Ερχονται μεγάλα πρόστιμα για Ασωπό και Κορώνεια

7 11 2007

Ερχονται μεγάλα πρόστιμα για Ασωπό και Κορώνεια
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 3/11/2007 6:51:33 μμ

Του Κασσιανού Τζέλη

Με «λουκέτο» απειλεί ο Γιώργος Σουφλιάς βιομηχανίες, τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις που «συνελήφθησαν» από τους «ράμπο του περιβάλλοντος» να ρυπαίνουν ή να έχουν προχωρήσει σε πολεοδομικές παραβάσεις και σε νέο έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν έχουν συμμορφωθεί.

Την ίδια στιγμή, ίσως και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα ανακοινώσει, σύμφωνα με συνεργάτες του, βαριές καμπάνες για πάνω από 30 επιχειρήσεις στον Ασωπό και τουλάχιστον 20 στην Κορώνεια που διαπιστώθηκε έπειτα από την εξόρμηση των επιθεωρητών περιβάλλοντος ότι ευθύνονται για την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί στις δυο περιοχές και έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Μέσα στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται και νέες καμπάνες για τα ορυχεία της Μήλου που διαχειρίζεται η εταιρεία S&M, σε δυο εκ των οποίων επιβλήθηκαν ήδη πρόστιμα συνολικού ύψους 400.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα που θα πέσουν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά», αφού τετραπλασιάστηκε το ύψος των ποινών που μπορεί να επιβάλει ο υπουργός και από 500.000 ευρώ διαμορφώνονται πλέον σε 2 εκατ. ευρώ. Οι φάκελοι των παραβατών θα αποσταλούν στον εισαγγελέα όπου αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης που φτάνουν σε 2 ή και 10 έτη εάν διαπιστωθεί ότι η ρύπανση προκάλεσε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Το επόμενο βήμα, είναι η ανάκληση της άδειας λειτουργίας, εργαλείο που ο Γ. Σουφλιάς δηλώνει ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει.

Πάνω απο 10 εκατ. ευρώ
Ήδη, από το 2004 έως σήμερα έχουν επιβληθεί πρόστιμα πάνω από 10 εκατ. ευρώ, ωστόσο είναι άγνωστο το ύψος των προστίμων που τελικά έχουν εισπραχθεί, αφού οι θιγόμενοι προσφεύγουν στα δικαστήρια, τα οποία όπως στην περίπτωση του λατομείου Μαρκοπούλου, μειώνουν την ποινή. Το ΥΠΕΧΩΔΕ αφήνει αναπάντητο το ερώτημα σχετικά με το ποσό που τελικώς έχει εισπραχθεί. «Τα πρόστιμα εισπράττονται έστω και τμηματικά» αναφέρουν στελέχη του υπουργείου. Η είσπραξη γίνεται μέσω εφορίας και τα χρήματα πάνε στον προϋπολογισμό.

Πάνω σε αυτό το σημείο εντοπίζεται η διαφωνία του Γιώργου Σουφλιά, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει την ένταξη των προστίμων σε ειδικό ταμείο που θα διαχειρίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενδεχόμενο με το οποίο διαφωνεί ο Γιώργος Αλογοσκούφης.

Κρίσιμο θέμα παραμένει η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία έχει σύμφωνα με το Σύνταγμα την ευθύνη για τη συνεχή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων των επιχειρήσεων στις οποίες έχουν χορηγήσει άδειες. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει εξαπολύσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα ευθείες βολές για τις ευθύνες δήμων και νομαρχιών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάνουν τα «στραβά μάτια». Θα πρέπει να επισημανθεί και η αδυναμία των τοπικών φορέων που έγκειται τόσο στην έλλειψη υποδομών (για την οποία υπάρχουν και κυβερνητικές ευθύνες) όσο και στις τοπικές επιλογές και προτεραιότητες σχετικά με την κατεύθυνση των όποιων πόρων.

Μηδενική ανοχή
Ο Γ. Σουφλιάς πάντως δηλώνει ότι θα εξαντλήσει κάθε όριο αυστηρότητας και έχει δώσει εντολή στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να δείξουν μηδενική ανοχή. Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι το θέμα τέθηκε σε πρώτη προτεραιότητα μετά την οικολογική καταστροφή στην Πελοπόννησο και την προεκλογική συζήτηση περί διαχωρισμού του υπουργείου και δημιουργίας ξεχωριστού χαρτοφυλακίου για το περιβάλλον. Κάτι με το οποίο συμφωνούν και μέλη της κυβέρνησης ενώ το έχει ζητήσει και ο κοινοτικός επίτροπος Στ. Δήμας. Ο Γ. Σουφλιάς αρνήθηκε εξ αρχής να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο και η αυστηρότητα που επιδεικνύει για θέματα που δεν προέκυψαν αίφνης, αφορά και το πολιτικό στοίχημα που ο ίδιος έχει βάλει ως οπαδός της άποψης ότι το περιβάλλον μπορεί να προστατευθεί θεσμικά και μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Οι επικριτές ωστόσο διαπιστώνουν σημαντικά προβλήματα παρά τις σαφώς οικολογικές προτεραιότητες που έχει θέσει ο κ. Σουφλιάς για την νέα κυβερνητική θητεία. Μάλιστα αναφέρουν ως παράδειγμα τα λατομεία Μαρκοπούλου (πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ) για τα οποία εμπλέκεται και το υπουργείο Ανάπτυξης. Ακόμα, πολλές περιβαλλοντικές πολιτικές μένουν ανεφάρμοστες λόγω της συναρμοδιότητας πολλών υπουργείων όπως για παράδειγμα στο θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, για το οποίο εμπλέκονται τρία υπουργεία (ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Γεωργίας). Αναφέρουν ακόμη τη δυσλειτουργία του έργου και των επιθεωρητών περιβάλλοντος που εμπλέκεται με το αντίστοιχο των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης κι άλλων ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας, δίνοντας έτσι το δικαίωμα σε πολλούς να κάνουν λόγο για «μηχανισμούς που λειτουργούν ως άλλοθι της αδυναμίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει μια σοβαρή και αξιόπιστη πολιτική».

Ποιοι είναι οι «ράμπο» του περιβάλλοντος
Νομοθετήθηκαν κατόπιν ευρωπαϊκής απαίτησης και με καθυστέρηση το 2001, αλλά άρχισαν να λειτουργούν το 2004 προχωρώντας με βήματα χελώνας, καθώς ήταν υποτυπωδώς στελεχωμένοι. Σήμερα η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος λειτουργεί με 38 άτομα αν και οι ανάγκες απαιτούν τουλάχιστον 88 στελέχη. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η υπηρεσία επιθεωρητών της βόρειας Ελλάδας μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε με μόλις… 2 άτομα και στεγαζόταν σε νοικιασμένο κτίριο… 500 τ.μ. Πάντως, το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των επιθεωρητών διπλασιάστηκε από 19 σε 38 άτομα. Οι «ράμπο» του περιβάλλοντος δουλεύουν βάσει καταγγελιών αδυνατώντας, κυρίως λόγω έλλειψης στελεχών, να προχωρήσουν σε προγραμματισμένους ελέγχους.

Πάνω απο 900 παραβάσεις
Από το 2004 έως σήμερα έχουν κάνει 600 ελέγχους και βεβαίωσαν πάνω από 900 παραβάσεις σε 306 περιπτώσεις βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων, τουριστικών επιχειρήσεων, δημοτικών έργων, ΧΥΤΑ, χωματερών, βιολογικών καθαρισμών και άλλων έργων και δραστηριοτήτων. Έχουν εισηγηθεί και επιβλήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς πρόστιμα άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Επικεφαλής της υπηρεσίας από το 2005 είναι ο κ. Γιάννης Δερμιτζάκης που διαδέχθηκε την κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη η απομάκρυνση της οποίας με απόφαση του υπουργού, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων. Η κ. Καραβασίλη είχε προλάβει να ελέγξει 500 καταγγελίες, να κάνει 190 επιτόπιες επιθεωρήσεις και να εισηγηθεί πρόστιμα περίπου 4 εκατ. ευρώ. Οι οικολογικές οργανώσεις συνέδεαν την απομάκρυνση με την τακτική της γενικής επιθεωρητού να δίνει στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες των ελέγχων της, κάτι που άλλωστε επιτάσσει σχετική κοινοτική οδηγία και διαμαρτύρονται ακόμη και σήμερα για την τακτική να δίνονται πληροφορίες μόνο κατόπιν συνεννόησης κι έγκρισης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Οι ίδιες οργανώσεις, επιστημονικοί φορείς αλλά και μερίδα της αντιπολίτευσης με αιχμή τον Συνασπισμό συνέδεσαν ακόμη την απομάκρυνση και με τις υποθέσεις γνωστής τουριστικής επιχείρησης και μεγάλης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο του real estate, στις οποίες είχαν διαπιστωθεί σωρεία παραβάσεων.

Και τώρα η σειρά της Μήλου
Στις επόμενες ημέρες το ΥΠΕΧΩΔΕ θα ανακοινώσει τις βαριές, όπως όλα δείχνουν, καμπάνες για την Κορώνεια και τον Ασωπό ενώ σειρά αμέσως μετά θα πάρει η υπόθεση της Μήλου.

Στην Κορώνεια διαπιστώθηκε ότι η ρύπανση προκαλείται από 25 βιομηχανίες και τα αστικά λύματα 4 δήμων και 27 οικισμών που καταλήγουν χωρίς επεξεργασία στη λίμνη. Ειδικά στον Λαγκαδά, η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού είναι έτοιμη από το 2001, αλλά δεν έχει κατασκευαστεί το δίκτυο αποχέτευσης.

Στον Ασωπό έχουν γίνει έλεγχοι σε πάνω από 25 βιομηχανίες και έχουν εντοπιστεί συνολικά δέκα παράνομοι αγωγοί (η πλειοψηφία αυτών κοινοί για πολλές επιχειρήσεις) που έχουν μολύνει τον ποταμό με εξασθενές χρώμιο.

Στην Μήλο, ελέγχθηκαν πέντε θέσεις στις οποίες γίνονται εξορύξεις μπετονίτη και περλίτη από την εταιρεία «S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.».

Νέοι έλεγχοι
Σε δύο διαπιστώθηκαν ήδη παραβάσεις, όπως ανάμειξη ξηρής αποκονίασης με θαλασσινό νερό και διάθεσή τους μαζί με απόβλητα στη θάλασσα. Τα επιβληθέντα πρόστιμα ανέρχονται σε 390.000 ευρώ, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι στις άλλες τρεις θέσεις. Η ίδια η εταιρεία πάντως με ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι διαθέτει άδεια διαχείρισης αποβλήτων και τις εφαρμόζει χωρίς αποκλίσεις. Δηλώνει επίσης ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για ακύρωση των προστίμων.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4667&subid=2&pubid=343901

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: