Πρόστιμα υποκρισίας σε 20 επιχειρήσεις

8 11 2007

Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2007 Σελίδα 21

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ
Πρόστιμα υποκρισίας σε 20 επιχειρήσεις

Την παράνομη και ασύδοτη δράση δεκάδων μεγάλων βιομηχανιών που μολύνουν τον Ασωπό ποταμό, με την ανοχή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απέδειξαν οι έλεγχοι των επιθεωρητών περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, τους τελευταίους μόλις μήνες, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες των κατοίκων, αλλά και αυτό που φώναζε εδώ και χρόνια το ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή.

Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, οι έλεγχοι των επιθεωρητών περιβάλλοντος, που εντάθηκαν μετά τον Αύγουστο, όταν αποκαλύφθηκε η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό, διαπίστωσαν 50 παραβάσεις ρύπανσης με υγρά απόβλητα, από 20 επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις αυτές επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν ήξερε πόσα από τα πρόστιμα αυτά έχουν εισπραχτεί, ενώ παραδέχτηκε ότι οι βιομήχανοι έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να τα μειώσουν.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το μολυσμένο νερό εξακολουθεί να τρέχει στις βρύσες των κατοίκων των Οινοφύτων και άλλων περιοχών, της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Ανατολικής Αττικής, ότι κανένας έλεγχος δεν έχει γίνει για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια που εντοπίστηκε να ρυπαίνουν, αλλά και στα υπόλοιπα της περιοχής, ούτε κάποια κίνηση για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις από τη μόλυνση του νερού στο σύνολο του πληθυσμού της περιοχής. Για όλα αυτά, όμως, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν είπε τίποτα.

Οπως έχει τονίσει η Επιτροπή Περιοχής Στερεάς Ελλάδας του ΚΚΕ όλα αυτά τα προβλήματα θα εξαλειφθούν μόνο όταν ο λαός διεκδικήσει αποφασιστικά «ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης για τον τόπο, που θα παίρνει υπόψη του τη ζωή και τις ανάγκες των εργαζομένων, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για κέρδη σε βάρος του λαού, με τίμημα ακόμη και το περιβάλλον που θα ζήσουν αύριο τα παιδιά μας».

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=4287222&publDate=8/11/2007

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: