Δελτίο Τύπου: Ομόφωνη απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου για την άμεση αντιμετώπιση της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού

21 11 2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – Δελτίο Τύπου: Ομόφωνη απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου για την άμεση αντιμετώπιση της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Γραφείο Τύπου

Υπόψη συντάκτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Υπόψη συντάκτη ΥΠΕΧΩΔΕ

Υπόψη συντάκτη Υπ. Υγείας

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής κατά την χθεσινή συνεδρίασή του συζήτησε διεξοδικά τον βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που πρέπει να αναληφθεί από την Πολιτεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού και της υδροφόρου λεκάνης της ευρύτερης περιοχής από τις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής Οινοφύτων Βοιωτίας.

Στη συζήτηση, στην οποία έλαβαν μέρος ο Νομάρχης Λ. Κουρής, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων της περιοχής, αναλύθηκαν όλες οι πτυχές του προβλήματος και αποφασίσθηκε η επείγουσα προώθηση πλέγματος δράσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και ουσιαστικά το πρόβλημα της ρύπανσης.

Συγκεκριμμένα αποφασίστηκαν:

 

· Η ολοκλήρωση σε σύντομο χρόνο όλων των αναγκαίων έργων προκειμένου η ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού να τροφοδοτηθεί με πόσιμο νερό σύμφωνο με τις προδιαγραφές.

· Η άμεση διευκρίνηση από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το επιτρεπτό ή όχι ύπαρξης εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, γιατί με το κενό που υπάρχει στις ελληνικές προδιαγραφές δημιουργείται σύγχυση στην κοινή γνώμη που γίνεται δέκτης αντιφατικών και αλληλοσυγκρουόμενων ανακοινώσεων για το σοβαρό αυτό θέμα.

· Η προώθηση πλήρους επιδημιολογικής έρευνας στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στους κατοίκους.

· Η αναστολή οποιασδήποτε επέκτασης στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν καθώς και η αναστολή ίδρυσης νέων μονάδων των βιομηχανικών κλάδων που δημιουργούν προϋποθέσεις περαιτέρω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στην περιοχή

· Η ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την ίδρυση της νέας βιομηχανικής περιοχής Τανάγρας μέχρις ότου λυθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων .

· Η δημιουργία κεντρικής μονάδας επεξεργασίας των βιομηχανικών αποβλήτων η οποία θα λειτουργεί για τον συμπληρωματικό τελικό καθαρισμό των υγρών αποβλήτων προκειμένου να υπάρχει συνεχής και ουσιαστικός έλεγχος.

· Η αναθεώρηση της προ 30ετίας Κοινής Νομαρχιακής Απόφασης για τον αποδέκτη και τα όρια των ρύπων με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) όπως προβλέπει η νομοθεσία που ισχύει σήμερα, στην σύνταξη της οποίας πρέπει να συμμετέχει η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση των περιοχών.

· Στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να επαρκούν, ποσοτικά και ποιοτικά, για την διενέργεια σε συνεχή βάση των εξειδικευμένων ελέγχων που απαιτούνται με βάση το περιβαλλοντικό μητρώο επιχειρήσεων.

· Ένταξη στο Δ! ΚΠΣ σε διαπεριφερειακή βάση (Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας) προγράμματος περιβαλλοντικής αποκατάστασης και εξυγίανσης εδάφους και υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής

 

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής εξουσιοδότησε την διαπαραταξιακή επιτροπή, που έχει συσταθεί με συμμετοχή εκπροσώπων των νομαρχιακών συνδυασμών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συλλογικών φορέων της βορειοανατολικής Αττικής, να συνεχίσει την σειρά συναντήσεων που έχει προγραμματίσει με τους υπεύθυνους αρμόδιων φορέων ούτως ώστε να υλοποιηθούν οι προαναφερθείσες δράσεις.

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: