Λείπει ο Ωρωπός κ το Χαλκούτσι (γιατί;;;) από το νέο δίκτυο αποχέτευσης του Ασωπού

1 11 2007

Νέο δίκτυο αποχέτευσης στην περιοχή του Ασωπού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

Η τραγική κατάσταση του Ασωπού ποταμού αναγκάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει στην υδροδότηση των Οινοφύτων από τον ταμιευτήρα του Μόρνου

Νέο αποχευτικό δίκτυο με το οποίο θα συνδέονται όλες οι βιομηχανίες θα κατασκευαστεί στην περιοχή τού Ασωπού, ενώ θα εγκατασταθεί και σύστημα για τον αυτόματο ελεγχο της ποιότητας των λυμάτων που θα καταλήγουν στον Ασωπό. Την ίδια στιγμή «κολλάει», κυρίως για οικονομικούς λόγους, η κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων στον Ασωπό.

Σε ό,τι αφορά την εγκατάλειψη τού πολλά υποσχόμενου σχεδίου για την κατασκευή της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, για την οποία είχε γίνει μελέτη το 1996 από ΕΜΠ και το μόνο που έμενε ήταν να επικαιροποιηθεί για τα δεδομένα του 2007, ώστε να λυθεί μια και καλή το πρόβλημα της ρύπανσης στον Ασωπό, ο κ. Σουφλιάς επεσήμανε χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορούμε να το κάνουμε για τούς εξής λόγους: δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη. Οι βιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να κάνουν οι ίδιες βιολογικό καθαρισμό. Δεν μας διασφαλίζει κανένας ότι οι βιομηχανίες δεν θα στέλνουν στον κεντρικό βιολογικό καθαρισμό ακατέργαστα τα λύματά τους». Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι «υπάρχει και η επιστημονική άποψη πως δεν είναι καλή λύση να πέφτουν ανεπεξέργαστα τα λύματα στον βιολογικό καθαρισμό, επειδή τότε δεν θα είναι βιολογικός καθαρισμός αλλά μια φυσικοχημική επεξεργασία». Έλεγχοι στις βιομηχανίες. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε χθες το πρωί συνάντηση με τους νομάρχες Ανατολικής Αττικής και Βοιωτίας, με τους δημάρχους Οινοφύτων και Σχηματαρίου και βουλευτές της περιοχής. Μετά τη συνάντηση ανακοίνωσε ακόμη ότι «θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις βιομηχανίες, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μην ανανεώνονται οι άδειες λειτουργίας στις βιομηχανίες για τις οποίες υπάρχει υποψία ότι ρυπαίνουν».

Ακόμη ο κ. Σουφλιάς είπε ότι θα «τρέξει πρόγραμμα παρακολούθησης των υπογείων και επιφανειακών νερών το οποίο θα παρακολουθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, θα γίνει οριοθέτηση της κοίτης τού Ασωπού, και θα εγκατασταθούν στα Οινόφυτα και στην Ανατολική Αττική Σταθμοί Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης».

 

Νερό από τον Μόρνο.
Για το πρόβλημα που υπάρχει με το νερό ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διαβεβαίωσε ότι «θα λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης των Οινοφύτων, Τανάγρας, Αυλίδας και Σχηματαρίου μέσω του αγωγού που έρχεται από τον Μόρνο, και για τον λόγο αυτό θα υπάρχει συνάντηση τη Δευτέρα με την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ».

Ο κ. Σουφλιάς παραδέχτηκε χθες ότι «τα ευρήματα είναι τραγικά». Όπως είπε, «αντί να υπάρχει ένας αγωγός που να ρίχνει τα βιομηχανικά λύματα στον Ασωπό, βρέθηκαν 8 (!), ενώ εντοπίστηκε βιομηχανία που έριχνε χωρίς επεξεργασία τα λύματά της μέσα σε γεώτρηση!».

 

http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20071006&nid=6239184

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: