Παρέμβαση του Νομάρχη Βοιωτίας για τον Ασωπό-Η νομαρχία Ανατολικής Αττικής τι κάνει;

7 11 2007

Η δυναμική παρέμβαση του Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά, του Νομαρχιακού Συμβουλίου και της ΤΕΔΚ, δρομολογούν λύσεις για την εξυγίανση του Ασωπού ποταμού.

Από τις 27 Σεπτεμβρίου, συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, ξεκίνησαν τις εργασίες καθαρισμού και απορρύπανσης στον Ασωπό, χαρακτηρίζοντας το έργο εθνικού επιπέδου.
Είναι το πρώτο βήμα της πολιτείας, η οποία οφείλει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της για συνολική περιβαλλοντική αποκατάσταση και χωροταξική οργάνωση της ευρύτερης περιοχής.
Είναι οι πρώτες ενδείξεις, πως οι δυναμικές πιέσεις, οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις του Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά, του Νομαρχιακού Συμβουλίου, και της ΤΕΔΚ, μπορούν να οδηγήσουν στο ποθητό αποτέλεσμα : στην αειφόρο ανάπτυξη του Νομού και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των Βοιωτών.

Μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η Νομαρχιακή Αρχή, χωρίς χρονοτριβή, προχώρησε σε ενέργειες, αναδεικνύοντας το περιβάλλον και την προστασία του σε κορυφαίο στόχο της.
Στις 20 Σεπτεμβρίου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, στο γραφείο του Νομάρχη Βοιωτίας, στην οποία συμμετείχαν, ο αρμόδιος Αντινομάρχης σε θέματα υγείας κ. Μπακομήτρος, ο αρμόδιος Αντινομάρχης σε θέματα Χωροταξίας & Περιβάλλοντος κ. Αγγέλου, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Παπαγγελής και οι Δήμαρχοι Σχηματαρίου κ. Γεωργίου, Οινοφύτων κ. Θεοδωρόπουλος, και Τανάγρας κ. Κυριάκου, μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν τα περιβαλλοντικά θέματα της ευρύτερης περιοχής.
Από κοινού, οι συμμετέχοντες, εκπροσωπώντας την Αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄βαθμού, αποφάσισαν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, που αφορούν πάγιες θέσεις και προτεραιότητες της Βοιωτίας για την προστασία του περιβάλλοντος και είναι :

– Η ανασυγκρότηση και εξυγίανση της Βιομηχανικής Περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου.
– Η εξυγίανση και απορρύπανση του Ασωπού.
– Η δημιουργία οργανωμένου υποδοχέα εγκαταστάσεων (Βιομηχανική Περιοχή).
– Η ολοκληρωμένη λύση από πλευράς ΕΥΔΑΠ για ύδρευση όλων των Δήμων της περιοχής.
– Η άμεση στελέχωση της Νομαρχίας Βοιωτίας, με επιστήμονες ειδίκευσης στο περιβάλλον, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία Γραφείου Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης για την υλοποίηση των παραπάνω ενεργειών, που περιλαμβάνει :

– Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, με αίτημα την υλοποίηση των δεσμεύσεων, που κατ΄επανάληψη έχουν υπάρξει, μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις του Νομάρχη και φορέων της Βοιωτίας.
– Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να στελεχωθεί η Νομαρχία με το κατάλληλο, ειδικευμένο προσωπικό.

Κοινή απόφαση όλων, ήταν πως δεν θα αρκεστούν πλέον σε υποσχέσεις και εξαγγελίες, αλλά θα αξιώσουν δεσμεύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων.

Παράλληλα, ο Νομάρχης Βοιωτίας, με παρέμβασή του στον κ. Μπαλτά, Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, ζήτησε να προχωρήσει το Υπουργείο σε άμεσες ενέργειες.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας, αποδέχτηκε ομόφωνα την πρόταση του Νομάρχη, κ. Περγαντά, που είναι η εξής :

– Από σήμερα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας, να απορρίπτει, όλες τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για εγκαταστάσεις και δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου – Τανάγρας – Ασωπού, μέχρις ότου, οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ για περιβαλλοντική εξυγίανση και χωροταξική οργάνωση, να προχωρήσουν σε έμπρακτες αποδείξεις και να μεταφραστούν σε έργα.

Αποτέλεσμα αυτών, ήταν να ξεκινήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, τον καθαρισμό του Ασωπού και τη δημιουργία δρόμων στις όχθες του, που θα διευκολύνει τους ελέγχους των υπηρεσιών.
Παράλληλα, έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στις βιομηχανίες της περιοχής, τα στοιχεία των οποίων θα σταλούν στον εισαγγελέα, όπως δήλωσε ο κ. Σουφλιάς.

Ο Νομάρχης Βοιωτίας επισημαίνει πως το κορυφαίο θέμα της προστασίας, οργάνωσης και αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής Ασωπού – Οινοφύτων – Σχηματαρίου – Τανάγρας, παραμένει στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων και των πρωτοβουλιών της Νομαρχίας, μέχρι να υπάρξει, από την πλευρά της πολιτείας, οριστική λύση και ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

http://www.viotia.com.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=152&mode=thread&order=0&thold=0


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: