Κάτοικοι: Προσφεύγουν στην Ε.Ε. για τον Ασωπό

12 11 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 11-11-07
Προσφεύγουν στην Ε.Ε. για τον ΑσωπόΤης Λινας Γιανναρου

«Μπαράζ» προσφυγών στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα κάτοικοι και φορείς των Οινοφύτων και του Ωρωπού για την υπόθεση της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο. Η δημοσίευση από το ΥΠΕΧΩΔΕ των 20 βιομηχανιών από την ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων, οι οποίες κατά τους τελευταίους ελέγχους βρέθηκε ότι ρυπαίνουν (ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι ακριβείς παραβάσεις τής κάθε μίας), διευκολύνει τις ομάδες των πολιτών, αλλά και τις δημοτικές αρχές που επιθυμούν να αξιώσουν αποζημιώσεις για την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για την ανθρώπινη υγεία. Ως γνωστόν, σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, «ο ρυπαίνων πληρώνει». Και πρόσφατα απέκτησε και όνομα. Ηδη, σε συνεργασία με νομικό εξειδικευμένο στο περιβαλλοντικό δίκαιο, ο Δήμος Οινοφύτων δρομολογεί την κατάθεση προσφυγής στην Ε.Ε. για τη ρύπανση του Ασωπού. Οπως λέει στην «Κ» ο δήμαρχος κ. Γιώργος Θεοδωρόπουλος, η σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ δεν λύνει το πρόβλημα ύδρευσης της περιοχής, καθώς «αργά ή γρήγορα θα χρειαστούμε και δικό μας νερό – ο υδροφόρος ορίζοντας λοιπόν πρέπει να είναι καθαρός».

Την «αθρόα κατάθεση αγωγών» στις ευρωπαϊκές αρχές εκτιμά ότι θα πυροδοτήσει η δημοσίευση των ονομάτων των ρυπαινουσών βιομηχανιών και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού κ. Χρήστος Παναγόπουλος. Οπως λέει στην «Κ», «ζητάμε να ενημερωθούμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τις παραβάσεις για τις οποίες επεβλήθησαν τα πρόστιμα ώστε να κινηθούμε εναντίον των πραγματικών υπευθύνων». Η Ομοσπονδία έχει ήδη καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ακύρωση της απόφασης για δημιουργία νέας ΒΙΠΕ στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, μολονότι η επιβολή των προστίμων ικανοποίησε τον πληθυσμό στις «παρασώπιες» περιοχές, κοινή είναι η αίσθηση ότι η Πολιτεία δεν έχει «βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο». «Εάν ήθελαν να μπουν στην καρδιά του προβλήματος, θα καταργούσαν το Προεδρικό Διάταγμα του ‘69 που χαρακτηρίζει τον Ασωπό αγωγό βιομηχανικών λυμάτων», τονίζει ο ίδιος.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο κ. Μιχάλης Γιαλούρης, αντιδήμαρχος Οινοφύτων μέχρι… την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και ο δήμαρχος τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του, με αφορμή δηλώσεις τού πρώτου για το εξασθενές χρώμιο (είχε υποστηρίξει ότι στην τελευταία ανάλυση του νερού των Οινοφύτων σκοπίμως δεν είχε ελεγχθεί το εξασθενές χρώμιο). «Ολοι παρακαλάμε να έρθει καθαρό νερό στην περιοχή. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να σταματήσουμε τον ρυπαντή. Μόνο έτσι θα σωθεί η περιοχή», υπογραμμίζει στην «Κ».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_512477_11/11/2007_248312


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: