Αμετανόητοι οι υπεύθυνοι βιομηχανιών στα Οινόφυτα Βοιωτίας

27 10 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 26-10-07
Αμετανόητοι οι υπεύθυνοι βιομηχανιών στα Οινόφυτα ΒοιωτίαςΤης Λινας Γιανναρου

«Αυτοί; Αυτοί έχουν τον τρόπο τους», λένε με νόημα οι παροικούντες τα… Οινόφυτα αναφερόμενοι στις «πατέντες» των βιομηχανιών στον τομέα της (στο όνομα μόνο) διαχείρισης των αποβλήτων τους. Οπως διαπίστωσαν και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κατά την «επιχείρηση σκούπα» που πραγματοποίησαν στην κοίτη του Ασωπού πριν από ένα μήνα, πολλές βιομηχανίες έχουν προτιμήσει να κατασκευάσουν υπόγειους αγωγούς εκατοντάδων μέτρων, μέσω των οποίων απορρίπτουν τα τοξικά και επικίνδυνα λύματά τους στο ποτάμι, παρά να δημιουργήσουν μονάδες επεξεργασίας στις εγκαταστάσεις τους. Μια άλλη, ακόμη λιγότερο δαπανηρή μέθοδος «απαλλαγής» των αποβλήτων, εντοπίστηκε μόλις χθες: βιομηχανία διοχέτευε το ρυπαντικό φορτίο απευθείας στον υδροφόρο ορίζοντα μέσω ενός πηγαδιού. Αφού ούτως ή άλλως εκεί θα καταλήξει, γιατί να «μεσολαβήσει» ο Ασωπός; (Ανάλογες μεθόδους έχουν επιστρατεύσει βιομήχανοι και σε άλλες περιοχές, με τη διάνοιξη -σαν με σύριγγα- στα οικόπεδά τους διόδων για την απόρριψη των λυμάτων απευθείας στα υπόγεια ύδατα.)

Πάντως, παρά τις εξαγγελίες, τις αυτοψίες, τους ελέγχους και την αναγωγή του προβλήματος σε «εθνικό ζήτημα» από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά, η «δυσοσμία» παραμένει στα Οινόφυτα.

Δέκα παράνομοι αγωγοί

«Πείτε μας, γιατί δεν μας λένε ποιοι είναι οι βιομήχανοι που βρέθηκε ότι ρυπαίνουν;», αναρωτιούνται μέλη της τοπικής κοινωνίας. «Τόσοι έλεγχοι έγιναν εκείνες τις ημέρες. Ποιοι είναι τελικά εκείνοι που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα;» Οπως ανακοίνωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο κ. Σουφλιάς, πάντως, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον δέκα παράνομοι αγωγοί αποβλήτων.

Εν τω μεταξύ -και με δεδομένο ότι αποφασίστηκε να μην διακοπεί η παροχή νερού στην περιοχή- οι κάτοικοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν για οικιακούς σκοπούς το μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο νερό που τρέχει από τις βρύσες τους (οι εταιρείες εμφιαλωμένων νερών πάντως κάνουν χρυσές δουλειές στα Οινόφυτα). Σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, Οινόφυτα και Αυλίδα θα συνδεθούν με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Στις δύο περιοχές θα κατασκευαστούν ταχυδιυλιστήρια (συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ουδείς έως σήμερα έχει ασχοληθεί με την ενδεχόμενη επιβάρυνση των προϊόντων (αγροτικών και βιομηχανικών) που παράγονται στα Οινόφυτα με τοξικές ουσίες. Ο ΕΦΕΤ δηλώνει αναρμόδιος, ενώ και σε αυτό το θέμα υπουργεία και νομαρχίες ρίχνουν ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών για τους ελέγχους στον άλλο. Οι ειδικοί όμως, οι οποίοι δεν έχουν λόγο να ερίζουν, δηλώνουν κατηγορηματικά: το εξασθενές χρώμιο εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_416403_26/10/2007_246693


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: