«Παρέμβαση» μετά από … 11 χρόνια!

27 10 2007

Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ

«Παρέμβαση» μετά από … 11 χρόνια!

Με πρόσχημα ότι ήταν αρμοδιότητα της νομαρχίας, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφηναν τους κατοίκους να πίνουν νερό – δηλητήριο, όπως ουσιαστικά ομολόγησε χτες ο Γ. Σουφλιάς…

 

Τη στιγμή που το πρόβλημα της μόλυνσης του Ασωπού ποταμού από την ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών της περιοχής ήταν γνωστό από το 1996, μόλις χτες η κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί και να εξαγγείλει κάποια μέτρα για τον καθαρισμό του, προσπαθώντας μάλιστα να παρουσιάσει την κίνηση αυτή ως …ευαισθησία για το περιβάλλον!

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, επιδιώκοντας να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης που επί τόσον καιρό κώφευε μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα και τις κραυγές αγωνίας των κατοίκων, χρησιμοποίησε το ίδιο «επιχείρημα» που χρησιμοποιούσαν και οι προκάτοχοί του του ΠΑΣΟΚ: «Η αρμοδιότητα καθαρισμού του Ασωπού ποταμού ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι …«για την επέμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ με απόφασή μου το έργο χαρακτηρίστηκε εθνικού επιπέδου»!

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ από το 1996 συμπαραστάθηκε στον αγώνα τον κατοίκων κατά της μόλυνσης του Ασωπού, ενώ επανειλημμένα έφερε το θέμα στη Βουλή. Η αδράνεια, όμως, τόσο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όσο και των οργάνων της Αυτοδιοίκησης ήταν τέτοια, ώστε η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα να επεκταθεί, με αποτέλεσμα να ανιχνεύεται πλέον το επικίνδυνο στοιχείο εξασθενές χρώμιο όχι μόνο στα Οινόφυτα, αλλά και στη Θήβα, τον Ωρωπό, την Αυλίδα και την Τανάγρα…

Το ΥΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζει ότι από τις 10 Αυγούστου 2007 οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν κάνει 7 δειγματοληψίες στον Ασωπό και 24 αυτοψίες σε μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μετά τις οποίες: Οριοθετήθηκε η περιοχή όπου καταγράφονται υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου. Διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε συγκεκριμένο αγωγό και ρέμα. Εντοπίστηκαν επιχειρήσεις των οποίων οι δραστηριότητες σχετίζονται με τη συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ διαβεβαιώνει ότι – έστω και ύστερα από τόση καθυστέρηση – «σε όλες τις περιπτώσεις όπου οριστικά διαπιστώνονται παραβάσεις, οι σχετικοί φάκελοι θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα για ποινικές κυρώσεις» και ότι «θα καταλογιστούν υψηλά πρόστιμα». Επίσης ότι οι έλεγχοι στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις θα είναι συνεχείς, ενώ θα ζητηθεί από τις νομαρχίες να επανεξετάσουν όλες τις άδειες διάθεσης αποβλήτων που έχουν χορηγηθεί από αυτές. Τέλος, υπόσχεται ότι θα προχωρήσει στην επανεξέταση προς το αυστηρότερο των οριακών τιμών των επικίνδυνων ουσιών που υπάρχουν σε υγρά απόβλητα (π.χ. εξασθενές χρώμιο, νικέλιο, αρσενικό, κάδμιο κλπ.) σε επίπεδο χώρας.

 

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4227716&textCriteriaClause

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: