Ενοχη η εγκληματική πολιτική για το νερό

27 10 2007

Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2007
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ

Ενοχη η εγκληματική πολιτική για το νερό

«Οι κάτοικοι των περιοχών της Βοιωτίας, της Αττικής και της Εύβοιας πρέπει να ανησυχήσουν ακόμη περισσότερο μετά την απάντηση του κυρίου υφυπουργού», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, τη στιγμή που απειλείται η Δημόσια Υγεία
Η πολιτική της «ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος» ευθύνεται για το διαρκές έγκλημα της μετατροπής του Ασωπού σε ανοιχτό αγωγό εργοστασιακών λυμάτων.

Αυτό τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει, ενώ παράλληλα απαίτησε από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για την περιοχή που δηλητηριάζεται.

Η απάντηση όμως που έλαβε από τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννη κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται τόσο στην κρισιμότητα της κατάστασης, όσο και στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «μέχρι και τον Ιούλιο του 2007 οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ έκαναν 23 ελέγχους στην περιοχή του Ασωπού και εισηγήθηκαν την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 400.000 ευρώ». Και πρόσθεσε: «Από τις 10 Αυγούστου και μετά, οπότε ανιχνεύτηκε εξασθενές χρώμιο στα υπόγεια νερά της περιοχής, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κάνουν συνεχείς ελέγχους».

Τέλος, ανέφερε ότι από το υπουργείο «επανεξετάζονται προς το αυστηρότερο τα επιτρεπόμενα όρια των επικίνδυνων ουσιών στα υγρά απόβλητα» και ότι «προχωράμε στην εγκατάσταση σταθμών παρακολούθησης της ρύπανσης, τόσο στα Οινόφυτα, όσο και στην Ανατολική Αττική, σε όλες τις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας».

 

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία

«Οι κάτοικοι των περιοχών της Βοιωτίας, της Αττικής και της Εύβοιας πρέπει να ανησυχήσουν ακόμη περισσότερο μετά την απάντηση του κυρίου υφυπουργού, ο οποίος επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση», σχολίασε παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Εμείς πιστεύουμε – τόνισε στη συνέχεια – ότι η πολιτική που δηλητηριάζει τη γη, το νερό και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων είναι εγκληματική. Αυτό πρέπει να χρεωθεί στις κυβερνήσεις που έχουν κυβερνήσει τον τόπο μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες, γιατί με την πολιτική τους μετέτρεψαν τον Ασωπό σε αγωγό αποβλήτων των βιομηχανιών που έχουν δηλητηριάσει σήμερα μια πολύ μεγάλη περιοχή».

Ο Γ. Μαρίνος επισήμανε παράλληλα ότι «η μόλυνση του υδάτινου ορίζοντα από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και άλλες επικίνδυνες ουσίες αποδεικνύει με κατηγορηματικό τρόπο ότι η ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος των μεγάλων βιομηχανιών είναι επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, των λαϊκών εργατικών οικογενειών. Αυτή την ώρα που μιλάμε – και γι’ αυτό κατακρίνουμε τα κυβερνητικά μέτρα – τα απόβλητα συνεχίζουν να μολύνουν, οι καλλιέργειες δηλητηριάζονται, οι κάτοικοι είναι μπροστά σε μεγάλους κινδύνους».

Παραθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ο Γ. Μαρίνος υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των εργαζομένων της περιοχής, στο πλευρό των εργατικών λαϊκών οικογενειών και διεκδικεί μαζί τους:
Αμεση σύνδεση της περιοχής με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, απαιτώντας καθαρό και δωρεάν νερό. Αμεση κατάργηση του χουντικού προεδρικού διατάγματος του 1969 που προβλέπει τη χρησιμοποίηση του Ασωπού ως χαβούζας. Συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει η ρύπανση από τις βιομηχανίες, να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή και να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί στον υδάτινο ορίζοντα, στη γη, στο περιβάλλον. Τέλος, ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας των κατοίκων των περιοχών που έχουν μολυνθεί από τις επικίνδυνες ουσίες».

 

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4247835&textCriteriaClause

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: