Χρώμιο (Cr) στις τροφές (απόσπασμα από food-info.net)

29 10 2007

Τοξικότητα

Το εξασθενές χρώμιο ή το χρώμιο (VI) είναι μια αναγνωρισμένη καρκινογόνος ουσία. Η έκθεση στο χρώμιο (VI) σε σκόνη συνδέεται με την αυξανόμενη εμφάνιση του καρκίνου πνευμόνων και είναι γνωστό ότι προκαλεί τον ερεθισμό του δέρματος (δερματίτιδα). Αντίθετα, υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι το τρισθενές χρώμιο ή το χρώμιο (ΙΙΙ) είναι τοξικό στους ανθρώπους Κανένα δυσμενές αποτέλεσμα δεν έχει συνδεθεί πειστικά με την υπερβολική πρόσληψη χρωμίου (ΙΙΙ) από τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα διατροφής.

Οι περισσότερες από τις ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του συμπληρώματος του χρωμίου (ΙΙΙ) προκύπτουν από διάφορες μελέτες στην κυτταροκαλλιέργεια, επισημαίνοντας ότι το χρώμιο (ΙΙΙ) μπορεί να αυξήσει τη βλάβη του DNA. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι το χρώμιο (ΙΙΙ) αυξάνει τη βλάβη του DNA στους ζωντανούς οργανισμούς.

Ρύθμιση

Όταν μπει στην κυκλοφορία του αίματος, το χρώμιο διανέμεται σε όλα τα μέρη του σώματος. Το χρώμιο θα περάσει έπειτα μέσα από τα νεφρά και θα αποβληθεί στα ούρα σε μερικές ημέρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι φυσιολογικά τρώνε ή πίνουν ένα μικρό ποσό χρωμίου καθημερινά. Το μεγαλύτερο μέρος του χρωμίου που κάποιος καταπίνει φεύγει από το σώμα μέσα σε μερικές ημέρες μέσω των περιττωμάτων και δεν εισάγεται ποτέ στο αίμα. Ένα μικρό ποσό (περίπου 0.4-2.1%) θα περάσει μέσω του εσωτερικού των εντέρων και θα εισαχθεί στην κυκλοφορία του αίματος. Το χρώμιο (ΙΙΙ) παρόν στα τρόφιμα μπορεί να συνδεθεί με άλλες ενώσεις που διευκολύνουν το χρώμιο να εισαχθεί στην κυκλοφορία του αίματος από το στομάχι και τα έντερα. Αυτή η μορφή χρωμίου χρησιμοποιείται από το σώμα για να πραγματοποιήσει απαραίτητες λειτουργίες του σώματος. Εάν το δέρμα έρθει σε επαφή με το χρώμιο, πολύ ελάχιστο θα εισαχθεί στο σώμα, εκτός αν το δέρμα είναι τραυματισμένο.

http://www.food-info.net/gr/min/chromium.htm

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: