«Πότε θα δούμε να μπαίνει λουκέτο;»

8 11 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 08-11-07

«Πότε θα δούμε να μπαίνει λουκέτο;»
Λινα Γιανναρου

Σαν «βόμβα» έπεσε στην τοπική κοινωνία η δημοσιοποίηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ της λίστας των βιομηχανιών που βρέθηκαν να ρυπαίνουν κατά το πρώτο «κύμα» ελέγχων των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στον Ασωπό, μετά δηλαδή την ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου στο νερό. Μεταξύ των επιχειρήσεων, περιλαμβάνονται αρκετά «ηχηρά» ονόματα, από εκείνες τις βιομηχανίες που, όπως λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γαβριήλ, «θα πίστευε κανείς ότι τηρούν τους νόμους».

Ο ίδιος πάντως θεωρεί «άξια λόγου» μόνο τα πρόστιμα άνω των 150.000 ευρώ που επιβλήθηκαν σε τέσσερις από τις 20 συνολικά ρυπαίνουσες βιομηχανίες. «Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι, είναι μια αρχή». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γαβριήλ έχει ήδη προβεί σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, η οποία τώρα «θα στραφεί κατά συγκεκριμένων προσώπων».

Στα Οινόφυτα, το αίτημα τώρα διαμορφώνεται στο εξής: «Να έρθουν όλα τα χρήματα των προστίμων σ’ εμάς», τονίζει στην «Κ» ο δήμαρχος της πόλης κ. Γιώργος Θεοδωρόπουλος. «Εμείς είμαστε που τόσα χρόνια πίνουμε το βρώμικο νερό. Εμείς που αναπνέουμε τον βρώμικο αέρα. Ας μας δώσουν λοιπόν τα ποσά αυτά να κάνουμε έργα ανάπλασης. Είναι απαίτηση και του κόσμου και του δήμου».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, η υπόθεση δεν «κλείνει» με τη σύνδεση του δικτύου ύδρευσης με τον Μόρνο. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε έναν καθαρό υδροφόρο ορίζοντα. Αργά ή γρήγορα θα έχουμε πάλι λειψυδρία. Πώς θα την αντιμετωπίσουμε; Χρειάζονται έργα αποκατάστασης και αυτά με τη σειρά τους χρειάζονται χρήματα».

Οσον αφορά τα πρόστιμα, θεωρεί ότι θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά για τετραπλασιασμό τους. «Και σε περίπτωση υποτροπής, να μπαίνει λουκέτο! Πράγματι, πολλές από τις εταιρείες που βρέθηκε ότι ρυπαίνουν είναι μεγάλες, σοβαρές, αλλά τι σημασία έχει αυτό μπροστά στην υγεία του κόσμου;». Από τον Αύγουστο, πάντως, οπότε ανέλαβαν δράση οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, το σκηνικό στα Οινόφυτα είναι αισθητά βελτιωμένο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, αυτό οφείλεται στο ότι σε καθημερινή βάση, δύο με τρεις Επιθεωρητές βρίσκονται στην περιοχή. «Δεν τολμάει κανείς να ρίξει τα απόβλητά του στον ποταμό», λέει. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ανάλυση δείγματος νερού πριν από λίγες ημέρες έδειξε χρώμιο: μηδέν.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_08/11/2007_248093

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

One response

10 11 2007
Δέσποινα Σπανούδη

Να σημειωθεί βέβαι ότι η συγκέντρωση του εξασθενούς χρωμίου είναι μικρή στον Ασωπό, όχι στα υπόγεια νερά που συνεχίζει να υπάρχει. Και το θέμα είναι: θα συνεχίσει ο όποιος έλεγχος ή αργότερα θα το ξεχάσουν;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: