ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ

28 10 2007

Σάββατο 13 Οχτώβρη 2007
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ
Ανάγκη για συντονισμένη δράση

• Μεγάλη ανταπόκριση είχε η χτεσινή πρώτη συγκέντρωση της Επιτροπής στην κεντρική πλατεία της Θήβας
• Σήμερα νέα συγκέντρωση στην Αυλίδα στις 6.30 μ.μ.

 

Με κεντρικό σύνθημα «Καθαρό νερό για όλο το λαό» και στόχο όχι μόνο την ενημέρωση των κατοίκων και των εργαζομένων, αλλά κυρίως να αναδείξει την ανάγκη για το συντονισμό του αγώνα, πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα για το μολυσμένο νερό του Ασωπού, στην κεντρική πλατεία της Θήβας.

Και αυτή ακριβώς η ανάγκη εκφράστηκε με τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση ανθρώπων όλων των ηλικιών: Συντονισμένος, συνεχής και πολύμορφος αγώνας, προκειμένου να λυθεί άμεσα και προς όφελος του λαού το σημαντικό αυτό πρόβλημα που αφορά την υγεία και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.
Σήμερα, Σάββατο, στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο της Αυλίδας, η Επιτροπή πραγματοποιεί νέα συγκέντρωση.

Ασύδοτη δράση βιομηχάνων με κάλυψη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ
«Ο λόγος που δημιουργήθηκε η Επιτροπή, από τη Θήβα μέχρι τον Ωρωπό και από το Σχηματάρι μέχρι την Αυλίδα, είναι γιατί το πρόβλημα είναι κοινό για όλους και για αυτούς που εργάζονται στην περιοχή και για αυτούς που μένουν».

Με αυτά τα λόγια ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, έδωσε το στίγμα της δράσης της. «Το χρώμιο και τα άλλα μέταλλα δεν έπεσαν από τον ουρανό. Υπάρχει αιτία και είναι η ασύδοτη δράση των βιομηχάνων κάτω από την κάλυψη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μπροστά στα κέρδη τους κάνουν τα στραβά μάτια».

Αίσθηση προκάλεσε στους κατοίκους ανακοίνωση, που μοίραζαν χτες τα μέλη της Επιτροπής μαζί με το πλαίσιο αιτημάτων, με την οποία το υπουργείο Υγείας ενημερώνει το Δήμο Οινοφύτων ότι υπάρχει άμεση ανάγκη διακοπής του νερού ως πόσιμου.

Κανένας εφησυχασμός
Οι δύο κεντρικοί ομιλητές, Παναγιώτης Ρωμανάς και Θανάσης Παντελόγλου, επιστήμονες, σημείωσαν την ανάγκη οι κάτοικοι να οργανώσουν συγκεντρώσεις ενημέρωσης σε χώρους δουλιάς, σε πολιτιστικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς συλλόγους, σε μαθητικά συμβούλια, σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

Ο Π. Ρωμανάς, χημικός, ενημέρωσε τους κατοίκους για τις επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου και των ενώσεών του στον άνθρωπο. Αναφερόμενος στο υπουργείο Υγείας και τη δημοτική αρχή Θήβας, που προσπαθούν να καθησυχάσουν τους κατοίκους, τόνισε:
«Για κάποιους που δε συμμερίζονται την ανησυχία μας, τους καλώ να δουν ενδεικτικά τα εξής: Τον κανονισμό 1907/2006 της ΕΕ για την Καταχώριση, την Αξιολόγηση, την Αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων, γνωστός ως κανονισμός REACH, όπου το εξασθενές χρώμιο «φιγουράρει» στην πρώτη θέση των καρκινογόνων ουσιών».

«Η αρμόδια δημοτική αρχή μάς καθησυχάζει λέγοντας ότι όλα είναι εντός επιτρεπτών ορίων. Για ποιο λόγο τότε ο δήμαρχος Θηβαίων δήλωσε ότι δε συμμερίζεται τις ανησυχίες των πολιτών, αλλά φροντίζει μέσω των προσωπικών του επαφών με τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ για την υδροδότηση της πόλης, χωρίς να αναλαμβάνει συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις;», συμπλήρωσε.

Ο Θανάσης Παντελόγλου, βιοχημικός, αναφέρθηκε στην ανάγκη να σταματήσει η παροχή τοξινωμένου νερού, να γίνει άμεση υποκατάσταση της υδροδοτικής πηγής με εγγυημένης ποιότητας νερό και να ξεκινήσουν τοξικολογικές εξετάσεις κατοίκων και εργαζομένων. Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει να εντοπιστούν οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν και να αναγκαστούν να σταματήσουν να πετούν ανεξέλεγκτα τα λύματα. Τέλος, επισήμανε ότι ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός των Ελεγκτών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ο πλέον αρμόδιος να καταλογίσει επίσημα ευθύνες.

 

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4250213&textCriteriaClause

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: