Δραγασάκης – ξανά.

20 11 2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΣΥΡΙΖΑ- Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκη με θέμα: Η ρύπανση του Ασωπού θέτει σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων κατοίκων της περιοχής. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

ΘΕΜΑ: Η ρύπανση του Ασωπού θέτει σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων κατοίκων της περιοχής.

Η ρύπανση του Ασωπού ποταμού δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Πρόσφατα ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επέβαλε πρόστιμα σε 20 επιχειρήσεις για το λόγο ότι ρυπαίνουν με τα απόβλητά τους τον Ασωπό ποταμό και ευρύτερα τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Όμως, πέρα από τα όποια πρόστιμα, εκείνο που απαιτείται είναι να επανεξετασθούν όλες οι άδειες λειτουργίας των επιχειρήσεων που παράγουν εξασθενές χρώμιο ή άλλα τοξικά υλικά.

Όμως, δε μπορεί να υπάρξει οριστική λύση του προβλήματος όσο ισχύει ως έχει το Προεδρικό Διάταγμα του 1969 που χαρακτηρίζει τον Ασωπό ως αγωγό βιομηχανικών λυμάτων.

Επίσης, το ΥΠΕΧΩΔΕ, αν και με μεγάλη καθυστέρηση αναγνώρισε το 1996 την ύπαρξη του προβλήματος, ανέθεσε στο ΕΜΠ τη σύνταξη σχετικής μελέτης, από την οποία προέκυψε η ανάγκη μεταξύ άλλων ίδρυσης Οργανισμού Προστασίας Ασωπού. Για να προχωρήσει όμως η σύστασή του απαιτούνταν η έκδοση Π.Δ. το οποίο ουδέποτε εκδόθηκε. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι, σύμφωνα και με στοιχεία της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, από τις 80 βιομηχανικές μονάδες που παράγουν υγρά απόβλητα μόνο οι 15 να διαθέτουν συστήματα διαχείρισης. Ο υδροφόρος ορίζοντας έχει μολυνθεί και απαιτείται άμεση διακοπή της υδροδότησης από αυτόν, τόσο για οικιακή όσο και βιομηχανική χρήση, εφόσον υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των παραγόμενων προϊόντων. Πέραν, λοιπόν, της άμεσης σύνδεσης με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, απαιτείται και ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα.

Κατόπιν αυτού, ερωτάται ο κ. υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να προστατευθεί η δημόσια υγεία, να εξασφαλισθεί καθαρό νερό για τους κατοίκους της περιοχής και να απορρυπανθεί ο Ασωπός ποταμός?

Αθήνα, 19/11/2007 O ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης

http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=5895185


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: