ΠΑΚΟΕ: εξασθενές χρώμιο και στη Μαυροσουβάλα

6 12 2007

Επιστημονικές αναλύσεις ανιχνεύουν εξασθενές χρώμιο και στη Μαυροσουβάλα

Νομικό «φράγμα» στην υδροδότηση του Δήμου Ωρωπού από το δίκτυο της Μαυροσουβάλας, καθώς «επιστημονικές αναλύσεις ανιχνεύουν καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό», επιχειρεί να θέσει με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Μετά το σφράγισμα τριών γεωτρήσεων στην περιοχή Χρυσοπηγή Ωρωπού, λόγω επικινδυνότητας πόσης του νερού, σύμφωνα με την αίτηση, και ο υδροφόρος ορίζοντας της Μαυροσουβάλας που υδροδοτεί πλέον το μεγαλύτερο τμήμα του δήμου αλλά και τις κοινότητες Μαρκοπούλου και Συκάμινου «παράγει» νερό με «υψηλή περιεκτικότητα στο εξασθενές χρώμιο, το οποίο δεν πρέπει να είναι ανιχνεύσιμο στο πόσιμο νερό». Η υπόθεση έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή με επερωτήσεις βουλευτών, ενώ ήδη ύστερα από δημοσιεύματα έχει κινηθεί και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που, με εντολή του προϊσταμένου της Παν. Πούλιου, διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Ηδη, η μη κυβερνητική οργάνωση που έχει πραγματοποιήσει περίπου 13.500 μελέτες περιβαλλοντικών θεμάτων, έχει ήδη υποβάλει δύο μηνυτήριες αναφορές για το θέμα.

Το πρόβλημα όμως έχει λάβει επείγουσες διαστάσεις αντιμετώπισης και το ΠΑΚΟΕ με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στρέφεται κατά του δημάρχου Ωρωπού στον οποίο καταλογίζει «παντελή αδράνεια» αλλά και 10μηνη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος.

Χθες επρόκειτο να συζητηθεί αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης, όμως αυτή αναβλήθηκε για σήμερα το μεσημέρι έπειτα από αίτημα του δημάρχου, ο οποίος προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσεπικαλέσει στη δίκη την ΕΥΔΑΠ. Κι αυτό προφανώς γιατί, σύμφωνα με την αίτηση, ύστερα από έρευνα σε σχολεία της Ανατολικής Αττικής, η ΕΥΔΑΠ αντέταξε πως «το νερό είναι απολύτως ασφαλές». Οπως όμως αναφέρεται στην αίτηση, η ΕΥΔΑΠ δεν δημοσίευσε ποτέ τα σημεία δειγματοληψίας.

Το Γενικό Χημείο

Οι έρευνες του ΠΑΚΟΕ ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο και κατέληξε (το Μάρτιο του 2007) στο συμπέρασμα πως «το πόσιμο νερό είναι ακατάλληλο για κατανάλωση». Εντοπίστηκαν, όπως ισχυρίζονται, «τρομακτικές περιεκτικότητες σε παθογόνα κολοβακτηρίδια και άλατα, υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων βαρέων μετάλλων που προέρχονται από στραγγίσματα γειτονικών χωματερών». Αναφέρουν δε πως «ανάλογες παρατηρήσεις έγιναν και σε δείγματα οπωροκηπευτικών».

Ακολούθησε μέτρηση του Γενικού Χημείου του Κράτους που ανίχνευσε χρώμιο στις τρεις γεωτρήσεις της Χρυσοπηγής Ωρωπού οι οποίες σφραγίστηκαν και η υδροδότηση του δήμου συνεχίστηκε από το δίκτυο της Μαυροσουβάλας. Το Ινστιτούτο Γεολογικών και Μεταλλευτικών Μελετών επισήμανε μάλιστα πως «το εξασθενές χρώμιο δεν έχει πλέον ως φορέα μόνο τον Ασωπό ποταμό, αλλά έχει εισχωρήσει και εξαπλωθεί στον υδροφόρο ορίζοντα που εκτείνεται σε Βοιωτία και Ανατολική Αττική».

Οι αιτούντες, που θα εκπροσωπηθούν στο δικαστήριο από τους δικηγόρους Νικ. Κωνσταντόπουλο, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Ι. Μπαρουξή, αναφέρουν πως νεότερες μετρήσεις που έγιναν δείχνουν ότι «το μεν ολικό χρώμιο ανιχνεύθηκε σε τιμές κάτω του επιτρεπτού ορίου, όμως το εξασθενές χρώμιο παραμένει σε υψηλές τιμές, συνεπώς υπάρχει άμεσος και σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».

Κ. ΚΑΤ. – ΠΑΝ. ΣΤ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 05/12/2007

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=92809016


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: