Λαβύρινθος δεκάδων αγωγών από βιομηχανίες δηλητηριάζουν τον Ασωπό

26 10 2007

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Λαβύρινθος δεκάδων αγωγών από βιομηχανίες δηλητηριάζουν τον Ασωπό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας

ΕΝΑΣ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ αγωγών, οι οποίοι αρχίζουν από τις βιομηχανίες και καταλήγουν σε διάφορα σημεία κατά μήκος της όχθης του Ασωπού, κρύβει την πραγματική έκταση του προβλήματος όσον αφορά τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει η ρύπανση στην περιοχή του ποταμού.

Από συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ- που για πρώτη φορά ασχολήθηκε χθες με το θέμα, παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις κατά τους τελευταίους μήνες- εντοπίστηκε αγωγός υγρών αποβλήτων στον οποίον ανιχνεύθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον αγωγό- που φέρει το όνομα ενός παλαιού βαφείου της περιοχής- καταλήγουν τα απόβλητα τουλάχιστον τριών μεγάλων βιομηχανιών που μπήκαν πλέον στο στόχαστρο των επιθεωρητών τού υπουργείου Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων. Εκτός όμως από αυτόν τον αγωγό, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΧΩΔΕ, υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου εντοπίστηκαν και σε άλλα σημεία.

Ωστόσο, όπως παραδέχονται πηγές του υπουργείου, «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής εικόνα του υπόγειου δικτύου, αφού σε κάθε αγωγό είναι παράνομα «κολλημένοι» δεκάδες άλλοι που κανείς δεν ξέρει με ποια βιομηχανία είναι συνδεδεμένοι». Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, «τώρα ελέγχονται μόνο οι επιχειρήσεις από τις οποίες προέρχονται υγρά απόβλητα- κυρίως βαφεία, επιμεταλλωτήρια και βιομηχανίες αλουμινίου».

 

Μπήκαν μπουλντόζες
Χθες, μπήκαν αιφνιδιαστικά μπουλντόζες και εκσκαφείς στον Ασωπό- ένα μηχάνημα μάλιστα κόλλησε στις λάσπες – προκειμένου να καθαριστεί από τις καλαμιές και τα μπάζα που τον έχουν σχεδόν «σκεπάσει» σε μήκος περίπου 8 χιλιομέτρων, όπου υπάρχουν 300 βιομηχανίες. Οι επιθεωρητές, πέρα από το φασματοφωτόμετρο, που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση τού εξασθενούς χρωμίου, ρίχνουν σε διάφορους αγωγούς που είναι συνδεδεμένοι με βιομηχανίες ένα ειδικό χημικό υγρό και στη συνέχεια περιμένουν για να δουν πού θα καταλήξει.

 

Παράδεισος αποβλήτων
Η περιοχή μοιάζει με… παράδεισο των αποβλήτων. Σε ρέμα στον Αυλώνα εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις νικελίου. «Και 200 άτομα να ήμασταν θα είχαμε δουλειά για 50 χρόνια», λένε επιθεωρητές θέλοντας να δείξουν το μέγεθος του προβλήματος. Οι επιθεωρητές όμως είναι 28 και θα έπρεπε να είναι 78. Όπως αναφέρουν μάλιστα οι καταγγελίες φθάνουν ετησίως τις 500 και σήμερα μπορούν να ανταποκριθούν σε 150. Η πρώτη αντίδραση των υπευθύνων των εργοστασίων μόλις διαπιστωθεί κάποια παράβαση είναι να ισχυρίζονται πως έχουν εκπλαγεί. Φαίνεται ωστόσο πως τα κέρδη ειναι πολύ μεγάλα και μερικοί δείχνουν να τους συμφέρει να πληρώσουν τα πρόστιμα, παρά να εφαρμόζουν προγράμματα βιολογικού καθαρισμού.

Όπως είπε χθες ο κ. Σουφλιάς «οι φάκελοι θα διαβιβάζονται στον εισαγγελέα, ενώ σε περίπτωση υποτροπής ή μη συμμόρφωσης προς τους περιβαλλοντικούς όρους οι επιχειρήσεις θα κλείνουν».

 

«Άδειασε» τη νομαρχία
Ο κ. Σουφλιάς μάλιστα «άδειασε» τη Νομαρχία Βοιωτίας, λέγοντας ότι «ο έλεγχος τήρησης των περιβαλλοντικών όρων είναι κατά κύριο λόγο αρμοδιότητα των αρχών που αδειοδοτούν• και στην προκειμένη περίπτωση των νομαρχιών και των περιφερειών». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «και το ΥΠΕΧΩΔΕ, δειγματοληπτικά ή κατόπιν καταγγελίας, διεξάγει ελέγχους και σε δραστηριότητες που το ίδιο δεν αδειοδοτεί, ενώ προχωρεί στην επανεξέταση προς το αυστηρότερο των οριακών τιμών των επικινδύνων ουσιών που υπάρχουν στα υγρά απόβλητα- όπως εξασθενές χρώμιο, νικέλιο, αρσενικό και κάδμιο».

Από την πλευρά του ο αντινομάρχης Βοιωτίας, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Αγγέλου, μιλώντας στα «ΝΕΑ» κατηγορησε τον κ. Σουφλιά ότι «δεν έχει κάνει τίποτα εδώ και δύο χρόνια παρά τις συνεχείς κρούσεις από τη νομαρχία για το πρόβλημα της ρύπανσης».

 

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070928&nid=6164471&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: