Oχετός ο Ασωπός με ανοχή του κράτους – η σιωπή των πολλών συνεχίζεται

26 10 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 10-08-07

Oχετός ο Ασωπός με ανοχή του κράτους
Οργή κατοίκων Οινοφύτων για το νερό-δηλητήριο, το θέμα που ανέδειξε η «Κ» έφθασε στη Βουλή, η σιωπή των πολλών συνεχίζεται

Της Λινας Γιανναρου

Κρίσιμες συναντήσεις με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, αλλά και με στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε αναζήτηση άμεσης λύσης στο πρόβλημα της υδροδότησης των Οινοφύτων και της ρύπανσης του Ασωπού, θα έχει σήμερα η δημοτική αρχή. «Αν δεν μας δώσουν λύση, θα κόψουμε το νερό. Δεν μπορούν να μας έχουν με τοξικό νερό και να μην κάνουν τίποτα. Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες», έλεγε χθες οργισμένος στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων κ. Μιχ. Γιαλούρης.

Καθώς οι ημέρες περνούν, η ανησυχία των κατοίκων για τις επιπτώσεις της χρόνιας έκθεσής τους στο επικίνδυνο νερό μεγαλώνει. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ιδιωτική έρευνα, οι θάνατοι από καρκίνο στην περιοχή εκτοξεύθηκαν από 6% το 1989 σε 32% σήμερα. «Τόσα χρόνια πληρώνουμε για ένα νερό που μας σκοτώνει», φώναζαν μικροί και μεγάλοι στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στα Οινόφυτα. «Να ζητήσετε αποζημιώσεις», τους καλούσε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Θεοδωρόπουλος.

Πάντως, χθες με πρωτοβουλία δύο βουλευτών, το μείζον ζήτημα της ρύπανσης του Ασωπού και του παντελώς ακατάλληλου προς πόσιν «πόσιμου νερού» των Οινοφύτων, έφθασε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Για «κοινωνικό έγκλημα» κάνει λόγο ο βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Τόγιας σε ερώτησή του προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, με την οποία ζητεί να κηρυχθεί ο Δήμος Οινοφύτων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να υδροδοτηθεί άμεσα η περιοχή από την ΕΥΔΑΠ και να ληφθούν επιτέλους μέτρα αντιμετώπισης του οικολογικού εγκλήματος της ρύπανσης του Ασωπού. «Στην περιοχή συγκεντρώνεται περίπου το 20% της πανελλήνιας βιομηχανικής παραγωγής, οι περισσότερες δε, αν όχι όλες οι βιομηχανίες που βρίσκονται στις όχθες του Ασωπού δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων με αποτέλεσμα η επιβάρυνση του ποταμού να έχει ξεπεράσει κάθε όριο», σημειώνει ο κ. Τόγιας, προσθέτοντας: «Παρά το γεγονός ότι επιβάλλονται πρόστιμα, αυτά είναι τόσο χαμηλά που οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων «προτιμούν» να τα πληρώνουν και να συνεχίζουν να παρανομούν. Η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» έχει μεταλλαχθεί στο «όποιος έχει λεφτά ρυπαίνει». Το περιβάλλον αποτελεί και νομοθετικά κοινωνικό δικαίωμα και υπό το πρίσμα αυτό, η απάθεια των κυβερνώντων ξεπερνά τα όρια της πολιτικής ευθύνης και μπαίνει στη σφαίρα του κοινωνικού εγκλήματος».

Οι θύτες του εγκλήματος ωστόσο θα πρέπει να αναζητηθούν σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Οπως επισημαίνει στην ερώτησή της η βουλευτίνα του ΣΥΝ κ. Ασημίνα Ξηροτύρη, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ, έστω και το 1996, με μεγάλη καθυστέρηση, ξεκίνησε τη διαδικασία ίδρυσης Οργανισμού Προστασίας του Ασωπού, αυτή ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ εκκρεμεί και η δημιουργία της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Βιομηχανικών Αποβλήτων, η μελέτη για την οποία παραδόθηκε από το ΕΜΠ αρμοδίως το… 1998!

Η κ. Ξηροτύρη σημειώνει ακόμη πως ενώ η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, έπειτα από επίσκεψη στην περιοχή, συνέταξε πόρισμα με πλήρη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, «τίποτα δεν προχωρεί συστηματικά και έγκαιρα».

Πηγή του κακού για τη σημερινή κατάσταση αποτελεί Προεδρικό Διάταγμα του 1969, με το οποίο ο Ασωπός χαρακτηρίστηκε αγωγός απομάκρυνσης επεξεργασμένων βιομηχανικών αποβλήτων, και το οποίο εξακολουθεί να ισχύει. «Αποτελεί σκανδαλώδη παραβίαση κάθε έννοιας σεβασμού της ευρωπαϊκής και της εθνικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των υδάτων», τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού κ. Δημ. Παπαδημούλης. «Είναι αδιανόητο εν έτει 2007, ένα ποτάμι να έχει μετατραπεί με τη βούλα του κράτους σε οχετό».

 

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_280818_10/08/2007_237324

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: