Τα πρόστιμα δεν απέτρεψαν τη ρύπανση του Ασωπού

26 10 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 12-10-07

Τα πρόστιμα δεν απέτρεψαν τη ρύπανση του Ασωπού
Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Η εμφάνιση σοβαρότατου προβλήματος ρύπανσης του ποταμού Ασωπού καταδεικνύει, εκτός όλων των άλλων, και την πλήρη αποτυχία του συστήματος κρατικών ελέγχων και επιβολής προστίμων, που υποτίθεται στόχο είχε την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Στ. Καλογιάννης στη Βουλή, απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ κ. Γ. Μαρίνου και του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Λεβέντη.

Προσερχόμενος στη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου -αντί του πολιτικού προϊσταμένου του κ. Γ. Σουφλιά- να μιλήσει για ένα ζήτημα το οποίο ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει χαρακτηρίσει «εθνικής σημασίας», ο κ. Καλογιάννης, μεταξύ άλλων, είπε: «Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι και τον Ιούλιο του 2007, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ έκαναν 23 ελέγχους στην περιοχή του Ασωπού και εισηγήθηκαν την επιβολή προστίμων της τάξεως των 400.000 ευρώ. Τα συνολικά πρόστιμα για την ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων ανέρχονται σε 530.000 ευρώ. Από τις 10 Αυγούστου και μετά, οπότε ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο στα υπόγεια νερά της περιοχής, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κάνουν συνεχείς ελέγχους».

Ο κ. Λεβέντης επισήμανε ότι τα ποσά των προστίμων είναι ελάχιστα μπροστά στα κέρδη των επιχειρήσεων που καλούνται να τα καταβάλουν, ενώ ο κ. Μαρίνος μίλησε για τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., «γιατί με την πολιτική τους μετέτρεψαν τον Ασωπό ποταμό σε αγωγό βιομηχανικών αποβλήτων».

Ο κ. Καλογιάννης ανέφερε ότι είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα «το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί απ’ όλες τις πλευρές». Ειδικότερα «έδειξε» την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία χαρακτηριστικά κάλεσε να επιδείξει «την απαιτούμενη ευαισθησία και αποτελεσματικότητα για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα». Στη συνέχεια, πάντως, ανακοίνωσε σειρά μέτρων που σχεδίασε και σχεδιάζει το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος για το επίμαχο ζήτημα. Μεταξύ αυτών είναι η επανεξέταση «προς το αυστηρότερο» των επιτρεπομένων ορίων των επικίνδυνων ουσιών στα υγρά απόβλητα, η ανάθεση μελέτης για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης των βιομηχανικά επεξεργασμένων αποβλήτων, η οριοθέτηση της κοίτης του Ασωπού, η ύδρευση των Δήμων Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Τανάγρας και Αυλίδος από τον αγωγό Μόρνου της ΕΥΔΑΠ, η εγκατάσταση σταθμών παρακολούθησης της ρύπανσης και η έναρξη εργασιών καθαρισμού του ποταμού.

Ειδικότερα για την πτυχή του επαναπροσδιορισμού των ορίων, ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι «δεν υπάρχουν όρια ανεκτά στα καρκινογόνα προϊόντα».

Και κατέθεσε στα πρακτικά βιβλιαράκι Επιτροπής Πολιτών στα Οινόφυτα, σύμφωνα με το οποίο την τελευταία τετραετία οι θάνατοι από καρκίνο στην περιοχή φθάνουν τους 35, έναντι των μόλις πέντε θανάτων που είχαν καταγραφεί την τετραετία 1989 – 1992.

 

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_796257_12/10/2007_244906

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: