Κυνηγούν 11 εταιρείες οι ράμπο του περιβάλλοντος

20 11 2007

Κυνηγούν 11 εταιρείες οι ράμπο του περιβάλλοντος
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 17/11/2007 6:51:01 μμ

Του Κασσιανόυ Τζέλη

Γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου φιγουράρουν στη λίστα των «συνήθων υπόπτων» των «ράμπο του περιβάλλοντος». Πρόκειται για 11 εταιρείες, οι περισσότερες εισηγμένες που έχουν τιμωρηθεί παραπάνω από μια φορά με πρόστιμα από το ΥΠΕΧΩΔΕ για σημαντικές περιβαλλοντικές παραβάσεις, κάποιες εκ των οποίων έχουν θέσει σε σοβαρότατο κίνδυνο τη δημόσια υγεία, όπως στην περίπτωση του Ασωπού. Στη λίστα φιγουράρει κι ένας Δήμος. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς που έχει αναγάγει το κυνήγι των ρυπογόνων εταιρειών σε βασική πολιτική προτεραιότητά του, μετά τις εθνικές εκλογές έχει τονίσει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα ότι θα βάλει «λουκέτα» στους υπότροπους.

Στη δικαιοσύνη
Στην ερώτηση της «Η» γιατί η απειλή αυτή παραμένει… απειλή στις περιπτώσεις των 11 εταιρειών που, σύμφωνα με την έκθεση που ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα, έχουν συλληφθεί πάνω από μια φορά να έχουν υποπέσει σε περιβαλλοντικές παραβάσεις, απάντησε ότι «η ποινή της αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας ισχύει για τις περιπτώσεις που διαπιστωθεί διπλή παράβαση για το ίδιο θέμα» και εξήγησε ότι οι 10 αυτές εταιρείες έχουν τιμωρηθεί για δύο, τρεις ή παραπάνω διαφορετικές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Τίθεται όμως το ερώτημα το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει η πολιτεία τους κατά συρροή παραβάτες, οι οποίοι μάλιστα με δεδομένο ότι έχουν τιμωρηθεί για πάνω από μια περιβαλλοντική παράβαση, διαπιστώνεται ότι επιδεικνύουν τουλάχιστον έλλειψη οικολογικής ευαισθησίας και αδιαφορία για την τήρηση των νόμων.

Ο κ. Σουφλιάς όταν ανακοίνωσε τα πρόστιμα για τον Ασωπό είχε χαρακτηρίσει ούτε λίγο ούτε πολύ ως «εγκληματίες» τις εταιρείες που διαπιστώθηκε ότι ρυπαίνουν τον ποταμό.

Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν οι «εγκληματικές πράξεις» είναι αρκετό να τιμωρούνται μόνο με οικονομικές ποινές και ενώ μάλιστα σε καμία -έως τώρα- περίπτωση η Δικαιοσύνη (στην οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ στέλνει όλους τους φακέλους των παραβατών) δεν έχει επιβάλει τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος!

Ο κ. Σουφλιάς πάντως δηλώνει με νόημα ότι «είμαστε ακόμη στην αρχή μιας προσπάθειας» και υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να δείξει «ανοχή σε κανέναν που δεν σέβεται το περιβάλλον και τους πολίτες».

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έκθεσης των επιθεωρητών περιβάλλοντος, έντεκα εταιρείες και ένας δήμος βρίσκονται στη λίστα των παραβατών που έχουν τιμωρηθεί πάνω από μια φορά. «Πρωταθλήτρια» είναι η ΔΕΗ ( 25,00€ -1,11%) στην οποία έχουν επιβληθεί συνολικά 11 πρόστιμα και ακολουθούν κορυφαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως η ΑΓΕΤ (3 πρόστιμα), η Coca-Cola, η ΙΟΝ, η Αθηναϊκή Χαρτοποιία (Softex), η Carrefur, η S&M Βιομηχανικά Ορυκτά, η Cosmote (για κεραίες στα Λιόσια και το Χαϊδάρι), η ΕΛΒΑΛ, η Μαϊλλης και τα Γαλβανιστήρια Ελλάδας (από δύο πρόστιμα). Οι τρεις τελευταίες μάλιστα τιμωρήθηκαν δύο φορές για διαφορετικές παραβάσεις για τις μονάδες τους στον Ασωπό, η ρύπανση του οποίου απειλεί την υγεία του πληθυσμού της βορειοανατολικής Βοιωτίας και της βόρειας Αττικής. Στον Ασωπό αφορά κι ένα εκ των δυο προστίμων που επιβλήθηκαν στην Coca-Cola.

Κατά συρροήν εγκλήματα από τους δήμους
Τραγικό είναι και το γεγονός ότι στη λίστα των επιθεωρητών περιβάλλοντος είναι απολύτως εμφανής η περιβαλλοντική παραβατικότητα των δήμων κυρίως για χωματερές, ΧΥΤΑ, βιολογικούς καθαρισμούς και σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Πρώτος και… χειρότερος ο δήμος Λευκάδας στον οποίο έχουν επιβληθεί τρία πρόστιμα συνολικού ύψους 80.000 ευρώ για δύο χωματερές και τον βιολογικό καθαρισμό του νησιού. Ακόμα, έχει τιμωρηθεί ο δήμος Θέρμης Θεσσαλονίκης με 160.000 ευρώ πρόστιμο για τον ΧΥΤΑ Ταγαράδων, με 32.400 ευρώ πρόστιμο οι δήμοι Αστακού και Οινιάδων στην Αιτωλοακαρνανία για τις δύο χωματερές τους, με 10.500 ευρώ πρόστιμο ο δήμος Κορωπίου, με 30.000 ευρώ ο δήμος Αμαλιάδας, 29.000 ευρώ στον δήμο Σαλαμίνας και με 60.000 ευρώ ο δήμος Μαλακάσας για τις εκεί χωματερές.

Βροχή οι ποινές
Για τον ίδιο λόγο ο δήμος Καρπενησίου τιμωρήθηκε με 23.500 ευρώ καθώς και ο δήμος Λευκάδας με 28.000 ευρώ ενώ πρόστιμο 16.650 ευρώ επιβλήθηκε στον δήμο Ζακύνθου, 31.000 ευρώ στον δήμο Ρεθύμνου και 23.500 ευρώ στον δήμο Δομοκού για τους εκεί ΧΥΤΑ. Η πρωτιά βέβαια σε ό,τι αφορά τους ΧΥΤΑ ανήκει στα Άνω Λιόσια στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 80.000 ευρώ. Ακόμα, μικρότερα πρόστιμα έχουν επιβληθεί για χωματερές στην Τροιζήνα, στο Κρανίδι, στη Δρυόπη Τροιζηνίας, στο Μεγανήσι Λευκάδας, της Κέας, της Ιου, της Καρύστου και της Πάτμου.

Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος έχουν επιβάλει ακόμη πρόστιμο 30.000 ευρώ στον βιολογικό της Παροικιάς κι άλλα τόσα στον αντίστοιχο της Νάουσας Πάρου. Μικρότερα πρόστιμα ακόμη έχουν επιβληθεί σε άλλους 8 βιολογικούς (Οινόφυτα, Κάρυστος, Αρτάκη, Ζαχάρω, Πύργος, Λουτράκι, Κατερίνη, Καμένα Βούρλα). Ακόμη, έχουν τιμωρηθεί οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Κηφισιάς (15.500 ευρώ), του Αμαρουσίου (28.000 ευρώ), του Χαλανδρίου (40.000 ευρώ) και του Αλίμου (30.000 ευρώ). Επιπλέον, με 114.000 ευρώ πρόστιμο έχει τιμωρηθεί ο δήμος Μαρκοπούλου για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων. Πρόστιμο έχει επιβληθεί και στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) για τον αποτεφρωτήρα του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων (33.300 ευρώ). Στη λίστα κάνουν την εμφάνισή τους και άλλοι πλην της ΔΕΗ κρατικοί φορείς, όπως το αεροδρόμιο Ηρακλείου (πρόστιμο 95.400 ευρώ), ο ΟΔΔΥ (113.400 ευρώ), ο Οργανισμός Λιμένος Κερατσινίου (40.000 ευρώ), ο ΟΣΕ (19.155 ευρώ) και τα υπό κρατικό έλεγχο ΕΛ.ΠΕ. (170.100 ευρώ).

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4667&subid=2&pubid=347771


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: