«Καταπέλτης» και η Ενωση Χημικών για το χρώμιο

13 11 2007

«Καταπέλτης» και η Ενωση Χημικών για το χρώμιο
«Καταπέλτης» για την κατάσταση που επικρατεί με το εξασθενές χρώμιο στα Οινόφυτα είναι και η τεχνική έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), που αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, ότι οι τελευταίες τοξικολογικές έρευνες στην Καλιφόρνια μείωσαν το όριο στα 0,2 μικρογραμμάρια ανά λίτρο -250 φορές χαμηλότερα από το όριο που δέχεται η ελληνική πολιτεία.
Η ΕΕΧ ασχολήθηκε με το θέμα ύστερα από αίτημα του τοπικού δήμου και ανάμεσα στα άλλα επισημαίνει:

1) Οτι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα ποιότητας του νερού, καθώς εκτός από το εξασθενές χρώμιο εμφανίζονται υψηλές (πάνω και γύρω από τα όρια της νομοθεσίας) συγκεντρώσεις σε νιτρικά, μικροοργανισμούς, μόλυβδο και άλλες ουσίες, που οφείλονται σε ανθρώπινη δραστηριότητα (βιομηχανίες χρωμάτων-χρωστικών και επιμεταλλώσεων, βυρσοδεψεία, παρασκευή βερνικιών, υλικά ηλεκτροσυγκόλλησης, παρασκευή αντισκωριακών, κλωστοϋφαντουργία, μελάνι φωτοτυπικών μηχανημάτων, μαγνητοταινίες, τσιμεντοβιομηχανία).

2) Ο προσδιορισμός εξασθενούς χρωμίου στο νερό δεν αντιμετωπίζει τεχνικές δυσκολίες και υπάρχει η σχετική τεχνογνωσία σε αρμόδια εργαστήρια (αντίθετα με την άποψη που διατύπωσαν παλαιότερα αρμόδιοι ότι είναι δύσκολος ο εντοπισμός του).

3) Η καρκινογόνος δράση τού εξασθενούς χρωμίου έχει αποδειχθεί στον εισπνεόμενο αέρα. Η πρόκληση καρκίνου όταν καταπίνεται με το νερό, δεν έχει άμεσα αποδειχθεί, αλλά «η όλο και αυξανόμενη ποσότητα επιστημονικών δεδομένων οδηγούν την επιστημονική κοινότητα στην ίδια κατεύθυνση». «Τα αποτελέσματα μάλιστα της τελευταίας τοξικολογικής έρευνας οδήγησαν την Πολιτεία της Καλιφόρνιας προς την κατεύθυνση των νέων ορίων […] και να εισαγάγει για πρώτη φορά όριο για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό τα 0,2 μικρογραμμάρια ανά λίτρο».

4) Η διαπιστωμένη κατάσταση συνιστά «λόγο διακοπής της χρήσης του νερού για ανθρώπινη αλλά και οικιακή χρήση».

5) Μέτρα προστασίας χρειάζονται και λόγω της χρήσης νερού με χρώμιο στην αγροτική παραγωγή. Δηλαδή «να διερευνηθούν οι φυτοτοξικές επιδράσεις του χρωμίου με διερευνητικές μετρήσεις στο έδαφος των καλλιεργειών», αλλά και να λαμβάνονται μέτρα για να μην εισπνέεται το νερό που ποτίζει σε μορφή σπρέι τις καλλιέργειες.

6) Υπάρχει δυνατότητα αναθεώρησης όλων των περιβαλλοντικών μελετών και των αδειών των βιομηχανιών, που πιθανώς παράγουν απόβλητα με χρώμιο. Η ΕΕΧ καλεί τους τοπικούς παράγοντες να ζητήσουν τα παραπάνω εκμεταλλευόμενοι την αλλαγή της νομοθεσίας, καθώς ισχύει η κοινή υπουργική απόφαση 50388 του 2003, που ακυρώνει αυτοδικαίως την κοινή νομαρχιακή απόφαση 19640 του 1979. Η παλαιά αυτή απόφαση επέτρεπε στις βιομηχανίες της περιοχής να απορρίπτουν απόβλητα έως και 2.000 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, ενώ το όριο τώρα είναι τα 50!

Μετά την επίσκεψη, την περασμένη Παρασκευή, του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου στα Οινόφυτα, που μίλησε για περιβαλλοντικό Γκουαντάναμο, ανακοίνωση για το πρόβλημα εξέδωσε χθες και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ύστερα από συνάντηση με την Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού. Η κ. Παπαρήγα ζητεί να ληφθούν μέτρα και να γίνουν έργα για καθαρό νερό και για όλα αυτά «να πληρώσουν οι βιομήχανοι και οι βιομηχανίες τους». Τόνισε ότι οι συνέπειες της μόλυνσης είναι ευρύτερες, καθώς στις μολυσμένες περιοχές «υπάρχουν εργοστάσια που κατασκευάζουν από ψωμί μέχρι μεταποίηση αγροτικών προϊόντων». Ζητεί επίσης να αλλάξει το θεσμικό καθεστώς για τον Ασωπό ποταμό, που μετά τη δικτατορία είναι χώρος αποδέκτης των πάσης φύσεως λυμάτων. Η «Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης» επισημαίνει την αξία των ελέγχων που πρέπει να γίνονται και αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου ότι την εποχή που είχαν ξεκινήσει, στις αρχές του 2004, ήταν εμφανής η διαφορά στον Νότιο Ευβοϊκό όπου εκβάλλει ο Ασωπός. «Ξαναπαρουσιάστηκαν στη θαλάσσια περιοχή ορισμένα μαλάκια, όπως οι πίννες, που είχαν εξαφανιστεί προ 20ετίας, τα οποία εξαφανίστηκαν πάλι όταν σταμάτησαν οι έλεγχοι από τους επιθεωρητές».

Α.Χ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 13/11/2007

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=88007528

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: