Ηταν τρεις και έγιναν χιλιάδες
Σάββατο, 10.11.07
Στην αρχή τρεις άνθρωποι άναψαν μια σπίθα, η οποία χρειάστηκε χρόνια για να γίνει φωτιά. Ενας ιερέας, ένας χημικός μηχανικός και η «ψυχή του Ωρωπού», ο άνθρωπος που βγάζει μόνος του μια τοπική εφημερίδα και ξεσηκώνει τον κόσμο με τη δυναμικότητά του. Οι τρεις έγιναν 100 και σήμερα είναι χιλιάδες. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια, αλλά η κραυγή του κόσμου στον Ωρωπό, στα Οινόφυτα και στην Αυλίδα για το αυτονόητο δικαίωμά τους στη ζωή και στο καθαρό νερό ακούστηκε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε θέση και ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση άμεσες απαντήσεις για το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ασωπό. Τα πρόστιμα στις ρυπογόνες βιομηχανίες πέφτουν πλέον βροχή και τα αστεία ποσά των 5 και 10 χιλιάδων ευρώ εκτοξεύθηκαν στα ύψη.
Η κοινωνία αργεί αλλά αλλάζει. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσπάθεια και άνθρωποι δυναμικοί που επαναστατούν μπροστά στη χρόνια αδιαφορία και δίνουν κυριολεκτικά μάχη γι’ αυτήν την αλλαγή.
Αυτούς τους ανθρώπους παρουσιάζει σήμερα ο ΕΤ.
Τον Χρήστο Παναγόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού και εκδότη της εφημερίδας «Τα Νέα του Ωρωπού», τον πατέρα Ιωάννη Οικονομίδη, ιερέα στα Οινόφυτα, και τον Θανάση Παντελόγλου, χημικό μηχανικό στα Οινόφυτα.
Ολα ξεκίνησαν το 1994, όταν μια διυπουργική απόφαση προέβλεπε τη μετεγκατάσταση των βυρσοδεψιών της Αττικής στη Βοιωτία με αποδέκτη των αποβλήτων τον Ασωπό. Τότε δημιουργήθηκε και η Ομοσπονδία των Συλλόγων του Ωρωπού, που αντέδρασε σ’ αυτήν την απόφαση με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το αποτέλεσμα άργησε αλλά ήρθε. Το 1998 η Κομισιόν πάγωσε τη χρηματοδότηση, και την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης στο ΣτΕ οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης ανακάλεσαν την απόφασή τους.
Το 2005 προκύπτει η απόφαση για τη ΒΙΠΕ Τανάγρας. Η ομοσπονδία αντιδρά με δεύτερη προσφυγή στην Κομισιόν. Η Ε.Ε. απαντά ότι η κεντρική διοίκηση τη διαβεβαιώνει ότι το ποτάμι δεν έχει κανένα πρόβλημα.
Οι κάτοικοι δεν απογοητεύονται. Τον Ιούνιο του 2007 βρίσκονται αντιμέτωποι στο δικαστήριο με 18 βιομηχάνους. Η ετυμηγορία τούς δικαιώνει, αλλά τα πρόστιμα δεν ξεπερνούν τις 5.500 ευρώ.
Σήμερα, που το θέμα έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας και η Πολιτεία αρχίζει να αναλαμβάνει δράση, οι κάτοικοι της περιοχής περιμένουν δραστικά μέτρα και διεκδικούν ένα και μόνο: καθαρό νερό και αέρα.
Μαζί τους και η Αμερικανίδα νομικός Εριν Μπρόκοβιτς που συμπαρίσταται στην ομοσπονδία. Οι κάτοικοι έχουν στείλει για ανάλυση ψάρια, ζώα και φυτά ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός δηλητηρίασης.
Καταγγελία για αδιαφανείς διαδικασίες και αναξιοπιστία
Για «αδιαφανείς διαδικασίες», «αναξιοπιστία», «προκλητική σιγή» και «επιλεκτικούς ελέγχους» στη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων καταγγέλλει την Εθνική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος η τέως γενική επιθεωρήτρια της υπηρεσίας, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη.
Οι καταγγελίες της περιλαμβάνονται σε κείμενο το οποίο πρόκειται να δημοσιευτεί στην τοπική εφημερίδα «Τα Νέα του Ωρωπού».
Οπως σημειώνει η κυρία Καραβασίλη, μετά την απομάκρυνσή της από την υπηρεσία τον Ιούλιο του 2005, «οι έλεγχοι σε βιομηχανίες παρά τον Ασωπό άρχισαν να ατονούν, με αποτέλεσμα να σταματήσουν εντελώς, ενώ σταμάτησαν και οι ενέργειες συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών που είχαν αναλάβει. Η ΕΥΕΠ άρχισε να διενεργεί ελέγχους επιλεκτικά, χωρίς ευρύτερο προγραμματισμό και χωρίς διαφάνεια. Επαψε να ενημερώνει τους ενδιαφερομένους και τον Τύπο και δεν ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των ελέγχων της έως το τέλος του 2005, οπότε ύστερα από την έντονη πίεση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, παρουσία των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, και φάνηκε να λαμβάνονται αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων».
Επιπλέον, η κυρία Καραβασίλη επισημαίνει ότι η ΕΥΕΠ εξακολουθεί να τηρεί «σιγήν ιχθύος» και να παραπέμπει τους ενδιαφερομένους για πληροφορίες στον υπουργό! Συγκεκριμένα, τονίζει πως «μια υπηρεσία, με τις αυξημένες ευθύνες και αρμοδιότητες που έχει από τον ιδρυτικό της νόμο και έπρεπε να λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή, δεν τολμά να δώσει ακόμη και στοιχειώδεις πληροφορίες για τα αποτελέσματα του έργου της. Παραβαίνει μάλιστα την κοινοτική οδηγία σχετικά με την πρόσβαση του κοινού στην περιβαλλοντική πληροφόρηση, όπου κάθε δημόσια αρχή οφείλει να παρέχει με τον πλέον σύγχρονο τρόπο όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες».
Η ίδια, τέλος, τονίζει πως, παρά το γεγονός ότι είχε επανειλημμένως εντοπίσει εγκληματικές παραβάσεις των βιομηχανιών στα Οινόφυτα και ενημέρωνε τακτικά το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ευρύτερο κοινό, ο τομεάρχης κ. Δερμιτζάκης δεν συμμεριζόταν το ενδιαφέρον της για το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να συναντά συνεχώς «ακόμη και άρνηση διενέργειας επιθεωρήσεων σε βιομηχανίες της περιοχής».
«Περιβαλλοντικό Γκουαντάναμο»
Με «περιβαλλοντικό Αφγανιστάν και Γκουαντάναμο» παρομοίασε την Ελλάδα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, κ. Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος χθες το πρωί περιόδευσε στα Οινόφυτα και τον Ασωπό ποταμό. «Αφγανιστάν», διευκρίνισε ο κ. Αλαβάνος, «επειδή κάθε βιομηχανία κάνει ό,τι της γουστάρει χωρίς να υπάρχει κανείς έλεγχος (…) και Γκουαντάναμο επειδή όλοι, μετανάστες και Ελληνες, υπόκεινται ουσιαστικά σε ένα αργό βασανιστήριο».
Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τον κατάλογο εκείνων των βιομηχανιών τροφίμων που χρησιμοποιούν για την παρασκευή των προϊόντων τους νερά από τον υδροφόρο ορίζοντα των Οινοφύτων και να προχωρήσει σε έλεγχο της υγείας των κατοίκων.
Πατήρ Ιωάννης Οικονομίδης: «Εχω αρχείο με όλες τις παραβάσεις»
«Θα φτάσουμε στο σημείο να πληρώσουμε με τη ζωή μας το καθημερινό έγκλημα των βιομηχανιών. Οι πολίτες είναι πια έτοιμοι να βρεθούν μπροστά τους. Αργήσαμε, αλλά τα καταφέραμε». Ο πατήρ Ιωάννης Οικονομίδης είναι ένας νέος άνθρωπος. Οσοι τον ξέρουν τον αποκαλούν αγωνιστή και «τσακάλι». Οπως λέει, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η ποιότητα ζωής των κατοίκων και το μέλλον των παιδιών της περιοχής. Ο ίδιος έχει τρία μικρά αγόρια. «Αρχισα να ασχολούμαι με το ζήτημα του Ασωπού πριν από 7 χρόνια, όταν γνώρισα τον Θανάση Παντελόγλου σε μια εκδήλωση με θέμα «Παιδί και Περιβάλλον στον Ασωπό». Τότε άκουσα για πρώτη φορά το εξασθενές χρώμιο. Από τότε γυρνάω με μια φωτογραφική μηχανή και αποτυπώνω τα πάντα, ό,τι μπορεί να αποτελέσει αποδεικτικό στοιχείο για το έγκλημα που συντελείται στα Οινόφυτα. Αυτή τη στιγμή έχω ένα τεράστιο αρχείο με όλες τις παραβάσεις των βιομηχανιών». Ο παπα-Γιάννης ήταν αυτός που ξεσήκωσε τους κατοίκους των Οινοφύτων. Σιγά σιγά στα καφενεία οι συζητήσεις για ποδόσφαιρο και πολιτική έδωσαν τη θέση τους στο θέμα που «καίει», το εξασθενές χρώμιο.
Θανάσης Παντέλογλου: «Δεν θέλουμε να τους κλείσουν, θέλουμε να εφαρμοστεί ο νόμος»
Ξεκίνησε να προειδοποιεί την κοινωνία για την απειλή του εξασθενούς χρωμίου πριν από δέκα χρόνια. Πήγαινε από σπίτι σε σπίτι και από σχολείο σε σχολείο για να ενημερώσει τους κατοίκους. Μαζί με τον παπα-Γιάννη έγραφαν και μοίραζαν τα «Περιβαλλοντικά Στιγμιότυπα», φυλλάδια που μιλούσαν για τη μόλυνση του περιβάλλοντος από τις βιομηχανίες. Ο κ. Θανάσης Παντελόγλου, χημικός μηχανικός, είναι από τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στο να ακουστεί η φωνή των πολιτών. «Η Πολιτεία έφτασε στο σημείο να τρέχει αναγκαστικά τώρα πίσω από τις βιομηχανίες και να ρίχνει πρόστιμα, αρνούμενη τόσα χρόνια να αναλάβει το πολιτικό κόστος και να σκύψει πάνω από το πρόβλημα του Ασωπού και των Οινοφύτων» λέει στον ΕΤ ο κ. Παντελόγλου. «Από το 2002 είχα εντοπίσει το πρόβλημα και έδινα διαλέξεις στα Οινόφυτα. Ο μόνος που συγκινήθηκε ήταν ο παπα-Γιάννης. Μαζί κάναμε μεγάλη προσπάθεια, βρήκαμε πολλές κλειστές πόρτες μπροστά μας, αλλά πριν από λίγους μήνες, όταν το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας, δικαιωθήκαμε. Δεν ζητάμε να κλείσουν οι βιομηχανίες, θα ήταν ανόητο. Το μόνο που ζητάμε είναι να εφαρμοστεί ο νόμος».
Χρήστος Παναγόπουλος: «Το 1968 πίναμε το νερό του Ασωπού»
«Ο Ασωπός έχει πεθάνει και πρέπει να τον αναστήσουμε», λέει στον ΕΤ ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος. «Το ’68 που ήρθα στην περιοχή, το ποτάμι ήταν πηγή πλούτου. Ο κόσμος έπινε το γάργαρο νερό του, ψάρευε, οι γυναίκες έπλεναν τα ρούχα στις όχθες του. Σήμερα δεν μπορούμε να βγούμε στα μπαλκόνια μας από τη δυσοσμία. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Οχι ένας και δύο, αλλά 200.000 άνθρωποι». Ο κ. Παναγόπουλος είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού που αριθμεί τουλάχιστον 12.000 μέλη και εκδίδει σχεδόν μόνος του τα «Νέα του Ωρωπού». Είναι αυτός που οργανώνει τις μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων και τρέχει από υπηρεσία σε υπηρεσία για να εισακουστούν τα αιτήματά τους. Εχει έρθει σε επαφή με την Εριν Μπρόκοβιτς, η οποία σύντομα θα έρθει στην Ελλάδα για να βοηθήσει. «Αυτό που ζητάμε είναι να εφαρμοστεί ο νόμος, τίποτε περισσότερο. Απαιτούμε να τεθεί σε εφαρμογή η μελέτη για τη λειτουργία κεντρικής μονάδας τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων, που βρίσκεται στο συρτάρι από το ’97, ενώ μπορεί να δώσει ριζική λύση στο πρόβλημα. Αν δεν εισακουστούμε, η πορεία των κινητοποιήσεων θα είναι εκρηκτική και πρωτοφανής».
Της ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΘΗ Φωτό: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
Ελεύθερος Τύπος
Ωροπός = Ευβοϊκός και επειδή το θέμα του περιβάλλοντος
αφορά όλους τους κατοίκους των γύρων εδαφών και θαλασσών
υποστηρίζω κάθε δίκαιο αγώνα για τη διάσωση του περιβάλλοντος
για να παρθούν μέτρα από τις αρχές τις επιχειρήσεις και τους
ιδιώτες άμεσα και μακροπρόθεσμα.
Χρήστος Ρουμελιώτης
http://dokimos.ver-blog.com
http://roumeliotis.blogspot.com
Ευχαριστώ
Εμείς ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.