7χρονη Αγγελική: «Δεν θέλω να πεθάνω από το μολυσμένο νερό»

1 11 2007

«Δεν θέλω να πεθάνω από το μολυσμένο νερό»

Κραυγή αγωνίας από 7χρονη κάτοικο του Χαλκουτσίου για τον Ασωπό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

Αγγελική- Γαβριέλλα Παπαγιάννη. Η 7χρονη κάτοικος Χαλκουτσίου σε ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται προς «οποιουσδήποτε αρμόδιους και υπεύθυνους ανθρώπους»

«Τώρα τελευταία είμαι πολύ λυπημένη. Ακούω και βλέπω στην τηλεόραση ότι πολλοί κάτοικοι της Αττικής και της Βοιωτίας υποφέρουμε γιατί το νερό που πίνουμε και πλενόμαστε είναι μολυσμένο», αναφέρει η 7χρονη κάτοικος Χαλκουτσίου ΑγγελικήΓαβριέλλα Παπαγιάννη σε ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται προς «οποιουσδήποτε αρμόδιους και υπεύθυνους ανθρώπους».

Ελπίζει δε το γράμμα της αυτό να φτάσει στα χέρια του Πρωθυπουργού και των υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Υγείας.

«Κάποιοι κακοί βιομήχανοι μολύνουν τα υπόγεια νερά του Ασωπού όπως και τη θάλασσα και ό,τι τρώμε χωρίς να υπακούουν στους νόμους. Η μητέρα μου λέει ότι οι κακοί βιομήχανοι πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά ή να τιμωρηθούν αυστηρά. Ο πατέρας μου λέει ότι από τους πολιτικούς σπάνια γίνεται κάτι σωστό. Είμαι και εγώ λυπημένη γιατί δεν θέλω να αρρωστήσω από την κακία κάποιων. Ούτε θέλω να πεθάνω. Αγαπώ τη ζωή, τη φύση και τους ανθρώπους», συνεχίζει η μικρή Αγγελική απορώντας ταυτόχρονα που υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κάνουν κακό. «Μήπως θέλουν να πλουτίζουν κάνοντας το κακό;», αναρωτιέται η Αγγελική.

 

Ετοιμάζουν αγωγές
Την πρόθεσή τους να κινηθούν νομικά ώστε να απαιτήσουν αποζημιώσεις για λόγους υγείας εξέφρασαν κάτοικοι του Ωρωπού και του Δηλεσίου σε δύο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες για τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της Βορειοανατολικής Αττικής και της Ανατολικής Βοιωτίας από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.

Στην επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ωρωπίων, οι ειδικοί επιβεβαίωσαν το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής. «Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε καταγγελία προς την Ε.Ε. για τη μη συμμόρφωση της χώρας μας με την κοινοτική νομοθεσία για την προστασία των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων καθώς και για τη διαχείριση των επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων», είπε στα «ΝΕΑ» ο νομικός περιβάλλοντος κ. Γεώργιος Μπάλιας. «Σκοπεύουμε εντός των επόμενων ημερών να υποβάλουμε αγωγές για αποζημιώσεις, καθώς υπάρχουν κάτοικοι με προβλήματα υγείας- ακόμα και δίχρονο παιδί που εμφάνισε καρκίνο στον νεφρό- οι οποίοι προτίθενται να κινηθούν νομικά εναντίον των ρυπαντών και των αρμοδίων. Επιπλέον θα προχωρήσουμε σε νέα καταγγελία στην Ε.Ε. για τη ρύπανση από το εξασθενές χρώμιο», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού. «Κανείς δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι τα πρόσφατα «ημίμετρα» του ΥΠΕΧΩΔΕ θα λύσουν όντως το πρόβλημα. Δεν μας λείπει άλλο ένα εποπτικό όργανο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η κεντρική μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων, την οποία ο υπουργός απέρριψε», επισημαίνει ο κ. Παναγόπουλος σχετικά με τις εξαγγελίες των μέτρων του ΥΠΕΧΩΔΕ, τα οποία περιλαμβάνουν την εγκατάσταση κεντρικού αγωγού λυμάτων και την παρακολούθηση των ρύπων στα υγρά απόβλητα εντός του αγωγού.

 

Συγκέντρωση και γιούχα

Στην επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Λύκειο Ωρωπού, η καθηγήτρια Ιατρικής κ. Πολυξένη Σταμάτη- Νικολοπούλου αναφέρθηκε στους κινδύνους υγείας που εγκυμονούν οι συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου στον αέρα, καθώς και τα υπόλοιπα τοξικά βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος, ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος. Παράλληλα με την ημερίδα στον Ωρωπό πραγματοποιείτο και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του Δηλεσίου, όπου οι κάτοικοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους γιουχάροντας τους πολιτικούς που παρευρέθησαν στην εκδήλωση.

http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20071008&nid=6254155

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: