Εντείνουν τον αγώνα τους κάτοικοι και εργαζόμενοι

20 12 2007
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
Εντείνουν τον αγώνα τους κάτοικοι και εργαζόμενοι

Συγκέντρωση σήμερα στις 11 το πρωί στα Οινόφυτα. Κάλεσμα από Επιτροπές Αγώνα, φορείς και συνδικάτα

Απευθείας στον υδροφόρο ορίζοντα πέφτουν τα τοξικά απόβλητα από βιομηχανίες της περιοχής
Αποφασισμένοι να βάλουν τέλος στην αποσιώπηση και απόκρυψη της αλήθειας και να απαιτήσουν μαζικά και δυναμικά καθαρό νερό για όλο το λαό, είναι χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι στις περιοχές των Οινοφύτων, της Θήβας, της Αυλίδας και του Ωρωπού.

Σήμερα, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Οινόφυτα που διοργανώνουν Επιτροπές Αγώνα κατοίκων και εργαζομένων Οινοφύτων, Καλλιθέας, Αγίου Θωμά, Θήβας, Αυλίδας, Δηλεσίου, Ωρωπού, η Επιτροπή πολιτών Θήβας για το περιβάλλον, η Ομοσπονδία εξωραϊστικών και πολιτιστικών συλλόγων Ωρωπού, η Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον και τα Συνδικάτα μετάλλου και φαρμάκου.

Στο «στόχαστρο» του αγώνα τους βρίσκονται τόσο η ανεξέλεγκτη βιομηχανική δραστηριότητα, εξαιτίας της οποίας τοξινώθηκε ο ενιαίος υδροφόρος ορίζοντας της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού, όσο και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι αρμόδιες αρχές και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ενώ γνώριζαν, ή είχαν ενδείξεις για το πρόβλημα, τηρούσαν «σιγήν ιχθύος».

Τις ευθύνες των κυβερνώντων αναδεικνύουν φορείς, συνδικάτα και επιτροπές αγώνα της περιοχής, που, με ανακοίνωσή τους, σημειώνουν μεταξύ άλλων:

Επί 30 χρόνια, οι κυβερνήσεις, οι αρμόδιες αρχές, η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση «έγιναν ένα με τους παραβάτες των νόμων, που οι ίδιοι έφτιαχναν και υποτίθεται ότι στήριζαν. Δέχτηκαν από τις βιομηχανίες της περιοχής, αβασάνιστα και σωρηδόν, πλήθος «μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων» που σερβίριζαν πλαστές επιστημονικές «αλήθειες» και προβλέψεις. Αχρήστευσαν κάθε προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο, με γραφειοκρατικά τερτίπια».

Διαμαρτυρία των κατοίκων για την μόλυνση στον ποταμό
Την ακαταλληλότητα του νερού και την αναγκαιότητα διακοπής της χρήσης του αναδεικνύει και μελέτη της Ενωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) με τίτλο: «Για την επικινδυνότητα παρουσίας εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια νερά». Η μελέτη αποκαλύπτει:

* Πρόβλημα ποιότητας του νερού και οι επιβλαβείς για τους ανθρώπους χημικές παράμετροι δεν περιορίζονται στην παρουσία εξασθενούς χρωμίου.
* Αυτό συνιστά λόγο διακοπής του νερού για ανθρώπινη, αλλά και οικιακή χρήση.
* Η παρουσία νιτρικών υποδηλώνει τη ρύπανση του υδροφόρου τομέα από δραστηριότητες, όπως μεταλλουργία, παραγωγή πυρίμαχων υλικών και χημική βιομηχανία.

Διεκδικούν λύσεις

Με αφορμή τη σημερινή συγκέντρωση, κάτοικοι και εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι προϊόν πολύχρονης αυθαιρεσίας, μεθοδευμένης αντίληψης για συγκεκριμένου τύπου «ανάπτυξη» και ληστρική εκμετάλλευση τόπου και ανθρώπων, με σκόπιμη αγνόηση των συνεπειών». Με τα αιτήματά τους, απαιτούν:

* Αμεση διακοπή της ύδρευσης με τοξινωμένο νερό. Καθαρό και ασφαλές πόσιμο νερό, με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος, μέχρι την τελική σύνδεση, το ταχύτερο δυνατόν, με την ΕΥΔΑΠ.
* Ενημέρωση για όλους τους χρήστες του τοξινωμένου νερού, ουσιαστικοί έλεγχοι στα παραγόμενα στην περιοχή προϊόντα διατροφής και μέτρα για την προστασία και τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής.
* Την άμεση διακοπή της χρήσης του νερού στις περιοχές της λεκάνης Ασωπού, ζητά η Ενωση Ελλήνων Χημικών

Οργάνωση και στελέχωση των υπηρεσιών υγείας της περιοχής, τοξικολογικές εξετάσεις και επιδημιολογική έρευνα σε εργαζόμενους και κατοίκους.
* Καμιά νέα σύνδεση της βιομηχανίας με τον Ασωπό ποταμό, με τις υπάρχουσες συνθήκες.
* Διακοπή των συνδέσεων με τον Ασωπό και σφράγιση των γεωτρήσεων των παραβατών, μέχρι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μη ρυπαίνουν.
* Συνεχείς ελέγχους για να σταματήσει άμεσα η ρύπανση του νερού, του εδάφους και του αέρα.
* Εφαρμογή της μελέτης Λουιζίδου, που προβλέπει συλλογή των προεπεξεργασμένων αποβλήτων σε κεντρική μονάδα βιολογικού καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας, πριν πέσουν στον Ασωπό ποταμό.
* Ακύρωση της ΚΥΑ του 2006 που προβλέπει την εγκατάσταση ΒΙΠΕ στα όρια Τανάγρας – Οινοφύτων με αποδέκτη τον Ασωπό.
* Αμεση αναθεώρηση και επανεξέταση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των αδειών διάθεσης των ειδικών επικίνδυνων αποβλήτων στις βιομηχανίες της παρα-Ασώπειας περιοχής.
* Χωροθέτηση, νομική κατοχύρωση και οργάνωση των χρησιμοποιούμενων εκτάσεων γης σαν ΒΙΟΠΕ – ΒΙΠΕ. Αμεση έναρξη έργων και πολιτικών για αποκατάσταση του περιβάλλοντος, εξυγίανση του Ασωπού ποταμού και του υδροφόρου ορίζοντα.
* Το κόστος της απορρύπανσης – εξυγίανσης να το πληρώσουν 100% οι ρυπαντές και από τώρα να θεσμοθετήσουν και να λειτουργήσουν τοπικοί φορείς ελέγχου περιβάλλοντος σε 24ωρη βάση, με συμμετοχή τοπικών φορέων και ανοιχτή πληροφόρηση του κόσμου για τα αποτελέσματα των ελέγχων.
* Αμεση αναθεώρηση των αδειών λειτουργίας με εφαρμογή του σχετικού νόμου για τα Ειδικά Επικίνδυνα Απόβλητα.

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: