Νερό – δηλητήριο και στο Χαλκούτσι

26 10 2007

Νερό – δηλητήριο και στο Χαλκούτσι

Το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο έχει μολύνει τα νερά της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

Εξαπλώνεται το άκρως καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο στον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του ποταμού Ασωπού, που επιβαρύνεται καθημερινά με τα ανεπεξέργαστα απόβλητα τουλάχιστον 80 ιδιαίτερα ρυπογόνων βιομηχανιών.

Ήδη έχουν εντοπιστεί υψηλές συγκεντρώσεις του επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία στοιχείου σε γεωτρήσεις που τροφοδοτούν το υδρευτικό δίκτυο, όχι μόνον των Οινοφύτων αλλά και του Χαλκουτσίου. «Κανονικά, δεν θα έπρεπε να εμφανίζονται συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου σε πόσιμο νερό. Ο εντοπισμός του και μόνο σημαίνει ότι δεν πρέπει τα συγκεκριμένα ύδατα να διατίθενται για κατανάλωση από ανθρώπους», λέει ο κ. Μιχ. Χάλαρης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.
«Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν ασβεστολιθικά πετρώματα, μέσα στα οποία το νερό κυκλοφορεί με μεγάλη ευκολία. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες για να καταγραφεί το μέγεθος της εξάπλωσης του εξασθενούς χρωμίου», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλίας Μαριολάκος. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι γεωτρήσεις στην πεδιάδα να έχουν ρυπανθεί σε μεγάλο βαθμό», συμπληρώνει.

«Το στοιχείο αυτό είναι βιοσυσσωρεύσιμο, που σημαίνει ότι συγκεντρώνεται στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι κάτοικοι των περιοχών δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν ούτε για να κάνουν μπάνιο, καθώς το εξασθενές χρώμιο διεισδύει στον οργανισμό μέσα από το δέρμα. Είναι σαφές ότι οι υδροφόροι ορίζοντες της περιοχής έχουν ρυπανθεί μη αναστρέψιμα – είναι υψίστης σημασίας να σταματήσει άμεσα η ρίψη αποβλήτων από τα επιμεταλλωτήρια και τις άλλες βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ως αγωγό λυμάτων τον Ασωπό», αναφέρει ο κ. Μιχ. Χάλαρης. Σύμφωνα με έρευνα της κ. Μαρίας Λοϊζίδου, καθηγήτριας στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην κοίτη του Ασωπού απορρίπτουν τα απόβλητά τους 51 μεταλλουργικές βιομηχανίες, οι οποίες θεωρούνται οι πλέον «ύποπτες» για τη ρύπανση της περιοχής με εξασθενές χρώμιο.

Μη αναστρέψιμη κατάσταση
«Αν η εξάπλωση του εξασθενούς χρωμίου από τις γεωτρήσεις της Χρυσοπηγής Ωρωπού φτάσει στη Μαυροσουβάλα τότε το πρόβλημα θα είναι μη αναστρέψιμο», λέει ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού.

«Ότι γειτνιάζουν αυτές οι περιοχές είναι δεδομένο. Όμως χωρίς να πραγματοποιηθούν εκτενείς μελέτες και να δούμε πόσο μεγάλος κίνδυνος υπάρχει δεν μπορούμε να πούμε σίγουρα κάτι», αναφέρει ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Κελεπερτζής.

«Πριν από μερικούς μήνες δικαιωθήκαμε με τη δίκη των 18 εργοστασιαρχών, όμως τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν δεν υπερέβαιναν τα 5.000 ευρώ, επισημαίνει ο κ. Παναγόπουλος.

http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20070906&nid=5905155

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: