ΔΗΛΩΣΗ-ΣΟΚ: «Ειδικά στον Ασωπό δεν μετράμε»

11 11 2007

ΔΗΛΩΣΗ-ΣΟΚ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταλληλότητα του νερού«Ειδικά στον Ασωπό δεν μετράμε»

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ενώ στην περιοχή του Ασωπού η ανησυχία των πολιτών για το ακατάλληλο νερό κλιμακώνεται, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνει «χαλαρά» ότι ειδικά εκεί δεν κάνει μετρήσεις για την καταλληλότητά του…

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θήβας, με ανακοίνωσή του, καλεί όλους τους φορείς της περιοχής να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει εδώ και τρεις μήνες, μετά τον εντοπισμό στα δίκτυα ύδρευσης του στοιχείου εξασθενές χρώμιο, το οποίο:

* «Μπορεί να προκαλέσει μετά βραχυχρόνια και μακροχρόνια έκθεση και αναλόγως του ποσού της έκθεσης, δερματικά εξανθήματα, στομαχικές διαταραχές και έλκη, αναπνευστικά προβλήματα, αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, βλάβες στα νεφρά και το ήπαρ, αλλαγή γενετικού υλικού, καρκίνο των πνευμόνων και θάνατο».

* Οταν βρίσκεται κάτω από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο θεωρείται ασφαλές «για την προστασία έναντι της τοξικής οξειδωτικής δράσης», «όχι όμως για την προστασία έναντι της μεταλλαξιογόνου (καρκινογόνου) επίδρασης».

* «Για την προστασία από καρκινογόνους παράγοντες δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης, αντίθετα ισχύει η αρχή «όσο χαμηλότερη η έκθεση, τόσο μικρότερη η πιθανότητα καρκινογένεσης»».

* «Στην περίπτωση του εξασθενούς χρωμίου η ρύπανση του νερού είναι μη αποδεκτή, διότι είναι τεχνικά δυνατόν να αποφευχθεί».

Για όλα τα παραπάνω ο Ιατρικός Σύλλογος επικαλείται τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεύθυνση Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (DHHS), τον κανονισμό 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (REACH) και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Οι ιατροί καλούν άλλους συλλόγους της Θήβας (εμπορικό, δικηγορικό, φαρμακευτικό, εκπαιδευτικών, γονέων-κηδεμόνων, εργατικό κέντρο κ.λπ.) να συντονιστούν για να ζητήσουν λύση στο πρόβλημα με την παροχή πόσιμου νερού από την ΕΥΔΑΠ.

«Απάντηση» υπουργείου

Ιδιαζόντως αποκαλυπτική για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού απέναντι στο πρόβλημα της ρύπανσης των υδάτων στον Ασωπό είναι όμως η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ. Κοντός, σε ερώτηση της βουλευτού (ΠΑΣΟΚ) Εύης Χριστοφιλοπούλου. Η βουλευτής ρωτούσε αν «έχουν ξεκινήσει η εκτίμηση και ο εντοπισμός των συνεπειών στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία της περιοχής».

Στο έγγραφο που ο υπουργός υπογράφει (26/10/07) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, «οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν πόσιμο νερό», ότι «το γάλα και το κρέας των εκτρεφομένων ζώων υποβάλλονται σε περιοδικούς ελέγχους» και ότι στην αρμόδια υπηρεσία «δεν έχουν φτάσει στοιχεία που να γνωστοποιούν την ανίχνευση επιβαρυντικών στοιχείων για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των καταναλωτών».

Σε επισυναπτόμενο έγγραφο όμως ο ειδικός γραμματέας, Δ. Παπαγιαννίδης, σημειώνει ότι «δεν συμπεριλαμβάνονται θέσεις δειγματοληψίας από τον ποταμό Ασωπό» στο δίκτυο του υπουργείου, το οποίο «από τις αρχές της δεκαετίας του ,80 παρακολουθεί συστηματικά την ποιότητα του νερού ποταμών, λιμνών, αρδευτικών δικτύων και γεωτρήσεων»! Σημειωτέον ότι σε πρόσφατη εκδήλωση στο Σχηματάρι («Ε», 8/10/07), ο έως πρότινος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Βοιωτίας, Ευ. Μπασιάκος, είχε δηλώσει περιχαρής ότι «θα σταλούν δείγματα προϊόντων από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Γεωργίας των νομαρχιών για έλεγχο στα εργαστήρια του υπουργείου, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πρόβλημα με το χρώμιο».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 06/11/2007

http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%F9%F0%25&a=&id=35752360


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: