Πήρε και τα βυρσοδεψεία

28 10 2007

Παρασκευή 26 Ιούλη 1996
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΙΩΤΙΑ

Πήρε και τα βυρσοδεψεία

Εκατό βυρσοδεψεία προγραμματίζει να εγκαταστήσει στην περιοχή της Βοιωτίας ο νομάρχης Ι. Σταμούλης,κατά μήκος του Ασωπού ποταμού και αψηφώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων της Ασωπίας, της Δάφνης και του Κλειδίου.

Χωρίς καμιά τεχνικοοικονομική και περιβαλλοντική μελέτη, ο νομάρχης έφερε πρόταση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για εγκατάσταση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων των βυρσοδεψείων. Τελικά, και με τη συγκατάθεση της παράταξής του αποφάσισε να εγκατασταθούν τα βυρσοδεψεία, με πρόσχημα την ανάπτυξη της περιοχής. Το πρόγραμμα της εγκατάστασης των 100 βυρσοδεψείων στη Βοιωτία βρίσκεται υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ και χρηματοδοτείται από την ΕΤΒΑ.

Αν τελικά περάσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια του νομάρχη Ι. Σταμούλη, αυτό θα σημάνει την ολοκληρωτική καταστροφή του Ασωπού ποταμού, των παρασώπειων κοινοτήτων, καθώς και του Νότιου Ευβοϊκού, όπου θα χύνονται όλα τα λύματα. Η εμμονή της ΕΤΒΑ και των υπουργείων Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ να γίνει η εγκατάσταση των βυρσοδεψείων όσο το δυνατόν πιο κοντά στον Ασωπό, προδικάζει και το αποτέλεσμα… της ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο τοποτηρητής της νομάρχης Βοιωτίας.

Η απόφαση για την εγκατάσταση των βυρσοδεψείων πάρθηκε από την παράταξη του Ι. Σταμούλη και μάλιστα με σύντομες διαδικασίες και παρά τις αντιδράσεις των παρατάξεων «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Βοιωτίας» (ΝΑΣ) και «Βοιωτικό Μέλλον».

Αναφερόμενος στο θέμα της εγκατάστασης των βυρσοδεψείων και στον τρόπο που ελήφθη η απόφαση, ο Γ. Χρόνης,νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, είπε: «Η Ανατολική Βοιωτία με το επιχείρημα της ανάπτυξης έχει καταστραφεί περιβαλλοντικά. Ξεκινώντας από τη 10ετία του ’60 οι κυβερνήσεις ακολούθησαν το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης μέχρι σήμερα, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, σε βάρος των πολλών. Η σημερινή διαδικασία, κατέληξε, αποτελεί «το κερασάκι στην τούρτα» για τις προειλημμένες αποφάσεις, που μόνο στην ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας δεν αποβλέπουν».
Βέβαια, ο νομάρχης Ι. Σταμούλης προσπάθησε στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου να κινδυνολογήσει, για να περάσει μια απόφαση που θα δημιουργήσει τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή, εκμεταλλευόμενος την ανεργία. Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Ι. Σταμούλης είναι ο άνθρωπος που είχε υποσχεθεί και δεσμευτεί για χρηματοδότηση του καθαρισμού της κοίτης του Ασωπού ποταμού και ότι θα επιβάλει στους ιδιοκτήτες των βυρσοδεψείων Οινοφύτων – Σχηματαρίου να προχωρήσουν στο βιολογικό καθαρισμό, πράγμα που δεν έγινε ποτέ.

Αποστομωτική ήταν η απάντηση του Γ. Γκικόπουλου,νομαρχιακού συμβούλου και επικεφαλής της ΝΑΣ, στην κινδυνολογία του Ι. Σταμούλη περίανεργίας. «Είναι παραπλανητική η επίκληση της ανεργίας και της ανάπτυξης από τον νομάρχη, είπε ο Γ. Γκικόπουλος, όταν δεν έκανε τίποτα για να μην κλείσουν εργοστάσια και να μην πεταχτούν στο δρόμο χιλιάδες άνεργοι συμπατριώτες μας. Επίσης, δεν έκανε τίποτα για να μη χάνουν κάθε χρόνο οι αγρότες την παραγωγή τους. Το δίλημμα που θέτει είναι πλαστό. Η παράταξή μας λέει όχι στην ανεργία, θέλει την ανάπτυξη, αλλά σε όφελος των εργαζομένων και του λαού της περιοχής».

 

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3667756&textCriteriaClause

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: