θεοδωρόπουλο, τα πρώτα έργα για την παροχή καθαρού νερού στην περιοχή «καθυστέρησαν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν -κάτω των 5 βαθμών Κελσίου- και δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί η κατασκευή των δεξαμενών στα Οινόφυτα». Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι, μετά τη δημοσιοποίηση των αναλύσεων που έδειξαν ότι το νερό «ανθρώπινης κατανάλωσης» των Οινοφύτων περιέχει εξασθενές χρώμιο πάνω από τα όρια ασφαλείας που υφίστανται για το λιγότερο επικίνδυνο τρισθενές, έγιναν αλλεπάλληλες εξαγγελίες και συσκέψεις. Ανέλαβε δράση για λόγους εθνικής σημασίας το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Οινοφύτων ανακοίνωσε ότι γίνονται όλες οι ενέργειες προκειμένου «να τρέξει καθαρό νερό στις βρύσες των σπιτιών μέχρι το τέλος του 2007». Στο πλαίσιο αυτό, ανατέθηκαν δύο εργολαβίες:
– Η μία για το διυλιστήριο νερού, τις δεξαμενές και τη σύνδεση των εγκαταστάσεων με τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ που περνά κοντά στα Οινόφυτα. Στην περιοχή αυτή, κατά τον κ. Θεοδωρόπουλο, κατοικούν 6.000 άνθρωποι, ενώ το νερό χρησιμοποιούν και δεκάδες βιομηχανίες.
– Η άλλη για τη διοχέτευση του νερού αυτού από τα Οινόφυτα στην περιοχή Δήλεσι, που υπάγεται στον ίδιο δήμο αλλά βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων. Στην περιοχή αυτή, το καλοκαίρι «υδρεύονται έως και 30.000 κάτοικοι».
Η δεύτερη εργολαβία έχει ανατεθεί στην εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ, θυγατρική του Ομίλου Μπόμπολα, αλλά το έργο δεν έχει καν ξεκινήσει, διότι είναι αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και πρέπει να προηγηθεί προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η πρώτη εργολαβία έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με τον δήμαρχο Οινοφύτων, ο μηχανολογικός εξοπλισμός έχει παραληφθεί, αλλά δεν έχει μονταριστεί, διότι πρέπει πρώτα να κατασκευαστούν οι δεξαμενές, η κατασκευή των δεξαμενών καθυστέρησε λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που δεν επέτρεψαν να πέσουν τα απαραίτητα τσιμέντα, και ο αγωγός των περίπου 800 μέτρων, που φέρνει το νερό της ΕΥΔΑΠ στις υπό κατασκευήν δεξαμενές, έχει ολοκληρωθεί.
Το υπουργείο Υγείας, μετά τον θόρυβο που ξέσπασε το καλοκαίρι, αναγκάστηκε το φθινόπωρο να ανακοινώσει ότι το νερό -που ακόμη τρέχει στις βρύσες των σπιτιών των Οινοφύτων- είναι ακατάλληλο για να έρχεται σε οποιαδήποτε επαφή με τον ανθρώπινο οργανισμό. Κατατέθηκε μάλιστα και πρόταση να διακοπεί η παροχή του ολοκληρωτικά, αλλά η δημοτική αρχή αποφάσισε να μην την υιοθετήσει, ενώ ο εισηγητής της, Μιχ. Γιαλούρης, απομακρύνθηκε από τη θέση τού αντιδημάρχου.
Παρά ταύτα, ο δήμαρχος επιμένει, όπως λέει, «να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο». Εκτιμά ότι, εφόσον βοηθήσει ο καιρός «και επικρατήσουν οι Αλκυονίδες μέρες», θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τής πρώτης εργολαβίας και θα έχουν γίνει οι απαραίτητες δοκιμές «πριν από το τέλος Ιανουαρίου». Οσο για τους κατοίκους στο Δήλεσι, θα πρέπει να τελειώσει ο προσυμβατικός έλεγχος και μετά θα γίνει το έργο με μεγάλη ταχύτητα, «γιατί είναι ευκολότερο», ενώ «δεν θα πρέπει οι κάτοικοι να πιστεύουν τις φήμες ότι δεν θα έχουν καθαρό νερό ούτε το καλοκαίρι».
Κατά τον δήμαρχο Οινοφύτων, το μεγάλο θέμα είναι τώρα ο καθαρισμός του Ασωπού ποταμού. Υπενθυμίζεται ότι ο Ασωπός είχε χαρακτηριστεί από το 1969 επίσημα «αποδέκτης» των βιομηχανικών λυμάτων των εργοστασίων. Μας δήλωσε όμως ότι δεν έχει κανένα νεώτερο από τους ελέγχους που συνεχίζουν να κάνουν σε βιομηχανίες οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και από τα ευρήματά τους. Εξέφρασε όμως την ικανοποίησή του, διότι το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ απάντησε κατ’ αρχήν θετικά για τη δημιουργία Κέντρου Προστασίας Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα. Ουδέν νεώτερον επίσης για μια σειρά από άλλες εξαγγελίες επισήμων που αφορούσαν το τι θα γίνει με την ασάφεια στα όρια ασφαλείας των βαρέων μετάλλων στο πόσιμο νερό και το πώς θα προστατευθούν τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής που αρδεύονται με νερό τοξινωμένο.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/01/2008
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=78654976
Σχολιάστε