Ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί

1 12 2007

Ο Βασ. Τόγιας ρωτάει για τον Ασωπό…
7 συγκεκριμένα ερωτήματα για την λειτουργία των εργοστασίων στα Οινόφυτα (για μια συστηματική προσέγγιση του εγκλήματος της μόλυνσης του Ασωπού ποταμού).»
Ο Ασωπός ποταμός, ο οποίος πηγάζει από τον Κιθαιρώνα και εκβάλλει στον νότιο Ευβοϊκό, κατά την διαδρομή του χρησιμοποιείται από εκατοντάδες βιομηχανίες ως αποχετευτικός αγωγός για πάσης φύσεως αποβλήτων από αυτές, τα οποία αφού διέλθουν μέσω από δεκάδες πηγάδια και από κατοικημένες περιοχές καταλήγουν στη θάλασσα.

Εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια οι βιομηχανίες λυμαίνουν τον ποταμό, μέχρι και σήμερα. Παρά τα πολλά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τις Νομαρχίες Ανατολικής Αττικής και Βοιωτίας, δεν υιοθετήθηκαν οι περιορισμοί για την ρύπανση από τα εργοστάσια, με αποτέλεσμα ο ποταμός να εξακολουθεί να μολύνεται με τους ίδιους ρυθμούς.
Τον Ιούλιο του 2007, στα Οινόφυτα Βοιωτίας, όπως αποδείχθηκε, το νερό που έπιναν από τις γεωτρήσεις του Δήμου περιείχε εξασθενές χρώμιο, φυσικά βρίσκεται εξαπλωμένο και στο Δήμο Ωρωπίων (Χαλκούτσι και γύρω οικισμοί), το οποίο είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων.
Μόνο τότε οι υπηρεσίες άρχισαν να «ξυπνούν„ και φυσικά αυτό ήταν πολύ αργά διότι το έγκλημα στον Ασωπό από πολλούς βιομηχάνους είχε ήδη διαπραχτεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξαγγελίες δεν ανταποκρίνονται στην ουσιαστική επίλυση του προβλήματος και δεν μπορούν να δώσουν οριστική λύση. Η παραπομπή των υπεύθυνων βιομηχανιών στην δικαιοσύνη και η σύσταση στις αρμόδιες υπηρεσίες να εντείνουν τους ελέγχους τους έχουν αποδειχθεί στην πράξη αναποτελεσματικές. Μόνο ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την επεξεργασία των αποβλήτων της περιοχής θα μπορούσε να λύσει το θέμα μόνιμα και αποτελεσματικά.
Τα τελευταία πρόστιμα του κ. Σουφλιά προς μερικές βιομηχανίες, φαντάζουν ως προσπάθεια εξιλεασμού του προς την κοινή γνώμη και συγχρόνως κατευνασμού αυτής. Εμείς παρά ταύτα απευθυνόμαστε προς την Κυβέρνηση και τον κάθε αρμόδιο, ανεξαρτήτου κόμματος και τοποθετήσεως και τους
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1) Πόσα είναι τα εργοστάσια στην Βιομηχανική Ζώνη των Οινοφύτων;
2) Υπάρχουν εργοστάσια που δεν έχουν άδεια λειτουργίας; Πόσα είναι αυτά και ποια; (Εφόσον έχουν προηγηθεί έλεγχοι φυσικά!)
3) Ποια από τα εργοστάσια της Βιομηχανικής Ζώνης διαθέτουν υγρά απόβλητα και λύματα και ποια όχι;
4) Ποια από τα εν λόγω εργοστάσια διαθέτουν τα λύματα και τα υγρά τους απόβλητα στον Ασωπό ποταμό;
5) Ποια από τα ανωτέρω εργοστάσια διαθέτουν φρεάτιο δειγματοληψίας (σύμφωνα με την Υ.Α 19640/14.11.1979) και μετρητή στην παροχή τους με καταγραφικό;
6) Ποια εκ των ανωτέρω εργοστασίων έχουν υποβάλλει την απαιτούμενη ανά μήνα έκθεση ανάλυσης των λυμάτων τους;
7) Εκτός από τις παραπομπές στην δικαιοσύνη των εργοστασίων και την επιβολή προστίμων σε αυτά, υπάρχει πρόβλεψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την επεξεργασία των αποβλήτων των εργοστασίων αυτών, έτσι ώστε να υπάρξει μια οριστική λύση και όχι μόνο σπασμωδικές κινήσεις
Βας. Τόγιας
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας

http://www.anparatiritis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1153&Itemid=43


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: