«Γκρίζα» εγκύκλιος για το μολυσμένο νερό του Ασωπού ποταμού

1 11 2007

«Γκρίζα» εγκύκλιος για το μολυσμένο νερό του Ασωπού ποταμού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

ΟΔΗΓΙΕΣ από το υπουργείο Υγείας εξακολουθούν να περιμένουν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης δύο μήνες μετά τον εντοπισμό του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου στο νερό των Οινοφύτων. Παρά τις εκκλήσεις νομαρχίας και δήμων, το υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν πρέπει ή όχι να χρησιμοποιείται το μολυσμένο νερό που τρέχει στις βρύσες της περιοχής.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, δηλαδή σαράντα ημέρες από τη στιγμή που καταγράφηκαν οι υπερβάσεις χρωμίου στη γεώτρηση της Λάκκας (51 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού), αλλά και σε άλλες που συνεισφέρουν στο υδροδοτικό δίκτυο των Οινοφύτων, η Διεύθυνση Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος του υπουργείου Υγείας κοινοποίησε προς τους αρμόδιους φορείς και τις ενδιαφερόμενες νομαρχίες εγκύκλιο στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: Οποιαδήποτε υπέρβαση του ορίου 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο νερού σε συνολικό χρώμιο «πρέπει να ανακοινώνεται από τους υπευθύνους ύδρευσης (ΟΤΑ, ΔΕΥΑ κ.λπ.) στο κοινό, να διακόπτεται (υπό προϋποθέσεις) η παροχή νερού και να αναλαμβάνονται αμέσως επανορθωτικές ενέργειες αποκατάστασης του προβλήματος».

«Ακόμα και σήμερα αυτό το «υπό προϋποθέσεις» δεν έχει διευκρινιστεί από τους αρμόδιους», λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων, κ. Μιχάλης Γιαλούρης. «Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε και αν μπορούν ή όχι οι κάτοικοι να χρησιμοποιούν το νερό για μπάνιο ή άλλες οικιακές χρήσεις». «Πρόκειται για μια γκρίζα ζώνη. Ακόμα και σήμερα, επίσημη οδηγία δεν υπάρχει. Προς το παρόν περιμένουμε διευκρινίσεις», αναφέρει ο δήμαρχος Οινοφύτων, κ. Γιώργος Θεοδωρόπουλος. Διευκρινίσεις για το αν μπορεί ή όχι να χρησιμοποιηθεί το νερό έστω για οικιακές χρήσεις ζήτησε και η Νομαρχία Βοιωτίας. «Δεν έχουμε επισήμως κάποια απάντηση. Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου υπήρξε προφορική δέσμευση ότι θα έχουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις εντός της εβδομάδας», λέει η κ. Μπλουγουρά, που εργάζεται στο Τμήμα Υγείας της Νομαρχίας Βοιωτίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό κατά την επαφή του με το δέρμα. «Όταν κάποιος κάνει μπάνιο με νερό που περιέχει εξασθενές χρώμιο υφίσταται πολλαπλή έκθεση: πέρα από τη διείσδυση της καρκινογόνου ουσίας από τους δερματικούς πόρους, εισπνέει τα μικροσταγονίδια του νερού, ενώ υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο της κατάποσης μικρών ποσοτήτων» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μιχάλης Χάλαρης, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

 

http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20071004&nid=6220153

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: