Κομφούζιο με τις μετρήσεις χρωμίου – Άλλες τιμές βρίσκει το Χημείο του Κράτους, άλλες το Πανεπιστήμιο

26 10 2007

Κομφούζιο με τις μετρήσεις χρωμίου

Άλλες τιμές βρίσκει το Χημείο του Κράτους, άλλες το Πανεπιστήμιο για τα νερά του Ασωπού
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται μεταξύ των μετρήσεων του εξασθενούς χρωμίου που πραγματοποιούν οι αρμόδιοι φορείς στη λεκάνη του Ασωπού- του ποταμού που έχει επισήμως μεταβληθεί σε οχετό βιομηχανικών λυμάτων, με διάταγμα της χούντας, το οποίο δεν έχει αλλάξει.

Επιπλέον, μικρές ποσότητες της καρκινογόνου ουσίας εντοπίστηκαν και σε δεξαμενή από τη γεώτρηση της Μαυροσουβάλας, η οποία μέχρι πρότινος εθεωρείτο καθαρή. Στις αναλύσεις δειγμάτων που ελήφθησαν στις 10 Σεπτεμβρίου από τη γεωλόγο και χημικό Μαρία Οικονόμου, καθηγήτριας στον Τομέα Οικονομικής Γεωλογίας και Γεωχημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρατηρούνται σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους, οι οποίες διεξήχθησαν μία εβδομάδα πριν. Στη γεώτρηση του Σαραντάρη στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ωρωπίων, οι συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέρχονται στα 44 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού, ενώ του ολικού χρωμίου στα 51 μgr/lt. Βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 2600/2001 περί ποιότητας των υδάτων προς ανθρώπινη κατανάλωση, η συγκεκριμένη γεώτρηση με τις ανωτέρω τιμές ολικού χρωμίου (πάνω δηλαδή από 50 μgr/lt) θα έπρεπε να σφραγιστεί.

Αντίθετα, στις αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους που κοινοποιήθηκαν στον Δήμο Ωρωπίων στις 3 Σεπτεμβρίου, οι συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου ανέρχονταν στα 36 μgr/lt νερού, ενώ του ολικού χρωμίου στα 39 μgr/lt. Αποτέλεσμα ήταν να μη δοθεί στον δήμο εντολή σφράγισης της συγκεκριμένης γεώτρησης από τις αρμόδιες αρχές. Όπως επισημαίνει η κ. Οικονόμου, στις παρατηρήσεις των αναλύσεων του Πανεπιστήμιου Αθηνών «η μεγάλη περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου σε δείγμα από ιδιωτική γεώτρηση άρδευσης δείχνει ότι χρειάζεται έλεγχος κι άλλων αρδευτικών γεωτρήσεων». Οι τιμές της καρκινογόνου ουσίας στην ιδιωτική γεώτρηση στο Χαλκούτσι ανέρχονταν σε 42 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, ενώ του ολικού χρωμίου στα 47 μgr/lt.

 

Και στη Μαυροσουβάλα
Επιπλέον, σε δεξαμενή που υδρεύεται από τη Μαυροσουβάλα, όπου βρίσκονται οι πηγές υδροδότησης του Ωρωπού, ανιχνεύθηκαν μικρές ποσότητες εξασθενούς χρωμίου- της τάξεως των 5 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο νερού.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους, στα δείγματα επανελέγχου που εστάλησαν από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής οι τιμές είναι εντός των ορίων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 2600/2001 για την ποιότητα πόσιμου νερού, με εξαίρεση το δείγμα από τον Οικισμό Νέα Εκάλη Ωρωπού, που χαρακτηρίζεται από το Γενικό Χημείο του Κράτους ως «οριακά σύμφωνο»» αναφερόταν στην ανακοίνωση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.

Στις αναλύσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, το δείγμα από την Πλατεία Νέας Εκάλης που ελέγχθηκε παρουσίασε συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου της τάξης των 62 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο και ολικού χρωμίου 65 μgr/lt, ενώ τα όρια που αναγράφονται στην ΚΥΑ είναι 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, οι δειγματοληψίες για την παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού θα συνεχιστούν και τα αποτελέσματά τους θα ανακοινώνονται αμέσως στον δήμο και τις κοινότητες.

 

http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20070925&nid=6135823

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: