Σε χαντάκια – αγωγούς ρίχνουν τοξικά λύματα

8 11 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 08-11-07

Σε χαντάκια – αγωγούς ρίχνουν τοξικά λύματα
Ποινές σε βιομηχανίες για τον Ασωπό
Του Γιωργου Λιαλιου

Σε γεωτρήσεις και χαντάκια, αλλά και σε κρυφούς αγωγούς απορρίπτουν τα τοξικά τους λύματα δεκάδες βιομηχανίες στην περιοχή του Ασωπού. Είκοσι από αυτές, τις οποίες υπέδειξαν μετά πρόσφατους ελέγχους οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,4 εκατ. ευρώ και θα βρεθούν ενώπιον του εισαγγελέα. Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση αγωγών από πολίτες ενάντια στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν την περιοχή τους. Αυτό που παραμένει ασαφές είναι αν θα αναζητηθούν ευθύνες και στην περίπτωση του παρακηφίσιου αποχετευτικού αγωγού, ο οποίος σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ κόστισε 60 εκατ. ευρώ, αλλά ουδέποτε λειτούργησε, καθώς παρουσιάζει σημαντικά κατασκευαστικά προβλήματα…

Σε συνέχεια των πρόσφατων πρωτοβουλιών του ΥΠΕΧΩΔΕ για την προστασία του Ασωπού ποταμού, το υπουργείο ανακοίνωσε χθες τις είκοσι εταιρείες στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα συνολικού ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Από αυτές, στις εταιρείες Aluminco A.E., Europa Profil Αλουμίνιο (τρεις μονάδες), ΕΛΒΑΛ Α.Ε., Μαΐλλης ΑΕΒΕ επιβλήθηκαν και τα μεγαλύτερα πρόστιμα, καθώς διαπιστώθηκε ότι απέρριπταν τα υγρά τους απόβλητα (τα οποία περιέχουν χρώμιο, νικέλιο ή άλλες τοξικές ουσίες) ανεπεξέργαστα στον Ασωπό ή σε γεωτρήσεις.

Επιπλέον πρόστιμα συνολικού ύψους 625.000 ευρώ εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στη νομαρχία Βοιωτίας. «Υπήρξε περίπτωση εταιρείας που είχε κάνει γεώτρηση και έριχνε τα λύματά της μέσα ή άλλη εταιρεία που τα έριχνε σε χαντάκι, το οποίο κατέληγε στον Ασωπό», ανέφερε ο υπουργός Γιώργος Σουφλιάς. «Οι επιθεωρητές βρήκαν 25 άγνωστους αγωγούς να ρίχνουν λύματα στον Ασωπό, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο δύο. Γι’ αυτόν τον λόγο ο νομάρχης θα ζητήσει από όλες τις βιομηχανίες της περιοχής να δηλώσουν σε ποιο δίκτυο έχουν συνδεθεί». Υπενθυμίζεται ότι οι νεότεροι έλεγχοι των επιθεωρητών πραγματοποιήθηκαν έπειτα από αίτημα του δήμου Οινοφύτων, που διαπίστωσε τον Αύγουστο εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό. Σε παλαιότερους ελέγχους (από το 2004 έως τα μέσα του 2007) οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είχαν διαπιστώσει 23 παραβάσεις και είχαν επιβάλει πρόστιμα 530.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, οι φάκελοι των είκοσι εταιρειών που ρυπαίνουν τον Ασωπό θα σταλούν στον εισαγγελέα, ενώ θα επανεξεταστούν από τις αδειοδοτούσες αρχές (ΥΠΕΧΩΔΕ, νομαρχίες κ.λπ.) όλες οι άδειες διάθεσης υγρών αποβλήτων. Πηγές του ΥΠΕΧΩΔΕ σημείωναν χθες ότι η παραπομπή συγκεκριμένων εταιρειών στον εισαγγελέα ανοίγει τον δρόμο και για την άσκηση αγωγών από πολίτες που θίγονται από τη ρύπανση του Ασωπού, ενάντια στις εταιρείες που (διαπιστωμένα πλέον) τον ρυπαίνουν.

Ο παρακηφίσιος αγωγός
Ερωτώμενος από την «Κ» για τον Κηφισό, ο κ. Σουφλιάς προανήγγειλε την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών για την προστασία του. Αποκάλυψε δε ότι ο παρακηφίσιος αγωγός ακαθάρτων, που κατασκευάστηκε το 1993-96 με χρήματα της Ε.Ε. και του κράτους (κόστισε συνολικά 60 εκατ. ευρώ) ουδέποτε λειτούργησε. «Είναι παντελώς άχρηστος, γιατί είχε ανάποδες κλίσεις και κακή ποιότητα κατασκευής» ανέφερε ο κ. Σουφλιάς. «Το έργο μελετήθηκε και αναμένουμε χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών για να δημοπρατηθεί εκ νέου. Το πρόβλημα είναι όμως ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στο 4ο ΚΠΣ, εφόσον χρηματοδοτήθηκε ήδη στο παρελθόν», σημείωσε.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_08/11/2007_248094

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: