Οι κοινωνικά ευαίσθητοι πολίτες είναι εδώ

2 12 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 02-12-07
Οι κοινωνικά ευαίσθητοι πολίτες είναι εδώ
Ολο και πιο πολλοί, όλο και πιο δυναμικοί, δημιουργούν νέα κινήματα και μάχονται για το δικαίωμα να ζουν σε ανθρώπινο περιβάλλον

Των Σπυρου Καραλη – Ελενας Καρανατση

«Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι κοινωνίες». Είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα περιβαλλοντικών κινημάτων και ομάδων πολιτών που συνασπίζονται σε νέες μορφές συλλογικής δράσης για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε συμφέροντα ιδιωτών και πολιτικές που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον. Ο αριθμός τους αυξάνεται προοδευτικά συνιστώντας εξέλιξη με σαφείς πολιτικές διαστάσεις την ώρα μάλιστα που τα δεκάδες μικρά και μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλά σε κυβερνητικές και κομματικές ατζέντες, παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί η ελληνική φύση. Οι πολίτες συνειδητοποιούν τη γενικότερη αδυναμία της πολιτικής σήμερα να αφουγκραστεί την αγωνία τους για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, συγκροτούνται σε τοπικά κινήματα υπερκομματικού χαρακτήρα και παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους. Είναι κάθε ηλικίας, ενεργοί και όχι του καναπέ, με κοινωνικές ευαισθησίες, πολίτες που αρνούνται να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις εκ του μακρώθεν, αλλά συμμετέχουν κι όταν χρειάζεται συγκρούονται προσπασπιζόμενοι το αυτονόητο δικαίωμα να ζουν σε καθαρό περιβάλλον.

Τους είδαμε στην εκστρατεία της «Κ» και του ΣΚΑΪ για τον Κηφισό, στις κινητοποιήσεις για τον Ασωπό και τα λατομεία Μαρκόπουλου, για τις παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, στο Πεδίον του Αρεως, στου Φιλοπάππου, στη δενδροφύτευση στα Καλύβια, και αλλού. Η «Κ» δίνει σήμερα το λόγο στους πολίτες αυτούς επιχειρώντας να καταγράψει την εμπειρία τους, κυρίως όμως, τις ειδικές συνθήκες που οδήγησαν ανθρώπους της διπλανής πόρτας να κάνουν τη δουλειά τών, συνήθως απόντων σε αυτές τις υποθέσεις, αρμόδιων υπηρεσιών. Σημειώνουμε ότι, το ερχόμενο Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου, περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές κινήσεις και κινήματα πόλης, καθώς επίσης φορείς πολιτών και πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών, θα δώσουν ένα ακόμη δυναμικό παρών στην πλατεία Συντάγματος, με αίτημα να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Την ίδια ημέρα ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν παντού στον κόσμο με αφορμή την Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που διεξάγεται στο Μπαλί.

Το εξασθενές χρώμιο ένωσε τους κατοίκους στη Βοιωτία

Στα Οινόφυτα, τον Ωρωπό και την Αυλίδα εάν δεν ύψωναν το ανάστημά τους ένας ιερέας, ένας χημικός μηχανικός και ένας εκδότης τοπικής εφημερίδας τότε οι κάτοικοι θα εξακολουθούσαν να πίνουν δηλητηριασμένο νερό με το φονικό εξασθενές χρώμιο. Ο παπα-Ιωάννης Οικονομίδης, ο χημικός Θανάσης Παντελόγλου και ο εκδότης Χρήστος Παναγόπουλος ήταν οι τρεις που έκαναν την αρχή (το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις ύστερα από συνεχή δημοσιεύματα, πρώτα στην «Κ» και ακολούθως από το σύνολο των ΜΜΕ). Ο παπα-Ιωάννης άρχισε να ασχολείται με το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ασωπό πριν από 7 χρόνια. Μαζί με τον Θανάση Παντελόγλου ξεκίνησε να προειδοποιεί για την απειλή του εξασθενούς χρωμίου τους κατοίκους, έγραφαν και μοίραζαν τα «Περιβαλλοντικά Στιγμιότυπα», φυλλάδια που ενημέρωναν για τη μόλυνση του περιβάλλοντος από τις βιομηχανίες.

Ο παπα-Γιάννης όπως τον ξέρουν στα Οινόφυτα, ένας νέος άνθρωπος καταρτισμένος, με καθαρό λόγο και απόψεις. Μιλώντας στην «Κ» επικαλείται την Ορθόδοξη Πατερική παράδοση για να υπερτονίσει ότι το φυσικό περιβάλλον και η προστασία του συνιστά πρωτίστως πνευματική υπόθεση και κατακεραυνώνει την προκλητική αδιαφορία των κρατικών υπηρεσιών «όχι μόνο στην περίπτωση του Ασωπού αλλά συνολικά στα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τις τοπικές κοινωνίες, η πολιτεία μέσω των αρμόδιων οργάνων της διαδραματίζει στην πραγματικότητα αντιδραστικό ρόλο. Είναι πλέον σαφές ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να παρουσιάζεται σαν ελεγκτής εκείνων που αυθαιρετούν διότι απλούστατα σε πάμπολλες περιπτώσεις συνεργεί, ανέχεται και καλύπτει τους αυθαιρετούντες. Εχει χάσει την αξιοπιστία του στη συνείδηση της κοινωνικής βάσης. Σε αυτό το σημείο ακριβώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών. Πολίτες ενεργοί που θα ελέγχουν την κρατική αδιαφορία και θα παρεμβαίνουν δυναμικά όπου και όταν χρειάζεται για να προασπίσουν θεμελιώδη δικαιώματα, όπως λ.χ. στην περίπτωσή μας η πρόσβαση στο καθαρό νερό».

(το άρθρο συνεχίζεται μέ άλλες περιπτώσεις)

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_02/12/2007_250870

 

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: