Μόλυνση 1.000 φορές πάνω από τα όρια!

26 10 2007

Μόλυνση 1.000 φορές πάνω από τα όρια!

Το χρώμιο δεν είναι το μόνο επικίνδυνο στοιχείο στον Ασωπό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

Περίπου 180 εργοστάσια χρησιμοποιούν τον Ασωπό ως αγωγό λυμάτων νόμιμα λόγω διατάγματος που υπογράφηκε το 1969. Ανάμεσα στις επικίνδυνες ουσίες που έχουν διεισδύσει στους υδροφόρους ορίζοντες των γύρω περιοχών περιλαμβάνονται το εξασθενές χρώμιο, τα νιτρικά και ο μόλυβδος
Έως και 1.000 φορές πάνω από τα όρια που ισχύουν στις ΗΠΑ βρέθηκαν οι συγκεντρώσεις του καρκινογενούς εξασθενούς χρωμίου σε γεωτρήσεις του δήμου Οινοφύτων, το οποίο προέρχεται από τα απόβλητα εργοστασίων που χρησιμοποιούν ως αγωγό λυμάτων τον Ασωπό.

Όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, το εξασθενές χρώμιο δεν είναι το μόνο επικίνδυνο στοιχείο που εντοπίστηκε στο πόσιμο νερό της περιοχής: ανάμεσα στις βλαβερές για τη δημόσια υγεία ουσίες που ανιχνεύτηκαν περιλαμβάνονται επίσης μόλυβδος, νιτρικά αλλά και εντερόκοκκοι και κολοβακτηρίδια.

«Το εξασθενές χρώμιο προέρχεται κυρίως από τα απόβλητα των εργοστασίων επεξεργασίας μετάλλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Από τα λύματα που παροχετεύονται στον Ασωπό διεισδύει στους υδροφόρους ορίζοντες και έτσι καταλήγει στο δίκτυο ύδρευσης των Οινοφύτων. Το συγκεκριμένο χημικό στοιχείο συνδέεται με προβλήματα του ήπατος και εγκεφαλοπάθειες, ενώ η Υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ το έχει χαρακτηρίσει «καρκινογόνο ουσία πρώτης διαβάθμισης». Ρωτήσαμε εξειδικευμένες εταιρείες τι μπορούμε να κάνουμε για να το απομακρύνουμε από το δίκτυο ύδρευσης, αλλά ακόμα και με την ηλεκτρόλυση και άλλες νέες μεθόδους δεν φεύγει από το νερό», επισημαίνει ο χημικός του δήμου Οινοφύτων κ. Χρήστος Παππάς.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση για την προστασία του εργατικού προσωπικού που ελήφθη στις 27 Φεβρουαρίου 2006 από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ και το Αμερικανικό Συμβούλιο Κυβερνητικών και Βιομηχανικών Υγιεινολόγων, τα ανώτατα όρια συγκεντρώσεων εξασθενούς χρωμίου στον αέρα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μgr/m 3 ), ενώ είναι διαλυμένο στο νερό δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 50 μgr/ m 3. [Σε περίπτωση που εντοπίζεται αδιάλυτο στο νερό, το όριο κατεβαίνει στα 10 μgr/m 3. (www.osha.gov/dts/chemicalsampling/data/CΗ_22869 7.html)]. Οι αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους για τις γεωτρήσεις απ΄ όπου υδρεύεται ο δήμος Οινοφύτων ανιχνεύουν τιμές συγκέντρωσης εξασθενούς χρωμίου που φτάνουν τα 50.000 gr/m 3!

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δε, όπου η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου σε νερό ύδρευσης θεωρείται κάτι το αδιανόητο, η Κομισιόν εξέδωσε το 2003 οδηγία για τις αυτοκινητοβιομηχανίες που θέτει ως όριο την παρουσία 2.000 μgr/ m 3 ανά αυτοκίνητο.

Καρκινογενέσεις και καρδιαγγειακά
«Η διαφορά στις τιμές είναι τεράστια και πρέπει άμεσα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού», αναφέρει ο ιατρός κ. Δημήτρης Παπακωστόπουλος που εδρεύει στο Μπρίστολ. «Το εξασθενές χρώμιο είναι ένα επικίνδυνο στοιχείο που συνδέεται με καρκινογενέσεις και καρδιαγγειακά επεισόδια αλλά και με προβλήματα στο αίμα, στα νεφρά, στο δέρμα. Γι΄ αυτό θα πρέπει οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Επιπλέον, το διαλυμένο σε νερό εξασθενές χρώμιο απορροφάται από το δέρμα, όταν για παράδειγμα κάποιος κάνει μπάνιο», συμπληρώνει ο κ. Παπακωστόπουλος. Σύμφωνα με τον χημικό κ. Χρήστο Παππά, πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο υπάρχει και στις πηγές στο Δήλεσι, απ΄ όπου υδρεύονται τα 2/5 της περιοχής. «Εκεί εντοπίστηκε σε χαμηλότερες τιμές απ΄ ό,τι στα Οινόφυτα, περίπου στα 20 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού», λέει ο κ. Παππάς.

«Σίγουρα παίρνουμε και εμείς ένα μεγάλο ποσό της ρύπανσης του Ασωπού, αλλά όχι στο δίκτυο ύδρευσής μας καθώς το νερό της περιοχής προέρχεται από τη Μαυροσουβάλα», αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος Ωρωπού κ. Αντρέας Μπαλόκας. «Ωστόσο, αν δεν αποχαρακτηριστεί ο Ασωπός, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ρύπανση. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν πρόσφατα σε κάποια εργοστάσια ήταν ιδιαίτερα χαμηλά, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ασπιρίνες», επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος.

http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20070810&nid=5502011

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: