Ποτάμι οι αγωγές για τον Ασωπό – Τα πρόστιμα σε εταιρίες

8 11 2007

Ποτάμι οι αγωγές για τον Ασωπό

Προσφεύγουν στα δικαστήρια ιδιώτες κατά της Πολιτείας και εταιρειών ζητώντας αποζημιώσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας


Τον δρόμο για τη διεκδίκηση αστικών αποζημιώσεων από ιδιώτες και περιβαλλοντικούς συλλόγους ανοίγει η χθεσινή δημοσιοποίηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ της μαύρης λίστας με τα ονόματα 20 εταιρειών που ευθύνονται για τη ρύπανση- κυρίως με εξασθενές χρώμιο- του Ασωπού.

Όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο, «ο αριθμός αυτός προέκυψε από την έως τώρα ολοκλήρωση μέρους των 50 ελέγχων που έγιναν από τον Αύγουστο, όταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει εξασθενές χρώμιο στον Ασωπό, και δεν είναι ο τελικός».
«Τώρα που ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που ρυπαίνουν τον Ασωπό θα στραφούμε δικαστικά εναντίον τους ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και εναντίον της Πολιτείας που επί 40 χρόνια τούς επέτρεπε να δηλητηριάζουν το νερό μας», λέει στα «ΝΕΑ» ο ιερέας Γιάννης Οικονομίδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Οινοφύτων.

Σουφλιάς: Έχουν δικαίωμα
«Μπροστά σε αυτό το έγκλημα που συντελείται, όλοι μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια. Οι υπεύθυνοι των βιομηχανιών που ρυπαίνουν ας αναλογιστούν ότι διαπράττουν έγκλημα κατά των συνανθρώπων τους», τόνισε ο κ. Σουφλιάς. Όπως είπε, «από τους έως τώρα έλεγχους που άρχισαν τον Αύγουστο, όταν διαπιστώθηκε η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό, επιβλήθηκαν μέχρι στιγμής πρόστιμα 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ το επόμενο δεκαήμερο θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των ελέγχων για τη λίμνη Κορώνεια». Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, «σε περίπτωση υποτροπής ή μη συμμόρφωσης με τους περιβαλλοντικούς όρους, θα επιβληθεί διακοπή των εργασιών».

Και στη νομαρχία
«Ήδη έχουμε υποβάλει μήνυση εις βάρος της Νομαρχίας Βοιωτίας που έχει την κύρια ευθύνη για τους ελέγχους στον Ασωπό αφού ποτέ δεν παρουσίασε αναλύσεις των νερών, αλλά και εναντίον του ΥΠΕΧΩΔΕ που δεν ενδιαφέρθηκε να εφαρμοστεί ο νόμος» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού Χρήστος Παναγόπουλος. «Τώρα θα συμπληρώσουμε τη μήνυση με τα ονόματα των βιομηχανιών, θα έπρεπε όμως να αναφέρεται ξεκάθαρα ποιες από αυτές ευθύνονται για τη ρύπανση με εξασθενές χρώμιο».

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα με τον λαβύρινθο των υπόγειων αγωγών απ΄ όπου καταλήγουν τα ανεπεξέργαστα λύματα στον Ασωπό. «Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 25. Προχωράμε στην κατασκευή νέου αποχετευτικού δικτύου με αυτοματισμούς που θα αναγνωρίζουν τους ρύπους», τόνισε ο υπουργός. Χθες, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών τα πρόστιμα να πηγαίνουν για έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης. «Έχει γίνει ήδη η πρώτη κρούση, τώρα θα γίνει και επισήμως» τόνισε.

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20071108&nid=6524529&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: