Ασφαλιστικά μέτρα για το νερό Ασωπού

7 01 2008
EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 04-01-08
Ασφαλιστικά μέτρα για το νερό Ασωπού

Λινα Γιανναρου

Το «δώρο» που όλοι στα Οινόφυτα περίμεναν φέτος τα Χριστούγεννα -που δεν είναι βέβαια άλλο από… λίγο καθαρό νερό- δεν ήρθε. «Χρόνια πολλά και καλά! Εδώ; Τα ίδια… Ο Ασωπός πάντα μαύρος, τα φουγάρα σε πλήρη λειτουργία και το νερό ακόμα πουθενά», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο παπα-Γιάννης Οικονομίδης, ο ιερέας της πόλης.

Πράγματι, τα πολυδιαφημισμένα έργα που θα εξασφάλιζαν την υδροδότηση των Οινοφύτων από το Μόρνο -και τα οποία υποτίθεται θα παραδίδονταν πριν από το νέο έτος- απέχουν ακόμη πολύ από την ολοκλήρωσή τους. Μολονότι ο αγωγός που συνδέει τον Μόρνο με τα Οινόφυτα έχει κατασκευαστεί, στο διυλιστήριο δεν έχουν πέσει τα… μπετά, ενώ η σύμβαση που αφορά το έργο της κατασκευής του δεύτερου αγωγού από Οινόφυτα προς Δήλεσι βρίσκεται ακόμη στο Ελεγκτικό Συνέδριο (καθώς το κόστος ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ).

Με άλλα λόγια, από το καλοκαίρι, οπότε διαπιστώθηκε η ύπαρξη επικίνδυνων ουσιών στο πόσιμο νερό της περιοχής (το εξασθενές χρώμιο είναι μόνο μία από αυτές), από τις βρύσες των σπιτιών συνεχίζει να τρέχει το ίδιο τοξικό νερό. Και οι κάτοικοι εξακολουθούν να χρεώνονται γι’ αυτό! Μπροστά στην προφανή ολιγωρία των αρχών, μα και τη στρεβλή λογική του «πληρώνω για να τοξινώνομαι», η Ενωση Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ δεν κάθησε με σταυρωμένα χέρια. Προχθές, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του Δήμου Οινοφύτων, με αίτημα, πρώτον, τη διακοπή της παροχής του νερού και την αντικατάστασή του με καθαρό και, δεύτερον, τη διακοπή της χρέωσης των πολιτών για μη ασφαλές νερό. «Δεν είναι λογικό να αξιώνει ο δήμος τίμημα για την παροχή νερού που δεν έχει τις απαιτούμενες προδιαγραφές», τονίζει στην «Κ» ο δικηγόρος της οργάνωσης κ. Δημήτρης Σπυράκος. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Οινοφύτων κ. Γιώργο Θεοδωρόπουλο, η αιτία της καθυστέρησης για την κατασκευή του διυλιστηρίου είναι η… κακοκαιρία. «Με την παγωνιά δεν επιτρέπεται να πέσουν μπετά. Με το που θα το επιτρέψει ο καιρός, θα μοντάρουμε τα μηχανήματα, θα κάνουμε τους απαραίτητους ελέγχους και θα δώσουμε το νερό στον κόσμο», είπε στην «Κ». Παράγοντες της αυτοδιοίκησης πάντως αναφέρουν ότι τα έργα ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις γιορτές, και σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν δύο μήνες έως ότου ολοκληρωθούν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, τέλος, από το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί κλιμάκιο του ΠΕΡΠΑ στα Οινόφυτα για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: