Ποιοι ενέκριναν τις άδειες σε βιομηχανίες;

26 10 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 09-10-07

Ποιοι ενέκριναν τις άδειες σε βιομηχανίες;
Λινα Γιανναρου

Στο έγκλημα της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού με τοξικά απόβλητα, εκτός από τους θύτες και τα θύματα, υπάρχει και ο «ηθικός αυτουργός» – και δεν είναι άλλος από την Πολιτεία. Η παράμετρος αυτή αναδείχθηκε από όλους σχεδόν τους ομιλητές στη σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προχθές στον Ωρωπό.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο νομικός, ειδικός στο περιβαλλοντικό δίκαιο κ. Γιώργος Mπάλιας, προφανώς πολλές από τις επιχειρήσεις δεν εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, αλλά το «παράδειγμα» δίνει πρώτο το κράτος. «Από το 1996 υπάρχει πρόβλεψη στον νόμο για τη δημιουργία χώρων διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων, ωστόσο αυτό ποτέ δεν έχει γίνει. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει ότι οι βιομηχανίες θα πρέπει να μεταφέρουν τα απόβλητά τους στο εξωτερικό, μια διαδικασία εξαιρετικά δαπανηρή. Ολα λοιπόν ξεκινούν από τη διοίκηση». Ο κ. Μπάλιας δίνει ακόμα ένα παράδειγμα: «Ολες οι βιομηχανίες υποχρεούνται να υποβάλουν στη νομαρχία μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), στις οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία σχετικά με τις μεθόδους και τα μέσα που χρησιμοποιούν για τη διαχείριση των αποβλήτων τους. Ολοι γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Κι όμως, οι ΜΠΕ έγιναν δεκτές και εγκρίθηκαν. Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσει άμεσα επανέλεγχος αυτών των αδειών».

Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι και οι φορείς του Ωρωπού, των Οινοφύτων και των άλλων περιοχών, στο δίκτυο ύδρευσης των οποίων έχουν καταγραφεί υψηλές τιμές επικίνδυνων ουσιών, με πρώτο και κύριο το εξασθενές χρώμιο, έλαβαν από τους ειδικούς τη διαβεβαίωση ότι, εάν προχωρήσουν σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, «το δίκαιο θα είναι με το μέρος τους». Αξιοσημείωτη ήταν και η πρόταση που κατέθεσε στην ημερίδα ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας, δηλαδή να εφαρμοστεί και στον Ασωπό το σύστημα συνεχούς τηλεμετρικής παρακολούθησης ποιότητας υδάτων που ήδη εφαρμόζεται στον Ευρώτα (www. evrotas. gr). «Μέσα από αυτό το σύστημα, ο καθένας μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχει την ποιότητα των νερών σε διάφορα σημεία, κάτι που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και για τη ρύπανση από τις βιομηχανίες», εξήγησε ο ίδιος στην «Κ».

 

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_146454_09/10/2007_244427

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: