Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΣΩΠΟΥ – «εξασθενές» κράτος

26 10 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 16-09-07

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΣΩΠΟΥ
«Εξασθενές» κράτος

Οι κάτοικοι στα Οινόφυτα, στο Χαλκούτσι και σε δεκάδες άλλους οικισμούς της Βοιωτίας και της Ανατολικής Αττικής πίνουν νερό… εμπλουτισμένο με εξασθενές χρώμιο, μια τοξική ουσία για την οποία δεν προβλέπονται όρια ασφαλείας. Είναι προφανές ότι αιτία είναι η απόρριψη ανεπεξέργαστων βιομηχανικών αποβλήτων στον Ασωπό, ο οποίος από το 1969 έχει χαρακτηριστεί επίσημα με Προεδρικό Διάταγμα αγωγός βιομηχανικών λυμάτων. Το Προεδρικό Διάταγμα είναι σε ισχύ. Αυτή είναι η «αναπτυξιακή» πολιτική των τελευταίων δεκαετιών για τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα.

Παράλληλα, η άνευ όρων επένδυση στην εντατική γεωργία «δηλητηριάζει», με την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων σε πολλές περιοχές, το πόσιμο νερό, τα ποτάμια και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η περίπτωση Ασωπού αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της θέσης που έχει το περιβάλλον στις προτεραιότητες της Ελλάδας. Μπροστά στην αποκάλυψη ενός εγκλήματος κατά της δημόσιας υγείας -α λα Εριν Μπρόκοβιτς- η ΕΥΔΑΠ κινητοποιήθηκε εσχάτως για να συνδέσει τα Οινόφυτα, που χρησιμοποιούν το «τοξικό νερό», με το δίκτυό της. Κουβέντα, όμως, για το πώς θα σταματήσει η ρύπανση του ποταμού από τις βιομηχανίες – όταν το μεγαλύτερο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί στους ρυπαίνοντες είναι 5.000 ευρώ.

Μια σκέψη: Καμία βιομηχανία, πουθενά στην Ελλάδα, να μη ρίχνει τα απόβλητά της (επεξεργασμένα ή μη) στο φυσικό περιβάλλον. Υποχρεωτική μεταφορά όλων των αποβλήτων σε μονάδες επεξεργασίας, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Μόνον έτσι θα απαλλαγούμε από το βασανιστικό άγχος του τι νερό πίνουν τα παιδιά μας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_680203_16/09/2007_241515

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: