Εισήγηση στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της 24ης Σεπ/βρίου 2007,προ ημερήσιας διάταξης για το πρόβλημα Ασωπός

5 11 2007

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛ.ΑΤΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ «ΑΣΩΠΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ»

Εισήγηση στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της 24ης Σεπ/βρίου 2007,προ ημερήσιας διάταξης για το πρόβλημα Ασωπός

Στην περιοχή του Ωρωπού όπως και στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων, όπως όλοι γνωρίζουν ,συντελείται μια οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή που αποδεικνύεται από τις πιο σοβαρές που έχουν συντελεστεί , και όχι μόνο στη χώρα μας.

Σαράντα χρόνια, από το 1969 που με ΠΔ της χούντας ο Ασωπός ποταμός έγινε αποδέκτης των βιομηχανικών λυμάτων της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων και Σχηματαρίου, , δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την προστασία της ζωής των πολιτών και του περιβάλλοντος παρά τις διαμαρτυρίες και τους αγώνες των κατοίκων ενώ ελάχιστοι ως ανύπαρκτοι είναι οι έλεγχοι που γίνονται και«αστεία» τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις ρυπαίνουσες βιομηχανίες.

Η συνεχιζόμενη προκλητική και ασύδοτη δράση των βιομηχανιών της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων που γίνεται με την ανοχή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων έφθασε στο αποκορύφωμα της. Είναι γνωστό ότι με πρωτοβουλία οικιστών της περιοχής που έστειλαν δείγματα του νερού για χημικές αναλύσεις ,κατ’ αρχήν των Οινοφύτων και μετά της περιοχής του Ωρωπού, βρέθηκε ότι περιέχει εξασθενές χρώμιο, νιτρικά και μόλυβδο και είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση.

Το εξασθενές χρώμιο ιδιαίτερα είναι τοξικό ,ανήκει στις καρκονογόνες ουσίες και είμαι βιοωσυσσωρεύσιμο. Το πόσο τοξικό είναι για την υγεία, το δείχνει το ότι δεν προβλέπεται όριο ασφαλείας, γιατί είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει καν να ανιχνεύεται στο πόσιμο νερό.

Επισημαίνουμε ότι από το 1996,η Περιβαλλοντική Μελέτη Ευρύτερης Λεκάνης Ασωπού Ποταμού της ΕΤΒΑ, έκανε λόγο για «μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα του Ασωπού»

Επίσης από το Γενάρη του 1996, η χημική ανάλυση από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ κατέληγε: «Το παραπάνω δείγμα είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση»! Τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους το 2004 έκαναν λόγο για «ολικό χρώμιο»

Οι κάτοικοι επανειλημμένα με συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες είχαν επισημάνει τον κίνδυνο.
Θεωρούμε ότι εμείς που εκπροσωπούμε την Νομαρχιακή Αυτ/ση δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τα γεγονότα και την κατάσταση από μακριά, εκφράζοντας μόνο την συμπαράσταση μας στους κατοίκους .
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον συντονισμό του αγώνα και να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και της Τοπ.Αυτ/σης .

Το πρόβλημα Ασωπός πρέπει να γίνει Παναττική, αν όχι Πανελλαδική υπόθεση. Είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα που συμβαίνει στη χώρα μας σήμερα.
Οι προτάσεις μας στο σημερινό Συμβούλιο είναι,

1.Η Νομαρχία να συμβάλει με κάθε τρόπο για να λυθεί οριστικά το
πρόβλημα του πόσιμου νερού όχι μόνο για τους οικισμούς που έχουν πρόβλημα
αλλά για όλη την περιοχή και αυτό σημαίνει ότι έγκαιρα θα πρέπει να δρομολογηθούν μελέτες για την ενιαία υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ με ΄εργο που θα γίνει στην περιοχή. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αργά ή γρήγορα και η Μαυροσουβάλα θα έχει πρόβλημα και θα είναι αργά τότε να το αντιμετωπίσουμε.

2.Να συσταθεί επιτροπή από Νομαρχιακούς Συμβούλους από όλες τις Νομαρχιακές Παρατάξεις με επικεφαλής τον Νομάρχη, όπως έγινε για τους ΧΥΤΑ, που θα αγωνιστεί και θα να συντονίσει τη δράση με τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες της περιοχής ,τους Συλλόγους και τις επιτροπές αγώνα των κατοίκων για να πάψει ο Ασωπός να λειτουργεί ως οχετός, ρυπαίνοντας την ευρύτερη περιοχή και να παρθούν άμεσα μέτρα απορρύπανσης του.
– να θεσπίσει η Κυβέρνηση αυστηρότατους περιορισμούς με νέο νομοθετικό πλαίσιο και να καταργηθεί αμέσως το χουντικό τερατούργημα του 1969.
– να αυξηθούν οι έλεγχοι, και να παρθούν αυστηρά μέτρα για τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν. Να ιδρυθεί σταθμός ελέγχου περιβάλλοντος.
– να γίνει η επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σωτηρίας και αναζωογόνησης του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής του Ευβοϊκού και η κατά προτεραιότητα ένταξή του στο Δ’ ΚΠΣ. Κάθε καθυστέρηση ή ανοχή στο σημερινό τριτοκοσμικό χάλι, αποτελεί εξακολουθητικό περιβαλλοντικό έγκλημα. ΄

3.Αμεσα η Νομαρχία να διοργανώσει επιστημονική ημερίδα για το πρόβλημα, παίρνοντας υπόψη τα νεα δεδομένα ,να ενημερώσει κατοίκους και φορείς και να προταθούν λύσεις.

4.Να γίνει έλεγχος σε όλες τις βιομηχανίες που είναι στην δική μας αρμοδιότητα και βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Αυλώνα, Συκαμίνου, Ωρωπο, Πολυδενδρίου και Μαρκοπούλου Ωρωπού, (πηγές Μαυροσουβάλας) από επιτροπή ελεγκτών περιβάλλοντος της Νομαρχίας και Νομαρχιακούς Συμβούλους από όλες τις παρατάξεις.
Να μη εγκριθούν άλλες γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Να ελεγχθούν όλες οι βιομηχανίες που ενδεχόμενα, ρυπαίνουν το περιβάλλον σε όλη την Ανατολ. Αττική και όχι μόνο στην περιοχή μας. Να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και οι μελέτες.

Θέλουμε να βάλουμε μπροστά στις ευθύνες το Νομαρχ. Συμβούλιο για τις ΜΠΕ (Μελέτες Περιβαλλοντικών όρων)που ψηφίζουμε. Τί γίνεται μετά και αν υπάρχει έλεγχος.

5.Να προσφύγουμε στην ΕΝΑΕ και να βάλουμε ζήτημα για τα μέτρα που
παίρνει η Νομαρχία της Βοιωτίας.

6.Να απαιτήσουμε την πρόσληψη επιθεωρητών και ελεγκτών περιβάλλοντος για την στελέχωση των υπηρεσιών.

ΠΑΛΛΗΝΗ 24/9/2007

ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
ΜΕΤΟΧΙΑΤΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ.

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: