Οι κάτοικοι των παρασώπιων περιοχών δυναμικά απαίτησαν καθαρό νερό και περιβάλλον

20 12 2007
Οι κάτοικοι των παρασώπιων περιοχών δυναμικά απαίτησαν καθαρό νερό και περιβάλλον

Με συμβολικό κλείσιμο της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας στο ύψος των Οινοφύτων για 15 λεπτά, περίπου 300 κάτοικοι των παρασώπιων περιοχών, απαίτησαν από την πολιτεία την άμεση λήψη μέτρων για την απορρύπανση τόσο του υδροφόρου ορίζοντα, όσο και του ατμοσφαιρικού αέρα από την αέρια ρύπανση.

Αρχικός ομιλητής και παρουσιαστής των ομιλητών ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος της συμπολίτευσης κ. Μιχάλης Γιαλούρης που με την ομιλία του κατήγγειλε την πολιτεία, τους υπεύθυνους φορείς, Γεν. Χημείο του Κράτους, ΙΓΜΕ και ιδιαίτερα την Περιφέρεια και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ότι γνώριζαν για το συντελούμενο έγκλημα που διαπράττονταν σε βάρος των πολιτών και το αποσιωπούσαν χάριν του κέρδους και των βιομηχάνων στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης. Προσωπική σπόντα και ειρωνική διάθεση προς τον κ. Θεοδωρόπουλο, ήταν η αναφορά στο φυλλάδιο που εξέδωσε ο Δήμος όπου, κακώς αναφέρεται, σε κάποιο σημείο ότι ο ποταμός είναι καθαρός και έτοιμος να δεχθεί περιπατητές!…

Καταπέλτης ο χημικός κ. Αθανάσιος Παντέλογλου που κατηγόρησε ευθέως τους έχοντες την εξουσία ότι επέλεξαν με την αδιαφορία τους την καταστροφή του περιβάλλοντος «είναι μόνιμα υπέρ των ρυπαντών, τους κάνουνε πλάτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παντέλογλου συμπληρώνοντας ότι και αυτοί με τη στάση τους γίνονται ρυπαντές, «μας έκαναν Οινοφυστάν» είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς το Δήμο Οινοφύτων αφού δεν συγχρωτίστηκε με τη διαμαρτυρία αυτή και δεν έλαβε επίσημα μέρος. «Ήμασταν δύο, γίναμε τρείς, γίναμε χίλιοι δεκατρείς, ζητάμε άμεσα τη σφράγιση των βιομηχανικών πηγαδιών και το ποτάμι να γίνει ξανά ποτάμι» είπε τελειώνοντας ο κ. Παντέλογλου.

Στο ίδιο μοτίβο και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ωρωποχωρίων κ. Χρήστος Παναγόπουλος που θύμισε στους συγκεντρωμένους ότι η Ομοσπονδία από το 1995 με διαμαρτυρίες της τότε, πέτυχε να μην έλθουν και βυρσοδεψεία στην περιοχή, τις μηνύσεις που έχει καταθέσει εναντίον 18 βιομηχανιών, και τον αγώνα που συνεχίζει και θα συνεχίσει για καθαρό Ασωπό ποταμό. Αμφισβήτησε ότι η Ε.Α.Β. διαχειρίζεται τα λύματα της τώρα και στο παρελθόν, «δεν τους πιστεύουμε, βάλανε τον καρκίνο στο ποτήρι μας», συμπλήρωσε τελειώνοντας, ότι οι σύλλογοι θα είναι μπροστά και ότι θα γίνουν «ακραίοι» για να υποστηρίξουν την υγεία των πολιτών.

Μετά τις ομιλίες και άλλων αντιπροσώπων κινήθηκαν και έκοψαν συμβολικά την Ε.Ο. για 15 λεπτά περίπου.

Η αστυνομική δύναμη του Τμήματος Σχηματαρίου με επικεφαλή τον Αστυνομικό Διευθυντή Βοιωτίας κ. Στίγκα Νικόλαο, τους Αστυνόμους Κόρδη Δήμο και Αδάμη Δημήτριο, Δκτη και Υπδ/τη του τμήματος αντίστοιχα, διαχειρίστηκαν πολύ καλά την κατάσταση, παρόλο που είχαν τη διαβεβαίωση από τους οργανωτές της συγκέντρωσης ότι δεν θα κλείσουν την Ε.Ο. Δεν έλειψαν βέβαια και οι διαμαρτυρίες από τους οδηγούς που απαιτούσαν την παρουσία εισαγγελέα για τον αποκλεισμό τους από τους συγκεντρωμένους στο οδόστρωμα. Ο Δήμαρχος Οινοφύτων κ. Γιώργος Θεοδωρόπουλος που ήταν παρόν στην διαμαρτυρία, με επέμβασή του, διαβεβαίωσε τους διαμαρτυρόμενους οδηγούς ότι σε λίγο θα ανοίξει ο δρόμος. «30 χρόνια ταλαιπωρούνται με το περιβάλλον, έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν για λίγο να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα» τόνισε προς τους οδηγούς ο κ. Θεοδωρόπουλος. Ακόμη σε δήλωση του είπε, ότι οι πολίτες έχουν πάρει την υπόθεση στα χέρια τους, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υγεία τους. Σε αποκλειστική δήλωσή του στον «Α.Π» τόνισε ότι, «θα είχε καλύτερη επιτυχία η διαμαρτυρία αν είχε ζητηθεί έγκαιρα η βοήθεια του Δήμου» αφήνοντας αιχμές για την κόντρα του Δήμου και της «σκληρής γραμμής» Παπαγιάννη – Παντελόγλου που έχει εξελιχθεί σε προσωπική. Στη συγκέντρωση ήταν παρόν και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μιχάλης Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Σχηματαρίου κ. Ευάγγελος Γεωργίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Οινοφύτων.

Image
Αριστερά ο Δήμαρχος Οινοφύτων με διαμαρτυρόμενους οδηγούς

Τι απαιτούν οι κάτοικοι των παρασώπιων περιοχών:

– άμεση διακοπή της ύδρευσης με τοξινομένο νερό. Καθαρό και ασφαλές πόσιμο νερό, με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος, μέχρι την τελική σύνδεση, το ταχύτερο δυνατόν, με την ΕΥΔΑΠ.

– Συνεχή, υπεύθυνη, διεισδυτική και αποτελεσματική ενημέρωση για όλους τους καταναλωτές χρήστες του τοξινομένου νερού. Εξίσου ουσιαστικοί έλεγχοι στα παραγόμενα στην περιοχή προϊόντα διατροφής. Μέτρα για την προστασία και τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

– Οργάνωση και στελέχωση των υπηρεσιών υγείας της περιοχής. Τοξικολογικές εξετάσεις και επιδημιολογική έρευνα σε εργαζομένους και κατοίκους (ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού) για να γνωρίζουν την πορεία της υγείας τους και να εφοδιαστούν, με τις ατομικές οδηγίες διαβίωσης.

– Καμία νέα σύνδεση βιομηχανίας με τον Ασωπό ποταμό με τις υπάρχουσες συνθήκες.
– Διακοπή των συνδέσεων με τον Ασωπό και σφράγιση των γεωτρήσεων των παραβατών, μέχρι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μην ρυπαίνουν, ειδικά με εξασθενές χρώμιο. – Συνεχείς ελέγχους για να σταματήσει άμεσα, η ρύπανση του νερού, του εδάφους και του αέρα με τα ειδικά επικίνδυνα τοξικά απόβλητα (ΥΓΡΑ – ΣΤΕΡΕΑ – ΑΕΡΙΑ) των βιομηχανιών.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: