Τρεις στις 4 μονάδες ρυπαίνουν εκτός ορίων-Τα πρόστιμα δεν λειτουργούν αποτρεπτικά

4 11 2007

Τρεις στις 4 μονάδες ρυπαίνουν εκτός ορίων

Μόνο το 25% των εγκαταστάσεων λειτουργούν χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον! Τρεις στις τέσσερις μονάδες ρυπαίνουν με εκτός ορίων εκπομπές καυσαερίων, παράνομη διοχέτευση υγρών λυμάτων και ανεξέλεγκτη απόρριψη στερεών αποβλήτων.
Είναι η εικόνα που προκύπτει από τους 604 έως τώρα ελέγχους των επιθεωρητών περιβάλλοντος, του σώματος που συγκροτήθηκε στα τέλη του 2003. Εχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 306 περιπτώσεις, στις οποίες έχουν διαπιστωθεί περίπου 900 παραβάσεις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ρυπαίνουσα επιχείρηση βαρύνεται με 2-3 υπερβάσεις ή παρανομίες.

Το συνολικό ύψος των προστίμων που έχουν βεβαιωθεί ανέρχεται σε 10,18 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα μισά με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και τα υπόλοιπα από περιφερειάρχες και νομάρχες. Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα εισπραχθέντα ποσά, γιατί, όπως μας είπαν συνεργάτες του κ. Σουφλιά, τα πρόστιμα εισπράττονται από τους δήμους και -το σπουδαιότερο- στη συντριπτική τους πλειονότητα οι τιμωρημένοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Δεν περιλαμβάνονται επίσης οι μονάδες που ρυπαίνουν τον Ασωπό με εξασθενές χρώμιο και άλλες τοξικές ουσίες, καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα πρόστιμα που θα επιβληθούν.

Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, πάντως, έδωσε χθες στη δημοσιότητα τον κατάλογο των επιχειρήσεων για τις οποίες έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις ώς τα μέσα Οκτωβρίου, από τους οποίους προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

*Τα πρωτεία στις ρυπαίνουσες δραστηριότητες έχουν οι βιομηχανίες, αλλά παραβάσεις διαπιστώθηκαν επίσης από ελέγχους που έγιναν σε χωματερές, σταθμούς μεταφόρτωσης σκουπιδιών, αλλά και εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων.

*Πολλές επιχειρήσεις λειτουργούσαν χωρίς να διαθέτουν περιβαλλοντική άδεια, ενώ και αυτές που διέθεταν την παραβίαζαν. Διαπιστώθηκαν επίσης αυθαίρετες παρεμβάσεις.

*Οι περισσότεροι έλεγχοι (222 στο σύνολο) έγιναν στην περιφέρεια Αττικής και ακολουθούν οι νομοί Βοιωτίας (72), Θεσσαλονίκης (43), Εύβοιας (24), Κυκλάδων (19), Αιτωλοακαρνανίας (19), Μαγνησίας (17) και Κορινθίας (16).

*Στην περιοχή του Ασωπού, τα πρώτα πρόστιμα βεβαιώθηκαν από τις αρχές του 2004 και παρ’ όλο που ώς τώρα ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ, δεν φαίνεται να λειτουργούν αποτρεπτικά.

*Το μεγαλύτερο πρόστιμο έχει επιβληθεί στα λατομεία Μαρκοπούλου (1 εκατ. ευρώ, για κάθε περίπτωση), ενώ τη συχνότερη εμφάνιση στον κατάλογο έχουν οι ανά την επικράτεια μονάδες της ΔΕΗ. Υπάρχουν επίσης αρκετά γνωστά ξενοδοχεία.

Σε δήλωσή του, ο κ. Σουφλιάς αναφέρει ότι οι έλεγχοι θα είναι «συνεχείς και εντατικοί», ενώ επαναλαμβάνει την πρόθεσή του για τετραπλασιασμό των προστίμων, που θα φτάνουν ώς τα 2 εκατ. ευρώ. Αναφέρει ότι διπλασιάστηκε ο αριθμός των επιθεωρητών και σήμερα είναι 38. Ουσιαστικά όμως απαλλάσσει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ από το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών, σημειώνοντας πως αρμόδιες για τις αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους είναι οι περιφέρειες, οι νομαρχίες και οι δήμοι.

Χ.ΤΖ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 31/10/2007

 

http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%F9%F0%25&a=&id=24948344

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: