Οι μπουλντόζες δεν ψάχνουν στα μολυσμένα ρέματα των Οινοφύτων, καταγγέλλουν οι κάτοικοι

31 10 2007

Το δηλητήριο είναι… αλλού
Οι μπουλντόζες δεν ψάχνουν στα μολυσμένα ρέματα των Οινοφύτων, καταγγέλλουν οι κάτοικοι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

«Οι μπουλντόζες δεν πηγαίνουν στις περιοχές όπου υπάρχουν οι πιο «ενδιαφέρουσες» μπούκες εργοστασίων», καταγγέλλουν κάτοικοι των Οινοφύτων. Όπως υποστηρίζουν, γνωρίζουν πού βρίσκονται αγωγοί που παροχετεύουν βιομηχανικά απόβλητα ιδιαίτερα βεβαρημένα σε τοξικό και μικροβιολογικό φορτίο. «Για παράδειγμα, εδώ δεν έχει γίνει τίποτα», λέει ο ιερέας Γιάννης Οικονομίδης, δείχνοντας το ρέμα που βρίσκεται 50 μέτρα από την Εθνική Οδό και το οποίο είναι γεμάτο λύματα. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου στο οποίο εφάπτεται η ρεματιά, έχει μπαζώσει ένα μέρος της με αποτέλεσμα τα υγρά βιομηχανικά απόβλητα να συσσωρεύονται και να διηθούνται στο έδαφος- και από εκεί στον υδροφόρο ορίζοντα- χωρίς καν να καταλήγουν στον Ασωπό.

Αντίστοιχη ρεματιά υπάρχει και στη δεξιά πλευρά της Εθνικής Οδού, στο ύψος της υπόγειας διάβασης λίγο μετά την εκκλησία των Οινοφύτων. «Αυτήν την έχουν τσιμεντώσει μέχρι ενός σημείου. Μετά χάνεται κάτω από τον δρόμο ενώ απέναντι από το σημείο όπου χάνεται υπάρχουν τουλάχιστον 10 εργοστάσια σε ακτίνα 50 μέτρων. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος ρίχνει τι», λέει ο ιερέας που τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει εντοπίσει δεκάδες τέτοιες ρεματιές και ακόμα περισσότερους αγωγούς στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων. «Το σημαντικότερο είναι ότι δεν ξέρουμε πού καταλήγει. Το πιθανότερο είναι ότι δεν καταλήγει στον Ασωπό», συμπληρώνει.

Ανακοινώνονται κυρώσεις Όπως επισημαίνει χειριστής μπουλντόζας, που εκτελεί εργασίες εκκαθάρισης στην παρόχθια περιοχή του Ασωπού, «προς το παρόν, δεν έχει βρεθεί κάποιος μεγάλος αγωγός που να ρίχνει μεγάλες ποσότητες αποβλήτων στο ποτάμι. Εκτός από αυτόν που βρήκαμε την πρώτη ημέρα, μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει κάτι συνταρακτικό», λέει. Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, στις όχθες του Ασωπού έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα 20 αγωγοί, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι κυρώσεις των βιομηχανιών που παρανομούν.

«Δεν έχουμε εντολή» Τα μηχανήματα έχουν προχωρήσει στον καθαρισμό περίπου 5 χιλιομέτρων της ανατολικής όχθης του ποταμού. «Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει εντολή να πάμε στο ρέμα του Θερμιδώνα», λέει ο χειριστής της μπουλντόζας, προκαλώντας την απορία του ιερέα Γιάννη Οικονομίδη, καθώς στο συγκεκριμένο ρέμα ρίχνουν τα απόβλητά τους δεκάδες βιομηχανίες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου. «Οφείλουν να ψάξουν προς την κατεύθυνση του Θερμιδώνα, αφού σε αυτόν ρίχνουν τα απόβλητά τους μεταλλουργίες και άλλες επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο», λέει ο ιερέας. Κάτω από τη γέφυρα του ρέματος, στον δρόμο έξω από τα Οινόφυτα, διακρίνεται η ροή ενός μαύρου παχύρρευστου υγρού που οδεύει προς τον Ασωπό…

 

http://www.tanea.gr/Article.aspx

 

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: