Η μόλυνση έφτασε στη Θήβα – Απίστευτο: «Δεν τεκμηριώνεται ότι το εξασθενές χρώμιο έχει επιπτώσεις» λένε οι αρμόδιοι!

26 10 2007

Η μόλυνση έφτασε στη θήβα

Απίστευτο: «Δεν τεκμηριώνεται ότι το εξασθενές χρώμιο έχει επιπτώσεις» λένε οι αρμόδιοι!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

Ανεξέλεγκτη είναι η εξάπλωση της ρύπανσης εξασθενούς χρωμίου από τον Ασωπό, καθώς η κοίτη του ποταμού συναντά πάνω από 7 φορές πετρώματα και ρήγματα μέσα από τα οποία το νερό με την καρκινογόνο ουσία περνάει ταχύτατα στο υπέδαφος.

Ένα από τα τεκμήρια της ανεξέλεγκτης αυτής εξάπλωσης είναι ο εντοπισμός συγκεντρώσεων του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου σε γεωτρήσεις της Θήβας, όπου ανιχνεύθηκαν σημαντικές ποσότητες. «Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πού έχει φτάσει το εξασθενές χρώμιο», αναφέρουν οι ειδικοί.

Την ίδια ώρα που οι κάτοικοι της Θήβας πίνουν νερό με 12 έως 14 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο, η τοπική επιχείρηση ύδρευσης επιχειρεί να καθησυχάσει τα πνεύματα με ένα πρωτοφανές δελτίο Τύπου και την επιστημονική τεκμηρίωση του αρμόδιου επιστημονικού φορέα που αναφέρει ότι «δεν τεκμηριώνεται επί του παρόντος ότι οι συγκεντρώσεις χρωμίου ολικού ή εξασθενούς στα πόσιμα νερά της ΔΕΥΑΘ είναι δυνατόν να έχουν επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών».

 

Αμφιλεγόμενοι επιστήμονες
Ωστόσο, τρεις από τις τέσσερις έρευνες στις οποίες παραπέμπει η τεκμηρίωση έχουν διενεργηθεί από αμφιλεγόμενους επιστήμονες που εργάζονταν για λογαριασμό εταιρείας που μίσθωνε η βιομηχανίαρυπαντής του Χίνκλεϊ της Καλιφόρνιας (υπόθεση Έριν Μπρόκοβιτς), ενώ καίρια στοιχεία από την τέταρτη έρευνα δεν αναγράφονται ακριβώς όπως έχουν. Στο δελτίο Τύπου η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης- Αποχέτευσης Θήβας καταλήγει: «Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η ατεκμηρίωτη τοποθέτηση επί του θέματος δημιουργεί σύγχυση και πανικό στους πολίτες, ενώ παράλληλα ευνοεί τα ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον χώρο του εμφιαλωμένου νερού. Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΘ σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωμένη να διαφυλάττει την υγεία των καταναλωτών αλλά και να προστατεύει τα συμφέροντα της δημοτικής επιχείρησης, για τον λόγο αυτό επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος από άδικες επιθέσεις και αστήρικτες κατηγορίες».

«Επειδή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πού ακριβώς οδηγείται το νερό μέσα από αυτό το πολύπλοκο σύστημα καρστικών πετρωμάτων και ρηγμάτων, καλό θα ήταν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να μην πίνουν το νερό από τις γεωτρήσεις- ούτε να κάνουν μπάνιο με αυτό. Τουλάχιστον μέχρι να πραγματοποιηθεί σειρά αναλύσεων που να πιστοποιούν ότι οι υδροφόροι ορίζοντες δεν περιέχουν εξασθενές χρώμιο», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ηλίας Μαριολάκος, καθηγητής στον Τομέα Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας της Γεωλογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Ανεπαρκείς οι μελέτες
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι έρευνες και οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με την είσοδο του εξασθενούς χρωμίου στην τροφική αλυσίδα μέσω του ποτίσματος των καλλιεργειών είναι ανεπαρκείς, γι΄ αυτό βάσει της αρχής της προφύλαξης καλό θα ήταν να αποφεύγεται και η άρδευση. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι «δεν θα έπρεπε να εντοπίζεται καθόλου εξασθενές χρώμιο σε νερό που προορίζεται για ανθρώπους».

 

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070910&nid=5947615&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876

 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: