Ποτάμι αποβλήτων ο Ασωπός

26 10 2007

Ποτάμι αποβλήτων ο Ασωπός

 

ΣΕ ΠΟΤΑΜΙ που μεταφέρει απόβλητα έχει μετατραπεί ο Ασωπός. Πολλές βιομηχανίες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, δεν διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό με αποτέλεσμα τα απόβλητα να πέφτουν χωρίς καμία επεξεργασία στο ποτάμι και στη συνέχεια στον Ευβοϊκό Κόλπο που ήδη έχει επιβαρυνθεί αρκετά. Το πρόβλημα, και με αφορμή τη μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων, συζήτησαν προχθές εκπρόσωποι της περιοχής με την υφυπουργό Περιβάλλοντος Άννα Διαμαντοπούλου η οποία δεσμεύτηκε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μην υπάρχει άλλη επιβάρυνση του Ασωπού.

«Η ρύπανση του Ασωπού έχει επιπτώσεις σε όλη τη θαλάσσια περιοχή. Δυστυχώς δεν υπάρχει έλεγχος στις βιομηχανίες για το πώς διαθέτουν τα απόβλητά τους. Για το λόγο αυτό οι δύο Νομαρχίες Ανατολικής Αττικής και Βοιωτίας έχουν αποφασίσει, και με την έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ, τη δημιουργία ειδικού οργάνου ελεγκτών περιβάλλοντος, ώστε από δω και πέρα να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή σε τι κατάσταση από πλευράς μόλυνσης βρίσκεται ο Ευβοϊκός», λέει ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Δημήτρης Φράγκος.

«Εμείς είχαμε μία συνάντηση με την κυρία Διαμαντοπούλου στην οποία εξηγήσαμε ότι πλέον δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλη επιβάρυνση. Όμως θα πρέπει να πω εδώ ότι ακόμη η κοίτη του ποταμού δεν έχει καθαρισθεί, με ευθύνη των δυο νομαρχιών. Δυστυχώς τόσα χρόνια το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπισθεί. Αυτή τη φορά μας έδωσαν κάποιες υποσχέσεις. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουν αποτελέσματα». Ο πρόεδρος της Σκάλας Ωρωπού κ. Παναγιώτης Χόνδρος, που έχει πρωτοστατήσει στις κινήσεις που έχουν γίνει για την προστασία της περιοχής, περιμένει να παρθούν κάποια μέτρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο Ασωπός είναι ένα νεκρό ποτάμι και η οποιαδήποτε επιβάρυνση θα σημάνει πολλά για το μέλλον της..

Σύμφωνα με την ωκεανογραφική μελέτη του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, «ο Ασωπός είναι ένας μικρός σχετικά ποταμός με περιοδική ροή κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, ενώ ξηραίνεται πλήρως κατά τους θερινούς μήνες. Όσον αφορά τις ποσότητες μετάλλων στη λεκάνη απορροής του ποταμού, αναμένεται να είναι σημαντικές, δεδομένου ότι στη βιομηχανική περιοχή Σχηματαρίου – Οινοφύτων η οποία αποχετεύεται στον Ασωπό, λειτουργούν βιομηχανίες στα απόβλητα των οποίων υπάρχουν αυξημένες συγκεντρώσεις μετάλλων».

Σε άλλη μελέτη του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «οι ρύποι που δέχεται η εν λόγω περιοχή την έχουν εντάξει ήδη προ δεκαπενταετίας στις μεταξύ των πλέον ρυπασμένων ελληνικών θαλάσσιων περιοχών, αν δεν ληφθούν δε έγκαιρα τα απαιτούμενα δραστικά μέτρα, η περιοχή θα φτάσει σε πλήρη περιβαλλοντική καταστροφή μη αναστρέψιμη..

Για σοβαρό πρόβλημα που έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή κάνει ο λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού κ. Χρήστος Παναγόπουλος, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση θα προκαλέσει νέες αντιδράσεις.

http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=19980220&nid=4003778

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: