Πρώτο «φιλί ζωής» για τη σωτηρία του Ασωπού (1998!)

27 10 2007

Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΦΕΡΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Πρώτο «φιλί ζωής» για τη σωτηρία του Ασωπού

Τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Βιομηχανίας αναγκάστηκαν να συντάξουν νέα μελέτη για τους περιβαλλοντικούς όρους σχετικά με τη μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων από την Αττικής στη Βοιωτία και να δηλώσουν ότι τα απορρίμματα δε θα χύνονται στον Ευβοϊκό

Η πρώτη υποχώρηση έγινε! Οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Βιομηχανίας αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων, βάσει των οποίων προβλέπονταν η μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων της Αττικής στη Βοιωτία και η διάθεση των επικίνδυνων υγρών αποβλήτων τους, μέσω του Ασωπού, στη θάλασσα του Νοτίου Ευβοϊκού κοντά στο Χαλκούτσι.

Η υποχώρηση αυτή είναι ένα «φιλί ζωής» για την πολύπαθη περιοχή του Ωρωπού, που εδώ και 30 περίπου χρόνια (περίοδος της δικτατορίας), πρωτοχαρακτηρίστηκε βιομηχανική και ο Ασωπός ποταμός δέκτης των εργοστασιακών απόβλητων, με συνέπεια να μεταμορφωθεί σε ποτάμι των λυμάτων. Από τότε το «ταξίδι στα βάθη των αιώνων» από τον Κιθαιρώνα μέχρι το Χαλκούτσι έχασε την αίγλη του. Η μαγική διαδρομή του Ασωπού ποταμού χάθηκε στο βούρκο των απόβλητων.

Ετσι, κατά τη συζήτηση προσφυγών κοινοτήτων και εξωραϊστικών και πολιτιστικών συλλόγων της γύρω περιοχής, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), (υπό επταμελή σύνθεση), που πραγματοποιήθηκε τη βδομάδα που πέρασε, έγινε γνωστό ότι κατατέθηκε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο νέα μελέτη και εξετάζεται η μη απόρριψη στον Ευβοϊκό των λυμάτων από τα βυρσοδεψεία.

Αποτέλεσμα επίμονων αγώνων
Για το ίδιο θέμα σε προχτεσινή ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας των 23 Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής Ωρωπού, επισημαίνεται ότι οι αγώνες που δόθηκαν επί τέσσερα χρόνια κατά των βυρσοδεψείων παίρνουν το δρόμο της δικαίωσης. «Η μεγάλη αυτή νίκη, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, είναι αποτέλεσμα των επίμονων αγώνων της Ομοσπονδίας μαζί με τις πέντε κοινότητες της περιοχής Ωρωπού και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής».

Πάντως, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι και η νέα μελέτη που συντάχθηκε από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Βιομηχανίας έχει ασάφειες, καθώς δεν αναφέρεται πού θα χύνονται τα απόβλητα από τα βυρσοδεψεία, πράγμα που σχολίασε και ο εισηγητής σύμβουλος επικρατείας Α. Ράντος.

Η κυβέρνηση είχε σχεδιάσει να μεταφέρει τα 99 βυρσοδεψεία της Αττικής στη Βοιωτία, ενώ τα λύματά τους μέσω του Ασωπού ποταμού να χύνονται στον Νότιο Ευβοϊκό. Σύμφωνα με πανεπιστημιακές περιβαλλοντικές μελέτες η μεταφορά αυτή κρίθηκε ακατάλληλη. Ο Ασωπός δέχεται καθημερινά τα λύματα 350 βιομηχανιών και δεν είναι πλέον σε θέση να αντέξει άλλα απόβλητα. Ηδη οι συγκεντρώσεις τοξικού καδμίου, μαγγανίου, χαλκού, σωματιδιακού μολύβδου, ολικού μολύβδου και νικελίου είναι μεγαλύτερες ακόμη και από τον Σαρωνικό και Θερμαϊκό (μελέτες των Σ. Λεονταρή, Μ. Αγγελίδη – Μ. Καρύδη).

Οι κάτοικοι ζητούν την απορρύπανση του Ασωπού και του Ευβοϊκού και σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε έργα προς αυτή την κατεύθυνση, δηλώνουν ότι οι αγώνες θα ενταθούν και θα κλιμακωθούν.

Μάλιστα, πριν λίγες μέρες ο Γ. Χρόνης, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Βοιωτίας, δήλωνε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο η μη εγκατάσταση των βυρσοδεψείων, αλλά μια σειρά από άμεσα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, όπως η απορρύπανση του Ασωπού και ο βιολογικός καθαρισμός των αποβλήτων, καθώς και μελέτη των αερίων και περιβαλλοντικών ρύπων στην περιοχή Οινοφύτων και ρύπανσης του Ευβοϊκού.

Τέλος, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε και τον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισε ο νομάρχης Βοιωτίας Ι. Σταμούλης,προκειμένου να προχωρήσει η μετεγκατάσταση των 99 βυρσοδεψείων της Αττικής στη Δάφνη Βοιωτίας, χωρίς καμιά ουσιαστική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Γ. Γ.

 

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3742975&textCriteriaClause

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: