Τα απόβλητα των βιομηχανιών φθάνουν σε Ωρωπό και Χαλκούτσι

26 10 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 17-08-07

Η «ρίζα» της ρύπανσης του Ασωπού παραμένει
Τα απόβλητα των βιομηχανιών φθάνουν σε Ωρωπό και Χαλκούτσι

Της Λινας Γιανναρου

«Ικανοποιημένος θα είμαι μόνο όταν δω καθαρό νερό να τρέχει από τις βρύσες μας». Αυτό δηλώνει στην «Κ» ο δήμαρχος Οινοφύτων κ. Γιώργος Θεοδωρόπουλος, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας των μέτρων για την υδροδότηση της περιοχής. «Είμαι βέβαιος ότι όλα θα πάνε καλά, ωστόσο εάν δεν δω το σωλήνα να «στρώνεται» (σ.σ. αποφασίστηκε η κατασκευή αγωγού που θα συνδέει το δίκτυο ύδρευσης των Οινοφύτων με το κανάλι του Μόρνου), δεν θα ησυχάσω», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, εκκρεμεί ακόμη η αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του, της ρύπανσης δηλαδή του Ασωπού ποταμού από τα απόβλητα των βιομηχανιών. Μάλιστα, η δημοτική αρχή προσανατολίζεται στην κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για την επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα και του πόσιμου νερού με βαρέα μέταλλα και δη με το άκρως τοξικό εξασθενές χρώμιο. «Μετά, θα είναι θέμα του εισαγγελέα το τι θα κάνει. Εμείς όμως οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για την αναζήτηση των ενόχων», λέει ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος αρνείται ότι γνώριζε πως στο νερό ανιχνευόταν η εν λόγω ουσία πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους. «Ποτέ έως σήμερα δεν είχε εξεταστεί το νερό για εξασθενές χρώμιο. Υποψίες είχαμε, αλλά δεν θα μπορούσαμε να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα», λέει. Ως γνωστόν, όμως, η ρύπανση δεν «σταματά» στα γεωγραφικά όρια ενός δήμου. Ο Ασωπός, που στα νερά του μεταφέρει ένα τεράστιο ρυπαντικό φορτίο, διαρρέει την κοιλάδα των Θηβών και εκβάλλει στο νότιο Ευβοϊκό, ανάμεσα στον Ωρωπό και το Χαλκούτσι. Μόλις πριν από λίγους μήνες, η ανάλυση δείγματος νερού από γεώτρηση ιδιοκτησίας του δημάρχου Ωρωπού κ. Γεωργίου Γαβριήλ, «έδειξε» πολύ αυξημένη περιεκτικότητα σε νιτρικά (51 mg/l), πολύ αυξημένη περιεκτικότητα σε σίδηρο (258 mg/l, με όριο τα 200 mg/l) και αυξημένη περιεκτικότητα σε μαγγάνιο (44 mg/l, με όριο ποσιμότητος τα 50 mg/l).

Προκειμένου να σταματήσει η «τροφοδοσία» της θάλασσας και του υδροφόρου ορίζοντα με βαρέα μέταλλα, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού σε συνεργασία με τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, τον Δήμο Ωρωπίων και τις Ομοσπονδίες Καλάμου, Ν. Μάκρης, Κερατέας, Αρτέμιδος και Λαυρίου, διοργανώνουν μεθαύριο Κυριακή στις 7 μ.μ. μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι οργανώσεις και οι φορείς ζητούν την άμεση απορρύπανση του Ασωπού και της θάλασσας του Ευβοϊκού από τα ανεπεξέργαστα απόβλητα των εργοστασίων των Οινοφύτων και την κατασκευή Κεντρικής Μονάδας Τριτοβάθμιου Βιολογικού Καθαρισμού. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, επί της λεωφόρου Παλατίων – Αγίας Παρασκευής (οικισμός Αγ. Κωνσταντίνου Ωρωπού).

 

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_586846_17/08/2007_237908

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: