Χαβούζες

26 10 2007

[ ΡΙΠΕΣ ]
Χαβούζες

ΦΑΡΜΑΚΙ τρέχουν πολλοί ποταμοί της χώρας- άλλοι έχουν μετατραπεί σε χωματερές, άλλοι σε αγωγούς αποβλήτων και άλλοι δηλητηριάζονται από την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

ΤΑ όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες για τον Ασωπό, δυστυχώς δεν αποτελούν την εξαίρεση αλλά τον κανόνα της συμπεριφοράς μας απέναντι στα ποτάμια οικοσυστήματα. Και αποκαλύπτουν τη συνενοχή κράτους και μερίδας πολιτών και επιχειρηματιών σε μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή.

ΓΙΑΤΙ μπορεί ο Ασωπός ποταμός να χαρακτηρίστηκε επί χούντας- το 1969 – «αγωγός παροχέτευσης λυμάτων», αλλά από το 1974 και μετά έχουμε δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Καμία όμως δεν άλλαξε τη νομοθεσία. Η συνενοχή του κράτους στο έγκλημα που συντελείται είναι δεδομένη και συνειδητή. Και είναι αμφίβολο αν υπάρχει παγκοσμίως άλλο παράδειγμα ποταμού που να χαρακτηρίζεται, με νόμο της Πολιτείας, χαβούζα. ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν είναι μόνον ο Ασωπός:
τον Ιούλιο του 2005 «ΤΑ ΝΕΑ» αποκάλυψαν την έκθεση των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία στα μεγαλύτερα και γνωστότερα ποτάμια της χώρας πλέουν λιπάσματα, χημικά, διάφορα στερεά, βιομηχανικά απόβλητα, σκουπίδια ή χύνονται ανεξέλεγκτα ακόμη και αστικά λύματα. Δύο χρόνια μετά κανενός αρμοδίου το αυτί δεν ίδρωσε, κανένα μέτρο δεν ελήφθη, καμία τιμωρία δεν επεβλήθη.

ΠΟΤΑΜΟΙ όπως ο Νέστος, ο Πηνειός, ο Άραχθος, ο Αξιός, ο Αλιάκμονας, ο Στρυμόνας, ο Σπερχειός, αλλά και λίμνες όπως η Κορώνεια, έχουν ζωτική σημασία για τους κατοίκους των περιοχών που διατρέχουν αλλά και για τα οικοσυστήματα που στηρίζουν.

Και όμως, ούτε η Πολιτεία ούτε η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κάνουν κάτι για να μη μετατραπούν σε νεκρές ζώνες.

ΟΠΩΣ δεν κάνει και η κυβέρνηση. Που αυτή την περίοδο μπορεί να τάζει τα πάντα σε όλους, αλλά τα περιβαλλοντικά προβλήματα προτιμά… να τα πάρει το ποτάμι.

 

http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20070810&nid=5501037

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: