Νερό χρωμίου και «πόλεμος» ευθυνών μεταξύ Περιφέρειας και Νομαρχίας

6 12 2007

«ΠΟΛΕΜΟΣ» για το τις πταίει μεταξύ Περιφέρειας και νομάρχη, αλλά το πρόβλημα ζητεί λύση

Νερό χρωμίου και «πόλεμος» ευθυνών μεταξύ Περιφέρειας και Νομαρχίας

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μεγαλύτερο το πρόβλημα στην περιοχή Ασωπού καθώς το νερό χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση
-«Η Περιφέρεια Αττικής όφειλε να σφραγίσει τις γεωτρήσεις»…

– «Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής όφειλε να κλείσει τις ρυπαίνουσες βιομηχανίες»…

Ανοικτός πόλεμος έχει ξεσπάσει πάνω από τα Μεσόγεια, όπου βιομηχανίες συνεχίζουν να ρυπαίνουν με χρώμιο και ψευδάργυρο, ενώ η έλλειψη αποχέτευσης και η ανεξέλεγκτη γεωργία γεμίζουν τον ισχνό υδροφόρο ορίζοντα με νιτρικά.

Χθες, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδας Κουρής, παρουσίασε στην Παλλήνη τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν στον υδροφόρο ορίζοντα του Κορωπίου και της ευρύτερης περιοχής, από την επιστημονική ομάδα της Γεωλογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τον καθηγητή Σπύρο Λέκκα. Η τελευταία μέτρηση έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες μετρήσεις τον Οκτώβριο, τον Ιούλιο και τον Ιούνιο του 2006 (ΙΓΜΕ). Οι επιστήμονες εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ορθότητα των συγκρίσεων που μπορούν να γίνουν ανάμεσα στα ευρήματα των διαδοχικών μετρήσεων. Για να είναι ορθές, είπαν, πρέπει να αντλείται κάθε φορά συγκεκριμένη ποσότητα νερού από κάθε γεώτρηση, όμως «κάποια δείγματα του ΙΓΜΕ δεν κατέστη δυνατόν να ληφθούν, έπειτα από επαρκή άντληση από ορισμένα σημεία ελέγχου». Συμπερασματικά, πάντως:

– Παρουσιάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις ολικού χρωμίου, εξασθενούς χρωμίου και ψευδαργύρου σε περιορισμένο αριθμό σημείων ελέγχου, σε τιμές μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις.

– Οι υδροφόροι ορίζοντες παρουσιάζουν έντονη υφαλμύριση, η οποία, εάν εξελιχθεί, θα καταστήσει το νερό ακατάλληλο για αρδευτική ή άλλη χρήση.

– Η νιτρορρύπανση παρατηρείται όχι ιδιαίτερα υψηλή, συγκρινόμενη με εκείνη του 2006, αλλά για αυτό ίσως ευθύνεται ο τρόπος άντλησης των δειγμάτων και το πρόβλημα μένει προς διευκρίνιση στις μελλοντικές δειγματοληψίες.

Ασωπός-Μεσόγεια

Το πρόβλημα με τον υδροφόρο ορίζοντα στο Κορωπί και στα Μεσόγεια δεν έχει την ίδια βαρύτητα με εκείνη στα Οινόφυτα και στην ευρύτερη περιοχή τού Ασωπού. Τα Οινόφυτα και πολλοί από τους γύρω δήμους χρησιμοποιούν το νερό των γεωτρήσεων για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ τα Μεσόγεια καλύπτονται από την ΕΥΔΑΠ. Δεν καλύπτονται, όμως, από πλευράς αποχέτευσης, και αυτό δημιουργεί προβλήματα που συνεχώς διογκώνονται, καθώς τα μικρά χωριά του παρελθόντος εξελίσσονται σε «μικρομέγαλες Αθήνες», με συνολικό πληθυσμό που ξεπερνά τους 500.000 κατοίκους.

Κοινό στοιχείο μεταξύ Ασωπού-Μεσογείων παραμένει η ανησυχία που αναπτύσσεται στους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων, οι οποίοι ποτίζουν με νερά πιθανόν δηλητηριασμένα. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να δώσουν πειστική και τελεσίδικη απάντηση, π.χ., για το αν το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο περνά μέσα στα καρότα και σε τι ποσοστό. Ο κ. Κουρής δήλωσε σχετικώς ότι ζητήθηκε από εργαστήρια που συνεργάζονται με το υπουργείο Γεωργίας, αλλά εκείνα δήλωσαν αδυναμία να προβούν σε μετρήσεις.

Βολές κατά Περιφέρειας

Ο κ. Κουρής, όμως, μίλησε εκτενώς για τις ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής, «που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των υπόγειων υδάτων». «Τους ζητήσαμε», είπε, «να σφραγίσουν τις γεωτρήσεις που παρουσίαζαν αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου και ψευδαργύρου, αλλά οι προτάσεις μας δεν υλοποιήθηκαν».

Ο νομάρχης μίλησε ακόμη για οκτώ βιομηχανίες που ασχολούνται κυρίως με την επεξεργασία μετάλλων και τα χρώματα, αλλά είχαν άδεια να τα διαθέτουν στο υπέδαφος σαν να μην ήταν επικίνδυνα. Η Νομαρχία Αν. Αττικής ζήτησε από τον περασμένο Ιούνιο να αλλάξουν τον τρόπο διάθεσης και έθεσε προθεσμία 40 ημερών για να καταθέσουν νέες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε να τα συγκεντρώνουν σε στεγανά δοχεία και να τα απομακρύνουν με ειδική διαδικασία. Ομως, έως σήμερα (έξι μήνες μετά), δεν έχει αλλάξει ο τρόπος διάθεσης και οι βιομηχανίες καλούνται τώρα σε απολογία, ενώ ευθύνες αποδίδονται εν μέρει και πάλι στην Περιφέρεια, που δεν έχει εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους.

Αλλοι οι αρμόδιοι

Ζητήσαμε απαντήσεις από τον περιφερειάρχη Χαράλαμπο Μανιάτη, ο οποίος αρνήθηκε με επιμονή να σχολιάσει τα λεγόμενα του κ. Κουρή, «που είναι φίλος και αιρετός, ενώ εγώ είμαι διορισμένος». Τόνισε όμως ότι η Περιφέρεια έκανε όλα όσα ορίζει ο νόμος. Για τις βιομηχανίες που δεν έχουν συμμορφωθεί, είπε ότι «εφόσον δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους και ξεπέρασαν την προθεσμία, πρέπει να κλείσουν, και αρμόδια για αυτό είναι η νομαρχία». «Δεν είναι ο περιφερειάρχης αδιάφορος… Ψάξτε να βρείτε εσείς γιατί δεν έχουν κλείσει», κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 06/12/2007

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=69236088

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: