Επείγουσα έρευνα για τον Ασωπό

26 10 2007

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 02-10-07

Επείγουσα έρευνα για τον Ασωπό
Λινα Γιανναρου

Νέα, ελπιδοφόρα εξέλιξη χθες στο φλέγον ζήτημα της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού από τα απόβλητα των βιομηχανιών των Οινοφύτων. Μετά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις (η «Κ» και ο ΣΚΑΪ ανέδειξαν το όλο θέμα προβάλλοντάς το συνεχώς στην επικαιρότητα) για την έκταση του προβλήματος και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία η ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα Αττικής και Βοιωτίας, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Γιώργος Κολιοκώστας διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Στόχος, αφενός μεν ο εντοπισμός των υπευθύνων της ρύπανσης και αφετέρου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκώμενα ποινικά αδικήματα.

Η χρήση από βιομηχανίες
Η προκαταρκτική έρευνα θα διενεργηθεί από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Πούλιο, ωστόσο, λόγω της σοβαρότητος του θέματος θα εποπτεύεται από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Σπύρο Μουζακίτη.

Την ίδια ώρα, το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού έφθασε χθες εκ νέου και στη Βουλή. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, με ερώτησή της προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, χαρακτηρίζει τη μετατροπή του ποταμού σε αγωγό βιομηχανικών λυμάτων «κατάφωρη παραβίαση οποιασδήποτε περιβαλλοντικής προδιαγραφής χώρας του ανεπτυγμένου κόσμου».

Οπως αναφέρει μάλιστα, οι κάτοικοι του Ωρωπού, του Αυλώνα και των άλλων περιοχών που επηρεάζει ο Ασωπός, είναι εξαιρετικά θορυβημένοι από τις αποκαλύψεις, ενώ εκφράζουν την υποψία τους για αυξημένη εμφάνιση νεοπλασιών. Μεταξύ άλλων, η κ. Χριστοφιλοπούλου ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς κατά πόσο έχουν ελεγχθεί οι βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών της περιοχής των Οινοφύτων για πιθανή χρήση μολυσμένου νερού στην παραγωγή των προϊόντων τους, ενώ επισημαίνει την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών που επί χρόνια έπιναν το μολυσμένο νερό για τον απαραίτητο έλεγχο της υγείας τους.

Ερώτηση προς τον κ. Σουφλιά κατέθεσε χθες και ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιώργος Μαρίνος, ο οποίος επισημαίνει ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ελλιπείς, καθώς στη ρίζα του προβλήματος βρίσκεται Προεδρικό Διάταγμα που χαρακτηρίζει τον Ασωπό αγωγό βιομηχανικών αποβλήτων. Σύμφωνα και με τον κ. Μαρίνο, είναι απαραίτητη η διενέργεια επιδημιολογικής έρευνας στους κατοίκους της περιοχής.

Οι γεωτρήσεις σφραγίστηκαν
Σημειώνεται, πάντως, πως όλες οι γεωτρήσεις στο νερό των οποίων είχε ανιχνευθεί ολικό χρώμιο άνω των επιτρεπόμενων ορίων έχουν σφραγισθεί.

Ειδικά για τον Δήμο Ωρωπού, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών που διενεργούν ελέγχους, διευκρινίζουν ότι στο νερό από τη Μαυροσουβάλα, με το οποίο υδροδοτείται η περιοχή, οι τιμές εξασθενούς χρωμίου δεν ξεπερνούν τα 5 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

 

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_799092_02/10/2007_243584

 


Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: