Θέλουν καθαρό τον Ασωπό (1996!!)

27 10 2007

Τρίτη 16 Ιούλη 1996
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΩΡΩΠΟΣ

Θέλουν καθαρό τον Ασωπό

Επιτυχία των κατοίκων, τα 100 εκατ. δραχμές για τον καθαρισμό του ποταμού
Την αντίθεσή τους για τη μεταφορά των βυρσοδεψείων της Αττικής στη Βοιωτία και την απαίτησή τους για εξυγίανση του Ασωπού ποταμού εξέφρασαν, με δυναμική κινητοποίηση, το περασμένο Σάββατο το βράδυ οι μόνιμοι κάτοικοι και οι οικιστές της ευρύτερης περιοχής του Ωρωπού, ενώ σε ψήφισμά τους τονίζουν ότι δεν τους πείθουν οι διαβεβαιώσεις περί βιολογικού καθαρισμού.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Σκάλας Ωρωπού Παν. Χονδρός τόνισε ότι η κυβέρνηση δε ζήτησε ποτέ την άποψη των ΟΤΑ για τις σημαντικές αποφάσεις που πήρε για την περιοχή, ενώ οι αρμόδιοι δεν απάντησαν ποτέ στις αναφορές των δήμων και δε συγκινήθηκαν από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων. Το κράτος, υπογράμμισε, πρέπει να υποχρεώσει τους εργοστασιάρχες να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να σταματήσει η μόλυνση του Ασωπού ποταμού και κατέληξε: Τα 100 εκατομμύρια, που δόθηκαν για τον καθαρισμό του Ασωπού, ήταν επιτυχία των κατοίκων της περιοχής, που με τις κινητοποιήσεις τους πίεσαν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέων Παλατίων, Σπ. Μέξης, υπογράμμισε ότι «ο καθαρός νότιος Ευβοϊκός δέχεται το μισό πληθυσμό της πρωτεύουσας στις ακτές του, αλλά η πολιτεία αδιαφορεί για την περιοχή». Ο πρόεδρος της Κοινότητας Συκαμίνου Α. Τζεβελέκος επισήμανε: «Η πολιτεία, με τη στάση της, δίνει το δικαίωμα τους εργοστασιάρχες της περιοχής να μολύνουν «νόμιμα» τον Ασωπό ποταμό. Οι μηνύσεις, που έκανε η κοινότητα κατά αγνώστων για τη ρίψη αποβλήτων, έχουν πάρει όλες αναβολές…».

Την ανάγκη «για τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας, που θα καταλήξει σε οριστικές προτάσεις για το μέλλον του Ασωπού», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποβλήτων Ασωπού Ποταμού Κ. Γιαλούρης.Ο αναπληρωτής νομάρχης Ανατολικής Αττικής Αθ. Τούντας υποστήριξε ότι «η Νομαρχία Αττικής, μαζί με τη Νομαρχία Βοιωτίας και το Σύνδεσμο, πρέπει να ακολουθήσουν μια κοινή πολιτική πάνω στα προβλήματα της περιοχής και να βρουν τις κατάλληλες λύσεις».

Ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής, Ν. Στεφανίδης, επισήμανε ότι η Νομαρχία της Ανατολικής Αττικής δε στάθηκε δίπλα στον αγώνα που κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής, ούτε έπαιξε συντονιστικό ρόλο στις προσπάθειες της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Αντίθετα, συνέχισε, οδηγήθηκε στη δημιουργία μιας ανώνυμης εταιρίας, με τη Νομαρχία Βοιωτίας. Ο Σύνδεσμος που είχε φτιαχτεί από τις κοινότητες και τους δήμους που μολύνονται από τον Ασωπό θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο και να πάρει ενεργό μέρος στις αποφάσεις, αλλά δυστυχώς φοβόμαστε ότι θα οδηγηθεί στα χέρια των ιδιωτών, κατέληξε ο Ν. Στεφανίδης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης, με τηλεγράφημά του προς τους συγκεντρωμένους κατοίκους, τόνισε ότι «ο Ασωπός ποταμός πρέπει να καθαριστεί και αυτό θα γίνει με τον καθημερινό αγώνα των κατοίκων».

 

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3666598&textCriteriaClause


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: