ΑΣΩΠΟΣ: Υποσχέσεις, δισεκατομμύρια και… μελέτες (1996!)

27 10 2007

Τρίτη 30 Γενάρη 1996
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΣΩΠΟΣ:   Υποσχέσεις, δισεκατομμύρια και… μελέτες

Τη σύσταση διανομαρχιακής επιτροπής για το πρόβλημα της ρύπανσης του ποταμού αποφάσισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αν. Αττικής, που συνεδρίασε στην περιοχή, με φόντο τη μαζική συγκέντρωση των κατοίκων. Ωστόσο, πολλά ερωτήματα έμειναν αναπάντητα

Σε κατάσταση «συναγερμού» ήταν οι μόνιμοι κάτοικοι και οι οικιστές της ευρύτερης περιοχής του Ωρωπού την περασμένη Κυριακή, με αφορμή την ανοιχτή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής, με μοναδικό θέμα τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού και την απειλή αύξησής της, λόγω της μεταφοράς βυρσοδεψείων στις όχθες του. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση για τη σύσταση διανομαρχιακής επιτροπής (Βοιωτία, Αν. Αττική), που θα επεξεργαστεί το πρόβλημα.

Τους νομαρχιακούς συμβούλους, τους νομάρχες και τους κυβερνητικούς εκπροσώπους περίμεναν εκατοντάδες κόσμος. Ανάμεσά τους οι ψαράδες, με παραταγμένα τα καϊκια τους, με πανό πάνω στα ξάρτια, απέναντι από το παραθαλάσσιο ξενοδοχείο, όπου θα γινόταν η συνεδρίαση και οι μαθητές με τους γονείς τους με πανό και αφίσες.

Εξω από το ξενοδοχείο είχαν στήσει ένα βαρέλι με την επιγραφή «τοξικά», που παρέπεμπε στον Ασωπό και δίπλα μια ζωγραφισμένη νεκροκεφαλή για τον Ευβοϊκό Κόλπο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και ειδικός σύμβουλος του υπουργού, Κ. Δοντάς μίλησε για 2,7 δισεκατομμύρια δραχμές από το Β Πακέτο Ντελόρ για την κατασκευή εργοστασίου βιομηχανικών αποβλήτων στα Οινόφυτα. Είπε ότι η μελέτη θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους οχτώ μήνες και πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσουν έργα αναβάθμισης της κοίτης του ποταμού με μελέτες που έχουν ανατεθεί να συνταχθούν από το Πολυτεχνείο.

Αυτό που δεν είπε ο κ. Δοντάς είναι, τι θα γίνει μέχρι να συνταχθεί η μελέτη και φτιαχτεί το έργο και τι θα κάνει η κυβέρνηση για τις βιομηχανίες, που δε χρησιμοποιούν τις μονάδες βιολογικού καθαρισμού, προτιμώντας να πληρώνουν το πρόστιμο που είναι πιο φθηνό από το κόστος λειτουργίας αυτών των μονάδων.

Ο νομάρχης Βοιωτίας Γ. Σταμούλης,που ο νομός του θα «φιλοξενήσει» τα βυρσοδεψεία, είπε ότι δε θα δεχτεί τα βυρσοδεψεία χωρίς «όρους» και «μελέτες», που να αποδεικνύουν ότι δε θα υπάρξει ρύπανση και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας των δύο νομαρχιών.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βυρσοδεψών Ελλάδας, Ν. Στράτου,ύψωσε»λευκή σημαία» λέγοντας «είμαστε εδώ σαν αύμμαχοι και όχι σαν αντίπαλοι καθώς και εμείς ζητάμε τη μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων, αλλά με όρους την εργασιακή ειρήνη (!) και τις συνθήκες βιωσιμότητας. Εμείς ζητάμε εδώ και 20 χρόνια τη μετεγκατάσταση, ο οποία θα φέρει και τον εκσυγχρονισμό μας». Πρόσθεσε ότι τα βυρσοδεψεία πρέπει να περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την επιβίωση του κλάδου.

Ο Δ. Κουμπούρης
Ο μόνος βουλευτής που συμμετείχε στη συνεδρίαση από όσους κλήθηκαν, ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης.Στην παρέμβασή του τόνισε ότι το θέμα του Ασωπού δείχνει το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τέτοια προβλήματα. «Κανείς από εμάς δεν έχει αντίρρηση για την ανάπτυξη της περιοχής. Αυτό που μας απασχολεί είναι ποια ανάπτυξη και με ποια δεδομένα».

«Με ευθύνες όλων των κυβερνήσεων η βιομηχανική ανάπτυξη δεν έγινε σε αρμονία με το περιβάλλον. Πρέπει να παρθούν μέτρα, αλλά όχι σε βάρος του περιβάλλοντος, αφήνοντας τα εργοστάσια να ασυδοτούν. Ο Ασωπός πρέπει να καθαριστεί και αυτό θα γίνει και με το δικό σας καθημερινό αγώνα», κατέληξε ο κομμουνιστής βουλευτής.

Ο επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Αν. Αττικής και νομαρχιακός σύμβουλος, Νίκος Στεφανίδης,σημείωσε ότι δεν πρέπει να παρθεί άλλη μια απόφαση, που θα μείνει απόφαση, αλλά πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνάμεις του κόσμου. Τάχθηκε κατά του κλίματος αντιπαράθεσης μεταξύ βυρσοδεψών και κατοίκων και κατέληξε: «Το κράτος μάς λέει ότι δεν έχει κονδύλια για να πάρει μέτρα και να κάνει έργα. Κονδύλια όμως υπάρχουν, αλλά είναι επενδυμένα αλλού όπως για τη δήθεν ειρηνευτική αποστολή στη Βοσνία».Ο πρόεδρος του συλλόγου των ψαράδων είπε ότι την τελευταία δεκαετία εξαφανίστηκαν όλοι οι αχινοί, τα ψάρια λιγόστεψαν και όλο και περισσότεροι αναγκάζονται να πουλήσουν πλέον τα καϊκια τους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, Β. Θεοχάρης τάχθηκε κατά της μεταφοράς των βυρσοδεψείων και είπε ότι ο αγώνας του λαού της περιοχής θα συνεχιστεί.

 

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3621818&textCriteriaClause

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: